Oταν οι... σαμουράι έδιναν τις μάχες!

Oταν οι... σαμουράι έδιναν τις μάχες!27.11.2018Παρασκήνιο

Η ομάδα που πολιτευόταν υπέρ της προόδου και κατά της διαφθοράς

Από την
Κατερίνα Κανάκη

Οταν τα έδρανα της Βουλής είχαν κατακλυστεί από… Ιάπωνες. Ηταν μια φαινομενικά ετερόκλητη ομάδα βουλευτών, που όμως μοιράζονταν κάτι κοινό: το πάθος για την πατρίδα. Κι όμως, αν και ονομάζονταν Ιάπωνες, ήταν Ελληνες βουλευτές!

Ηταν αδιάλλακτοι, είχαν έντονη και καθημερινή κοινοβουλευτική παρουσία, ενώ οι ομιλίες τους χαρακτηρίζονταν από πάθος

και αγωνιστικότητα. Επρόκειτο επί της ουσίας για έναν πυρήνα βουλευτών με απόψεις που συνέκλιναν σε «καυτά» ζητήματα.

Ο χαρακτηρισμός «Ιάπωνες» προήλθε από τον Τύπο, αλλά και από τους συναδέλφους τους, οι οποίοι τους αποκαλούσαν έτσι λόγω της δυναμικότητάς τους. Μάλιστα, «νονός» της ομάδας ήταν ένας δημοσιογράφος ονόματι Βλάσης Γαβριηλίδης, ο οποίος αρθρογραφούσε σε εφημερίδα της εποχής. Εντυπωσιασμένος από τη μαχητικότητα της ομάδας, την παρομοίασε με τους... σαμουράι, οι οποίοι είχαν υπερασπιστεί με θέρμη τον αυτοκράτορα λίγα χρόνια νωρίτερα, κατά τον Ρωσοϊαπωνικό Πόλεμο. Ποιοι ήταν, όμως, οι «Ιάπωνες»;

Κατά κάποιον τρόπο, αρχηγός της ομάδας ήταν ο Στέφανος Δραγούμης, από το κόμμα του Τρικούπη, ενώ «ψυχή» της ομάδας ήταν ο Δημήτρης Γούναρης από το κόμμα του Θεοτόκη. Συμμετείχαν ακόμη πέντε βουλευτές. Οπως γίνεται κατανοητό, η ομάδα αυτή δεν ήταν και η πιο συνεκτική, γι' αυτό άλλωστε οι βουλευτές δεν προχώρησαν ποτέ στην ίδρυση ξεχωριστού κόμματος.

Ωστόσο, από κοινού πολιτεύονταν στη Βουλή υπέρ της προόδου και κατά της διαφθοράς. Η κριτική των «Ιαπώνων» στόχευε στην κακή κατάσταση στην οποία βρισκόταν η χώρα, ιδίως μετά την πτώχευση του 1893, που οδήγησε στον εξαναγκασμό του Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου και στην ήττα στον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897.
Το πολιτικό αυτό μόρφωμα διαλύθηκε το 1908, όταν ο πρωθυπουργός προσέφερε υπουργικές θέσεις σε κάποια από τα μέλη του. Ωστόσο, παρά τον βραχύ βίο του, θεωρείται ότι προετοίμασε το έδαφος για πολιτικές αλλαγές, όπως αυτές εκφράστηκαν και στη συνέχεια, λόγου χάρη, με το Κίνημα στο Γουδί.

Keywords
Τυχαία Θέματα