Αδιόρθωτοι! Ανακοίνωσαν πάλι μέτρα που είχαν ήδη εξαγγείλει

Με πακέτο στήριξης ύψους 2,5 δισ. ευρώ, που αφορά σχεδόν 500.000 επιχειρήσεις, η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα

Ένα νέο «πακέτο» στήριξης ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο αφορά σχεδόν 500.000 επιχειρήσεις. Πρόκειται για μια σειρά από μέτρα που είχαν ανακοινωθεί εδώ και καιρό, και εκκρεμούσε μόνο η εξειδίκευσή τους.

Αξίζει να επισημανθεί πως η χρονική στιγμή της ανακοίνωσης δεν φαίνεται πως είναι τυχαία, καθώς έρχεται εν μέσω ενός θυελλώδους κλίματος που έχει δημιουργηθεί γύρω από την κυβέρνηση. Τα επεισόδια στη Νέα

Σμύρνη, η συνεχής παράταση στο lockdown που αναδεικνύει την αποτυχία των μέτρων, τα ταμειακά διαθέσιμα που φθίνουν καθημερινά, αλλά και η κόπωση των πολιτών έχουν δημιουργήσει ένα εκρηκτικό πλαίσιο, το οποίο προσπαθεί να αποφύγει η κυβέρνηση με το επικοινωνιακό «τρικ» της ανακοίνωσης ενός «πακέτου» μέτρων. Σε αυτό περιλαμβάνονται δράσεις με έναν οριζόντιο «κόφτη»: τη μείωση του τζίρου στο σύνολο του 2020 και όχι σε συγκεκριμένες περιόδους, όπως α’ τρίμηνο κ.λπ.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως στο κονδύλι για το 2021, που πλέον αγγίζει τα 11,6 δισ. ευρώ, δεν περιλαμβάνονται ουσιαστικά νέες παρεμβάσεις, καθώς τα συγκεκριμένα μέτρα είχαν προαναγγελθεί εδώ και αρκετούς μήνες. Μόνη εξαίρεση αποτελεί το «λίφτινγκ» στους πρώτους τρεις κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, που θα ενισχύσει περαιτέρω σχεδόν 100.000 επιχειρήσεις με το ποσό των 527.000.000 ευρώ, το οποίο δεν θα κληθούν να επιστρέψουν στο κράτος, όπως επίσης και ο χρόνος αποπληρωμής των κρατικών ενισχύσεων, που εκτείνεται πλέον έως το 2027.

Το οικονομικό επιτελείο κρατά κλειστά τα χαρτιά του για το ενδεχόμενο λήψης επιπλέον μέτρων στήριξης για τους ερχόμενους μήνες, καθώς στο τραπέζι βρίσκεται ξανά η εισήγηση για νέα επέκταση του lockdown, τουλάχιστον έως το τέλος Μαρτίου. Μια τέτοια εξέλιξη θα οδηγούσε στην ανακοίνωση ενός 8ου κύκλου επιστρεπτέας προκαταβολής, καθώς οι περισσότερες επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλειστές με κρατική εντολή, ενώ για τον ίδιο λόγο θα πρέπει να υπάρξει και μέριμνα για τα ενοίκια του Απριλίου.

Επισημαίνεται πως σε περίπτωση που ληφθούν οι συγκεκριμένες δράσεις, το κονδύλι θα πρέπει να υπερβεί κατά πολύ τα 11,6 δισ. ευρώ που υπολογίζονται για φέτος. Μια τέτοια εξέλιξη θα έφερνε σε ακόμα πιο δυσχερή θέση την Ελλάδα, καθώς ήδη το κονδύλι που έχει διαθέσει για μέτρα στήριξης έχει υπερβεί τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, με αποτέλεσμα να επικρατεί ανησυχία για το αν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιτρέψει νέα αύξηση των κρατικών ενισχύσεων.

Διαφορετικό μείγμα στήριξης και κούρεμα οφειλών ζητά η αγορά

Ευπρόσδεκτα, αλλά μη επαρκή, χαρακτηρίζουν οι φορείς της αγοράς τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση. Σχεδόν όλοι, μάλιστα, ζητούν διαφορετική στρατηγική, με άλλο μείγμα μέτρων, κούρεμα οφειλών και άμεσο άνοιγμα της αγοράς, καθώς κάθε μέρα που παραμένει κλειστή μεγαλώνει το πλήγμα στις επιχειρήσεις και στην οικονομία.

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΒΕΕ, τα νέα μέτρα είναι μεν αναγκαία, αναπαράγουν όμως οικονομικές ανισότητες και κοινωνικές αδικίες που προκάλεσαν όλες οι παρεμβάσεις ανακούφισης από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία. «Συνεχίζουν να διέπονται από μια οριζόντια λογική, όταν ένα χρόνο μετά το ξέσπασμα της πανδημίας έχει φανεί πως υπάρχουν κλάδοι που σήκωσαν δυσανάλογα μεγάλο βάρος (π.χ. εστίαση) κι άλλοι κλάδοι που δεν υπέστησαν ζημιές» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η συνομοσπονδία, ζητώντας μεταξύ άλλων κούρεμα οφειλών.

Την άποψη ότι κανένα μέτρο δεν μπορεί να αποκαταστήσει τον χαμένο τζίρο για τις χιλιάδες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, που βρίσκονται κυριολεκτικά μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, διατυπώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας. «Χρειαζόμαστε τώρα διαφορετικές λύσεις για να έχουμε διαφορετικά αποτελέσματα. Η σταδιακή επανεκκίνηση της αγοράς πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, ώστε να μη χαθεί και η πασχαλινή εορταστική περίοδος» σημειώνει.

Άμεσο άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας ζητά και ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, ο οποίος δήλωσε: «Μοναδική ρεαλιστική λύση μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργείται είναι το κούρεμα οφειλών σε συνδυασμό με ρύθμιση 120 δόσεων για την αποπληρωμή του υπολοίπου».

Κούρεμα των χρεών που δημιουργήθηκαν εν μέσω πανδημίας εισηγείται και ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, που καλεί την κυβέρνηση να επανεξετάσει την πολιτική της σε ό,τι αφορά τον χρόνο και τον τρόπο που θα επαναλειτουργήσει η αγορά. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρος Καφούνης βάζει θετικό πρόσημο στη στοχευμένη στήριξη του λιανεμπορίου, χαρακτηρίζοντας επιτακτικό το άμεσο άνοιγμα των καταστημάτων. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Εμπορικός Σύλλογος Πειραιώς εκτιμά ότι τα μέτρα δίνουν μια πρόσκαιρη ανάσα στις επιχειρήσεις, απαιτείται όμως επανασχεδιασμός και εμπλουτισμός των προγραμμάτων στήριξης.

Β. Παπ.

Keywords
Τυχαία Θέματα