ΑΕΙ: «Μετεξεταστέες» οι 38 σχολές του Γαβρόγλου!

ΑΕΙ: «Μετεξεταστέες» οι 38 σχολές του Γαβρόγλου!08.11.2019Παιδεία

Κόπηκαν από την Κεραμέως οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες δεν πληρούσαν τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις

Από τον
Αντώνη Τριανταφύλλου

Την αναστολή λειτουργίας των 38 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση με αμφιλεγόμενες ή και αδιαφανείς διαδικασίες και μέσα ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας,

κρίνοντας ότι τα τμήματα αυτά, έτσι όπως είχε προχωρήσει η συγχώνευσή τους, δεν πληρούσαν στοιχειώδεις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις. Τα 38 νέα τμήματα, που δημιουργήθηκαν ακόμα και με βουλευτικές τροπολογίες, χωρίς μελέτες βιωσιμότητας και σκοπιμότητας, θα υποδέχονταν φοιτητές το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, μια και θα εντάσσονταν στο φετινό μηχανογραφικό, το οποίο θα συμπληρώσουν οι μαθητές που πάνε φέτος στην γ΄ λυκείου. 

Πολλά από αυτά τα τμήματα συγχωνεύτηκαν χωρίς σχέδιο και χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας, απλώς και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους και με τοπικιστικά, πολλές φορές, κριτήρια, προκειμένου να φανεί ότι αναδιαρθρώνεται ο χάρτης των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Στόχος του υπουργείου είναι να επανεξεταστεί η ανάγκη δημιουργίας ή συγχώνευσης αυτών των τμημάτων συνολικά από τη νέα ενισχυμένη Ανεξάρτητη Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας, στη βάση ακαδημαϊκών κριτηρίων και έπειτα από την εκπόνηση των αναγκαίων μελετών σκοπιμότητας και βιωσιμότητας.

Το ίδιο θα ισχύει και για οποιαδήποτε νέα τμήματα ιδρυθούν στο μέλλον, αλλά και για την αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη εν συνόλω.

Ο σκοπός της ύπαρξης και της λειτουργίας των συγκεκριμένων τμημάτων θα επανεξεταστεί, ώστε η θεσμοθέτηση και η λειτουργία τους να ανταποκρίνονται σε ακαδημαϊκά κριτήρια και να υποστηρίζονται από τις αναγκαίες μελέτες, με τη συνδρομή της καθ' ύλην αρμόδιας ανεξάρτητης Αρχής. Αυτό σημαίνει ότι τα τμήματα μπορεί να είναι λιγότερα ή να μη συγχωνευθεί το σύνολο των τμημάτων και όσα κριθούν μη βιώσιμα ή χωρίς επαρκές ακαδημαϊκό αντικείμενο να οδηγηθούν οριστικά σε «λουκέτο».

Μάλιστα, ορισμένα από τα νέα αυτά τμήματα δεν είχαν καν τις απαραίτητες υποδομές προκειμένου να λειτουργήσουν ομαλά, να υποδεχθούν φοιτητές και να υποστηρίξουν το έργο των διδασκόντων.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας προσανατολίζεται στις επόμενες εβδομάδες να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τη νέα ανεξάρτητη Αρχή για την Ανώτατη Εκπαίδευση, η οποία με το αναμορφωμένο πλαίσιο λειτουργίας της θα κληθεί να κάνει τη διαλογή των 38 υπό αναστολή λειτουργίας τμημάτων.

Οξεία κριτική άσκησαν η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Ανώτατης Εκπαίδευσης, Βασίλης Διγαλάκης στην προηγούμενη κυβέρνηση. Σε κοινή δήλωσή τους σημείωσαν τα εξής: «Η προηγούμενη κυβέρνηση, υπηρετώντας μικροπολιτικές σκοπιμότητες, θεσμοθέτησε μια σειρά από τμήματα σε όλη τη χώρα, ενίοτε και με βουλευτικές τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, υποτιμώντας έτσι τα ιδρύματά μας και τις δυνατότητες του εκπαιδευτικού μας συστήματος».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε: «Το μόνο έργο που έχει να επιδείξει το υπουργείο Παιδείας από τον Ιούλιο και έπειτα είναι η αναίρεση βημάτων προόδου, καθώς και η ακύρωση πολιτικών ενίσχυσης της δημόσιας εκπαίδευσης».

Οι μπαχαλάκηδες συνεχίζουν ανενόχλητοι τις καταστροφές! «Καμπανάκι» από την ΑΣΟΕΕ

Το άσυλο καταργήθηκε, οι μπαχαλάκηδες και οι κουκουλοφόροι όμως συνεχίζουν να λυμαίνονται και να καταστρέφουν τους χώρους των πανεπιστημίων, παρότι η Αστυνομία είναι πλέον ελεύθερη να παρεμβαίνει και να συλλαμβάνει αυτούς που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τους χώρους των πανεπιστημίων ως ορμητήριο καταδρομικών ενεργειών.

Η σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου (ΑΣΟΕΕ) με μια αυστηρή και συνάμα δραματική ανακοίνωση εκφράζει έντονη ανησυχία για την κατάσταση αυτή και, χωρίς να κάνει άμεση ονομαστική αναφορά, καλεί την κυβέρνηση και την Αστυνομία να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη διαφύλαξη της ασφάλειας των πανεπιστημιακών εγκαταστάσεων.

Πεδίο μάχης

Τις προηγούμενες ημέρες, με αφορμή την εκκένωση δύο γειτονικών καταλήψεων, οι δρόμοι και οι εγκαταστάσεις του Οικονομικού Πανεπιστημίου έγιναν και πάλι πεδίο συγκρούσεων ανάμεσα σε κουκουλοφόρους και στις αστυνομικές δυνάμεις. Οι πανεπιστημιακοί και τα μέλη της διοίκησης του Οικονομικού Πανεπιστημίου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου «για την κατάσταση αυτή, καθώς συχνά καταστρέφονται υποδομές πυρόσβεσης, αποκλείονται έξοδοι του κτιρίου, δημιουργούνται ασφυκτικές συνθήκες λόγω ρίψης δακρυγόνων και μολότοφ, προκαλείται πανικός και τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια των φοιτητών και του προσωπικού».

Παράλληλα, τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας δηλώνουν ότι επιθυμούν και δικαιούνται να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε περιβάλλον ελευθερίας, χωρίς βία και φόβο, ενώ καλούν όλες τις αρμόδιες Αρχές και υπηρεσίες να αναλάβουν το βάρος της ευθύνης που τους αναλογεί. 

Η σύγκλητος του Οικονομικού Πανεπιστημίου έδωσε στη δημοσιότητα και δύο φωτογραφίες από την κεντρική είσοδο του κτιρίου του, όπως ήταν στις 4 Οκτωβρίου και όπως μετατράπηκε μετά την επίθεση των αναρχικών, οι οποίοι προκάλεσαν σημαντικές φθορές.

Keywords
Τυχαία Θέματα