Reuters: Μαύρο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ελλάδα!

Το πρακτορείο ειδήσεων τοποθετεί τη χώρα μας, μαζί με Ρωσία και Ουκρανία, στις πρώτες θέσεις του χάρτη με τις χειρότερες επιδόσεις

Tην ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη κερνάει -μιντιακά- «κανονικότητα» και… επιτελική διαχείριση της πανδημίας, η οποία αφενός έχει μετατραπεί στην απόλυτη υγειονομική βόμβα για την πατρίδα μας, αφετέρου έχει ανοίξει τεράστιες οικονομικές πληγές στα λαϊκά νοικοκυριά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων, όπως το Reuters,

κάνουν απλώς τη δουλειά τους. Αποτυπώνουν την πραγματικότητα μέσα από αναλύσεις και ρεπορτάζ, που δεν έχουν βέβαια… λιστοπετσωμένα βαρίδια, αλλά διέπονται απλώς από τα στοιχεία. «Τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται σε 55 από 240 χώρες, με τη Ρωσία, την Ουκρανία, αλλά και την Ελλάδα να βρίσκονται σε επίπεδα-ρεκόρ ή κοντά σε αυτά από την εκδήλωση της πανδημίας πριν από δύο χρόνια» μετέδιδε χαρακτηριστικά το Reuters – την ώρα που στη χώρα μας τα ΜΜΕ ασχολούνται με το πώς θα προστατευτεί το ανέμελο πρωθυπουργικό προφίλ.

Βάσει στοιχείων λοιπόν, πάντα σύμφωνα με το Reuters, τα καταγεγραμμένα κρούσματα του SARS-CoV-2 σε παγκόσμια κλίμακα, λοιπόν, ξεπέρασαν τη Δευτέρα τα 250.000.000, καθώς ορισμένες χώρες στην ανατολική Ευρώπη σημειώνουν ρεκόρ, παρότι η έξαρση που αποδιδόταν στην παραλλαγή «Δέλτα» αποκλιμακώνεται και αρκετά κράτη ανοίγουν ξανά το εμπόριο και τον τουρισμό.

Ειδικοί σε θέματα δημόσιας υγείας εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως αρκετά κράτη έχουν ξεπεράσει το χειρότερο στάδιο της πανδημίας, χάρη στα εμβόλια και στη φυσική ανοσία, ωστόσο προειδοποιούν ότι η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και οι συγκεντρώσεις, οικογενειακές και άλλες, κατά τη διάρκεια της περιόδου των εορτών ενδέχεται να προκαλέσουν νέα αύξηση των κρουσμάτων. «Θεωρούμε ότι από τώρα ως το τέλος του 2022 είναι η χρονική περίοδος που θα ελέγξουμε αυτόν τον ιό (…) που θα μπορέσουμε να μειώσουμε σημαντικά τις βαριές νοσήσεις και τους θανάτους» δήλωνε προ ημερών στο Reuters η Μαρία φαν Κέρχαουμπ, κορυφαία επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Τα επίπεδα εμβολιαστικής κάλυψης στην ανατολική Ευρώπη είναι στα χαμηλότερα στη γηραιά ήπειρο. Τα μισά και πλέον κρούσματα παγκοσμίως καταγράφονται στην Ευρώπη -1.000.000 κάθε τέσσερις ημέρες-, πάντα σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters.

Αρκετές περιφέρειας της Ρωσίας ανακοίνωσαν την τελευταία εβδομάδα πως ενδέχεται να επιβάλουν επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα ή να παρατείνουν την αναστολή λειτουργίας των περισσότερων εργασιακών χώρων, καθώς το επίπεδο των θανάτων εξαιτίας επιπλοκών του Covid-19 σπάει ρεκόρ. Πολλοί ηγέτες έχουν τονίσει πως είναι επείγουσα ανάγκη να βελτιωθούν τα προγράμματα ανοσοποίησης σε όλο τον κόσμο, ειδικά στις λιγότερο πλούσιες χώρες. Ο μισός και πλέον πληθυσμός του κόσμου δεν έχει ακόμη λάβει ούτε την πρώτη δόση εμβολίου για τον Covid-19, σύμφωνα με τον ιστότοπο Our World in Data. Το ποσοστό πέφτει κατακόρυφα -κάτω από το 5%- στα κράτη με τα πιο χαμηλά εισοδήματα. Η βελτίωση της πρόσβασης στα εμβόλια θα βρίσκεται στην ατζέντα των συναντήσεων του φόρουμ οικονομικής συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (APEC), που οργανώνει ψηφιακά αυτή την εβδομάδα η Νέα Ζηλανδία.

Keywords
Τυχαία Θέματα