Αδειάζει συνεχώς η αγορά από φάρμακα πρώτης ανάγκης

Στα 235 έφτασαν τα σκευάσματα της λίστας του ΕΟΦ που είτε έχουν αποσυρθεί είτε βρίσκονται σε μακροχρόνια έλλειψη – Καταγγελίες για «χρηματιστήριο» εξαγωγών από τις φαρμακαποθήκες

Νέα φάρμακα προστέθηκαν στον κατάλογο εκείνων που βρίσκονται σε μακροχρόνια έλλειψη από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ), με τη λίστα πλέον να περιλαμβάνει… 235 σκευάσματα.

Μαζί με τα φάρμακα που έχουν αποσυρθεί εντελώς από τη φαρμακευτική αγορά, τα σκευάσματα σε μακροχρόνια έλλειψη στον αναθεωρημένο κατάλογο του ΕΟΦ

έφτασαν αισίως τα 235 (από 215). Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται σκευάσματα για τον σακχαρώδη διαβήτη, τις αναπνευστικές παθήσεις (εισπνεόμενα), τις θρομβώσεις, αντιβιοτικά, αντιυπερτασικά και σκευάσματα παρακεταμόλης. Φαινόμενο που συνεχώς επανέρχεται ανά διαστήματα, αφού συχνά πυκνά λείπουν από την αγορά δεκάδες φάρμακα, τα οποία ενίοτε εξάγονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες επειδή οι τιμές είναι πιο συμφέρουσες. Παρότι οι λεγόμενες παράλληλες εξαγωγές δεν είναι παράνομες, ο νόμος ορίζει ότι επιτρέπονται μόνο όταν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες της ελληνικής αγοράς. Γι’ αυτό και συχνά ο ΕΟΦ απαγορεύει τις εξαγωγές πάντα για συγκεκριμένα φάρμακα και για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Μετά την επικαιροποίηση των δύο λιστών με τα φάρμακα που βρίσκονται σε «μακροχρόνια – σημαντική έλλειψη» ή «έχουν αποσυρθεί εντελώς από την αγορά», προέκυψε ο αριθμός των 235 φαρμάκων.

Ακόμα και εμβόλια

Συγκεκριμένα, στον πρώτο κατάλογο του ΕΟΦ «Μακροχρόνιες/Σημαντικές Ελλείψεις Φαρμάκων» περιλαμβάνονται πλέον 139 σκευάσματα (έναντι των 133 προ δύο μηνών). Τα 70 από αυτά είναι ευρείας κατανάλωσης και απουσιάζουν από τα ράφια των φαρμακείων (φάρμακα κοινότητας), τα 11 είναι νοσοκομειακά και τα δύο είναι εμβόλια. Στον ίδιο κατάλογο περιλαμβάνονται, επίσης, και 56 φαρμακευτικά προϊόντα τα οποία εισάγονται στη χώρα κατ’ εξαίρεση μέσω του μηχανισμού εισαγωγής φαρμάκων του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Στον δεύτερο κατάλογο του ΕΟΦ, με τα σκευάσματα των οποίων η παραγωγή και διακίνησή τους έχει διακοπεί εντελώς, περιλαμβάνονται 96 φάρμακα (έναντι 82 στον προηγούμενο κατάλογο), εκ των οποίων τα 74 είναι φάρμακα που διακινούνται μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων (φάρμακα κοινότητας), τα 19 νοσοκομειακά και τα τρία εμβόλια. Στους δύο επικαιροποιημένους καταλόγους του ΕΟΦ υπάρχουν, μεταξύ άλλων, και πληροφορίες για τα φάρμακα υποκατάστασης, με τα οποία μπορούν ν’ αντικατασταθούν με ασφάλεια τα ελλειπτικά σκευάσματα.

Σύμφωνα με το Τμήμα Παρακολούθησης Κατανάλωσης και Επάρκειας Προϊόντων της Διεύθυνσης Ελέγχου Παραγωγής και Κυκλοφορίας Προϊόντων του ΕΟΦ, οι λίστες περιέχουν πληροφορίες για:

• τις ημερομηνίες έναρξης και πιθανής λήξης της έλλειψης,

• τους λόγους της έλλειψης και

• τα εναλλακτικά σκευάσματα για αυτές τις περιπτώσεις.

Οι παραπάνω λίστες επικαιροποιήθηκαν έπειτα από παρέμβαση στον ΕΟΦ από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ), ο οποίος απέστειλε τον νέο κατάλογο με τα περίπου 100 νέα σκευάσματα που εξαφανίστηκαν πρόσφατα από τα φαρμακεία.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Απόστολος Βαλτάς, μιλώντας στο iatropedia.gr ανέφερε ότι «οι φαρμακαποθήκες ευθύνονται γι’ αυτές τις νέες ελλείψεις». «Ηδη προτείναμε στον πρόεδρο του ΕΟΦ και τον κ. Πλεύρη να σταματήσει η εξαγωγή τους. Είναι “χρηματιστήριο” οι εξαγωγές φαρμάκων. Οταν γίνεται απαγόρευση σε κάποια σκευάσματα και υπάρχουν εταιρίες και φαρμακαποθήκες που από αυτό χάνουν εισοδήματα, θα πρέπει με κάποιον τρόπο να εξάγουν άλλα φάρμακα, γιατί έχουν έξοδα και πρέπει να ισοφαρίσουν τη ζημιά» σημείωσε.

Από την πλευρά του, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων τονίζει πως παράλληλες εξαγωγές κάνουν οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί και πως το φαινόμενο των ελλείψεων φαρμάκων είναι διαρκές και πανευρωπαϊκό, εξαιτίας της έλλειψης πρώτων υλών και των προβλημάτων στην παραγωγή και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Μειωμένες, ωστόσο, είναι το τελευταίο διάστημα και οι παραλαβές σε νοσοκομειακά φάρμακα. Στις πολύ φτηνές τιμές που έχουν τα φάρμακα στην Ελλάδα εστιάζει ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, που επισημαίνει ότι πάνω από 1.300 φάρμακα βρίσκονται κάτω από τη χαμηλότερη τιμή της ευρωζώνης.

«Στην Ελλάδα είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες χώρες της Ευρώπης λόγω της ύπαρξης εγχώριας παραγωγής» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ενωση Φαρμακοβιομηχανίας και σημειώνει ότι «η ελληνική παραγωγή συνεχίζεται αδιάκοπα, παρά το αντίξοο περιβάλλον που συνθέτουν οι συνεχείς μειώσεις τιμών στα παλιά φάρμακα, το τεράστιο clawback και η υπερφορολόγηση που φτάνει το 70%, η αύξηση του κόστους παραγωγής και ο υψηλός πληθωρισμός».

Για αδυνάτισμα…

Την ίδια στιγμή, ο ΠΦΣ κατήγγειλε και τις μεγάλες ελλείψεις φαρμάκων για τον έλεγχο του σακχαρώδους διαβήτη τύπου ΙΙ, νέας γενιάς. Με ανακοίνωσή του τη Μ. Τετάρτη, ο ΠΦΣ κατηγόρησε τους γιατρούς πως εξαπατούν το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης δηλώνοντας ως «διαβητικούς» άτομα που δεν είναι ασθενείς, προκειμένου να λάβουν «αδυνατιστικά» φάρμακα με μειωμένη συμμετοχή 10%, με σκοπό τον «έλεγχο του βάρους». Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς ζήτησε από την Πολιτεία να αναβαθμίσει τις δικλίδες ασφαλείας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο των ψευδών γνωματεύσεων.

«Ομαλοποίηση» έβλεπε στα τέλη του Μαρτίου ο Θ. Πλεύρης…

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης σχετικά με το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί τον Ιανουάριο με τις ελλείψεις φαρμάκων, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και τη Μάρα Ζαχαρέα στις 20/3, είχε δηλώσει ότι «αυτή τη στιγμή υπάρχει μία αρκετά καλή ομαλοποίηση. Ενώ τον Οκτώβριο, πριν παρθούν όλα τα μέτρα που πήραμε, είχαμε περίπου 400 φάρμακα σε έλλειψη, αυτή τη στιγμή η έλλειψη είναι 130 όπως υπήρχαν πάντοτε…»

Διευκρινίζοντας ότι «υπάρχουν κάποιοι κωδικοί που έχουμε πρόβλημα, αλλά αυτοί ήταν οι παραδοσιακοί κωδικοί με έλλειψη, όπως φάρμακα διαβήτη που τώρα υπάρχουν, ενώ στα φάρμακα ευρείας χρήσης, κυρίως των λοιμώξεων, έχει επέλθει πλήρης ομαλοποίηση». Εντόπιζε μόνο ένα μικρό πρόβλημα «με τα εισπνεόμενα, αλλά κι εκεί η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη…»

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αδειάζει,adeiazei