NASA: Εκπονεί τώρα σχέδιο για γεωτρήσεις στον Αρη!

NASA: Εκπονεί τώρα σχέδιο για γεωτρήσεις στον Αρη!10.01.2019Ειδήσεις

Στόχος η άντληση νερού για να διαπιστωθεί αν εκεί μπορούν στο μέλλον να επιβιώσουν άνθρωποι

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Τα όνειρα για την εποίκιση του Αρη από τον άνθρωπο κάποια στιγμή στο μακρινό (;) μέλλον άρχισαν πριν από χρόνια και το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν τέλειωσαν με την προσεδάφιση του Insight στον «κόκκινο πλανήτη».

Σύμφωνα με το New Scientist, ήδη οι επιστήμονες εργάζονται σε ένα εξαιρετικά

φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο δεν αφορά κάτι άλλο παρά την άντληση νερού (!) από το υπέδαφος του Αρη, ώστε να διαπιστωθεί και τεχνικά αν οι πρώτοι άνθρωποι που θα φτάσουν εκεί θα μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους ποσότητες ύδατος τέτοιες, που θα τους διασφαλίσουν την επιβίωσή τους.

Μέσω γεωτρήσεων λοιπόν στην επιφάνεια του Αρη επιστήμονες της NASA θέλουν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτό που ήδη από το 2018 συνάδελφοί τους έχουν εντοπίσει.

Στις τεράστιες επιφάνειες πάγου οι οποίες υπάρχουν στο υπέδαφος και θα μπορούσαν να αποτελέσουν με έναν τρόπο «διαστημικά πηγάδια» που θα τροφοδοτούν με νερό τους ανθρώπους επισκέπτες του κόκκινου πλανήτη. Συγκεκριμένα οι ειδικοί της NASA, πάντα με βάση το «New Scientist», στοχεύουν σε οκτώ θαμμένα παγόβουνα που έχουν ανακαλύψει σε διάφορα σημεία του πλανήτη.

Τα ντοκουμέντα που έφερε το Orbiter της NASA φανέρωσαν ότι αποτελούνται από πάγο σχεδόν όπως αυτός που έχουμε στη Γη. Γι’ αυτόν τον λόγο πρόσφατη μελέτη εστιάζει στους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να γίνει γεώτρηση σε αυτά τα παγόβουνα, όπως ακριβώς έχει διενεργηθεί σε πάγους της Ανταρκτικής. «Η επιφάνεια του Αρη κάποτε είχε άφθονο νερό να ρέει» λέει η ομάδα του Στέφεν Χόφμαν, που έχει έδρα στο Τέξας.

«Πρόσφατα, διάφορες μελέτες απέδειξαν ότι υπάρχουν πηγές, υπό συνθήκες, μεγάλων ποσοτήτων νερού σε πολλά διαφορετικά σημεία στην επιφάνεια του Αρη, ακόμη και σε περιοχές που είναι υποψήφιες για μελλοντικές επανδρωμένες αποστολές» προσθέτουν και τονίζουν ότι «αν αυτές οι δεξαμενές νερού καταστούν προσβάσιμες, τότε θα επέλθει μια δραματική αλλαγή στην προσέγγιση των αποστολών που σχεδιάζονται για τον Αρη».

Keywords
Τυχαία Θέματα
NASA, Εκπονεί, Αρη,NASA, ekponei, ari