Oι ατάκες που έγιναν σλόγκαν για Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ

Oι ατάκες που έγιναν σλόγκαν για Ν.Δ. - ΠΑΣΟΚ30.11.2018Παρασκήνιο

Το «ανήκομεν εις την Δύσιν» του Εθνάρχη και το «ανήκομεν εις τους Ελληνες» του Ανδρέα

Από την
Κατερίνα Κανάκη

Διαχρονικό σημείο αναφοράς στην ακανθώδη πολιτική ιστορία της χώρας αποτελεί η αποστροφή του Κωνσταντίνου Καραμανλή του πρεσβύτερου «ανήκομεν εις την Δύσιν».

Ηταν το 1976, όταν η πολιτική σκηνή είχε «πάρει φωτιά» με την επερχόμενη ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ. Τότε

σε σχετική συζήτηση στη Βουλή ο ιδρυτής της Ν.Δ. σημείωσε: «Η Ελλάς, πολιτικά, αμυντικά, οικονομικά, πολιτιστικά ανήκει εις την Δύσιν». Η φράση έγινε σύνθημα έναν χρόνο μετά, κατά τη διάρκεια νέας συζήτησης στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την ενταξιακή πορεία της χώρας.

Τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου στην παρέμβασή του υποστήριξε πως η απόφαση της ένταξης έγινε στο πλαίσιο του δόγματος «ανήκομεν εις την Δύσιν», τοποθέτηση που προκάλεσε την οξεία αντίδραση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που ζήτησε τον λόγο και σημείωσε: «Με συγχωρείτε, γιατί το επαναλαμβάνετε το “ανήκομεν εις την Δύσιν”; Βεβαίως ανήκομεν εις την Δύσιν. Η Ελλάς, θέλετε από παράδοση, θέλετε από συμφέροντα, ανήκει στον δυτικό κόσμο. Οπως άλλοι λαοί ανήκουν στους αδεσμεύτους, ανήκουν στους ανατολικούς, ανήκουν στους Αφρικανούς, υπό αυτή την έννοια ανήκομεν εις την Δύσιν». Η φράση χαράχθηκε εσαεί στη συλλογική μνήμη των Ελλήνων, όπως επίσης και η απάντηση του μεγάλου πολιτικού αντιπάλου του, που αντέτεινε ότι «προτιμούμε να ανήκομεν εις τους Ελληνες». Οπως λένε και οι Αγγλοι, τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Οι δύο φράσεις, «ανήκομεν εις τη Δύσιν» και «ανήκομεν εις τους Ελληνες», σημάδεψαν τη Βουλή και ολόκληρη εκείνη την εποχή, ενώ με το πέρασμα του χρόνου έγιναν από τα πλέον «πιασάρικα» σλόγκαν της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα. Σε κάθε περίπτωση, η πραγματικότητα έδειξε ότι η χώρα πράγματι ευθυγραμμίστηκε ή μάλλον υποτάχθηκε στο δυτικό άρμα. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από το ότι, παρά το σπιράλ της οκταετούς μνημονιακής λιτότητας, ουδείς τόλμησε να κατέβει από το τρένο της Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα