«Αφασία» και ηττοπάθεια απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις!

Καμία αντίδραση απέναντι στην Άγκυρα με την αιτιολογία ότι δεν πρέπει να τορπιλίζουμε τον υποτιθέμενο διάλογο

Το ρόλο του «καλού παιδιού» σε Ευρώπη και ΗΠΑ συνεχίζει να παίζει η κυβέρνηση, που εξακολουθεί να μην απαντά στις αλλεπάλληλες τουρκικές προκλήσεις σε Αιγαίο, Θράκη και Κύπρο. Λειτουργώντας περισσότερο ως υπήκοοι και όχι ως ανεξάρτητο κράτος, αποφεύγουμε κάθε είδους αντίδραση απέναντι

στην Αγκυρα, με την αιτιολογία ότι δεν πρέπει να τορπιλίζουμε τον υποτιθέμενο διάλογο με αυτήν.

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή τοποθέτηση της κυβερνητικής εκπροσώπου Αριστοτελίας Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Προφανώς χρειάζεται αποχή από προκλητικές ενέργειες, από προκλητικές ή επιθετικές δηλώσεις.

Προφανώς αυτές δεν συνάδουν και δεν βοηθούν στην εμπέδωση ενός θετικού κλίματος εμπιστοσύνης. Θα επαναλάβω, ωστόσο, ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας -στη στάση και στη συμπεριφορά της- το πώς θα προχωρήσει και σε σχέση με εμάς και σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε κάθε περίπτωση, η ελληνική πλευρά δεν θα είναι αυτή που θα πέσει στην παγίδα να υπονομεύσει τον διάλογο», τόνισε, προκαλώντας εύλογες απορίες για τη διαρκή αδράνεια της χώρας μας στο εν λόγω θέμα, δύο εβδομάδες πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Αγκυρα. Διπλωματικές πηγές εκφράζουν την ελπίδα για εποικοδομητική συνάντηση, εφόσον αυτή λάβει χώρα, και υπενθυμίζουν ότι για την Αθήνα η διαφορά στα Ελληνοτουρκικά είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο.

Την ίδια στιγμή, ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης, με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας που καλεί την Ελλάδα να σταματήσει τις παραβιάσεις κατά της δήθεν «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη, κατέθεσε σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μεταξύ άλλων, τονίζει ότι η ανακοίνωση της τουρκικής πλευράς τίθεται εκτός του πλαισίου του Διεθνούς Δικαίου, καθώς χαρακτηρίζει τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης δήθεν «τουρκική», παραβιάζοντας σαφώς ακόμη μία φορά τη Διεθνή Συνθήκη της Λωζάννης και ζητά από την επιτροπή να λάβει θέση σε ακόμη μία προσπάθεια αναθεωρητισμού από τουρκικής πλευράς.

Η κυβέρνηση, πάντως, είναι σταθερά στραμμένη προς τον αμερικανικό παράγοντα. Χθες ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Λόιντ Τζέιμς Οστιν.

Συνεργασία

Οι δύο υπουργοί, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του Πενταγώνου, τόνισαν το εξαιρετικό επίπεδο της στρατηγικής συνεργασίας ΕλλάδαςΗΠΑ στον αμυντικό τομέα και την πρόθεσή τους για περαιτέρω ενίσχυσή της, επεκτείνοντας και εμβαθύνοντας τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA). Ο κ. Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε τον ομόλογό του για την κατάσταση ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο και τις επιπτώσεις της στη συνοχή της Συμμαχίας.

Την προσεχή Τρίτη, εξάλλου, όπως επιβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τον Νίκο Δένδια, θα επισκεφθεί τη Λιβύη. «Είναι μια επίσκεψη ομαλοποίησης και αποκατάστασης των σχέσεων με μια σημαντική γειτονική χώρα. Η δική μας πολιτική δεν αποτελεί παρακολούθημα της πολιτικής κανενός άλλου» ανέφερε η κυρία Πελώνη.

Στο πλαίσιο αποκατάστασης των ελληνολιβυκών σχέσεων και στην προσπάθεια της Αθήνας να εξισορροπήσει την τουρκική επιρροή στη βορειοαφρικανική χώρα, αναμένεται να επαναλειτουργήσει η ελληνική πρεσβεία στην Τρίπολη, η λειτουργία της οποίας έχει ανασταλεί το 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα