Αυξήσεις πάνω από 33% για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους

Αυξήσεις πάνω από 33% για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους18.09.2018Επιχειρήσεις

Αφορούν περίπου 50.000 εργαζομένους οι οποίοι δεν καλύπτονταν από τους όρους της συλλογικής σύμβασης του κλάδου τους

Ρεπορτάζ
Νάσος Χατζητσάκος

Αυξήσεις 33% και άνω προκαλεί η υποχρεωτική επέκτασή της στο σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου για τους περισσότερους από τους περίπου 50.000 ξενοδοχοϋπαλλήλους οι οποίοι μέχρι χθες δεν καλύπτονταν από τους όρους της συλλογικής σύμβασης εργασίας τους.
Τα μέλη του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) χθες ενέκριναν ομόφωνα την επέκταση της ΣΣΕ

των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Αμεσα υπεγράφη και η απαραίτητη υπουργική απόφαση από την υπουργό Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.

Τι σημαίνει ότι από χθες η ΣΣΕ των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι υποχρεωτική; Στον κλάδο υπάρχουν 110.000 εργαζόμενοι. Από αυτούς, περίπου 60.000 εργάζονται σε επιχειρήσεις μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) και ήδη οι μισθοί τους καλύπτονταν από την υφιστάμενη συλλογική σύμβαση.
Από τους υπόλοιπους 50.000 εργαζομένους, επειδή απασχολούνται σε ξενοδοχεία μη μέλη της ΠΟΞ, μέχρι χθες, για τους περισσότερους από αυτούς δεν ίσχυε η κλαδική ΣΣΕ και αμείβονταν με πιο χαμηλά από τα προβλεπόμενα μηνιάτικα.

Αναπροσαρμογή

Από σήμερα οι αμοιβές τους πρέπει να αναπροσαρμοστούν στα επίπεδα τα οποία προβλέπονται στη ΣΣΕ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Με βάση τους όρους της οι ελάχιστες αμοιβές ανά ειδικότητα είναι α) 780,4 ευρώ τον μήνα, μεικτά, για τους λαντζέρηδες, β) 816 ευρώ τον μήνα, μεικτά, για τους βοηθούς σερβιτόρους, γ) 833,11 ευρώ τον μήνα για τους προϊσταμένους και τους μπάρμαν και δ) 851,06 ευρώ τον μήνα, μεικτά, για τους ρεσεψιονίστ και τους μετρ.

Αυτό σημαίνει ότι, εάν ένας απασχολούμενος είναι λαντζέρης σε επιχείρηση μη μέλος της ΠΟΞ και, για παράδειγμα, αμείβεται με τον γενικό κατώτατο μισθό των 586 ευρώ τον μήνα, άμεσα θα πρέπει το μηνιάτικό του να αναπροσαρμοστεί στα 780,4 ευρώ. Αρα θα πρέπει να λάβει αύξηση της τάξης του 33%.
Επίσης, από την 1η Ιανουαρίου του 2019 και μετά θα πρέπει να λάβουν αύξηση 1,5%, όπως προβλέπεται από την υφιστάμενη ΣΣΕ.

Αυτά, φυσικά, ισχύουν θεωρητικά. Στην πράξη, την αναπροσαρμογή όλων των συμβάσεων στα ξενοδοχεία καλούνται να ελέγξουν το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Οπως άλλωστε δήλωσε η κυρία Αχτσιόγλου, «το υπουργείο Εργασίας θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα τη διαδικασία ελέγχου σε όλες τις εν ισχύ κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την επέκτασή τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα