Αύξηση μισθών, ψαλίδι 80% στον ΕΝΦΙΑ

Αύξηση μισθών, ψαλίδι 80% στον ΕΝΦΙΑ19.12.2019ΝΔ

■ Θετικές, αλλά γενικόλογες και αόριστες υποσχέσεις από τον Κυριάκο
■ «Ξεκινά το 2020 η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης» είπε ο πρωθυπουργός

Πρόσθετη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% -σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές αξίες- αλλά και μια πρώτη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης μέσα στο 2020 εξήγγειλε από το βήμα

της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κλείνοντας την πενθήμερη μαραθώνια -έως και εξαντλητική- συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού -ο οποίος υπερψηφίστηκε από τους 158 βουλευτές της Ν.Δ., και καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση (139 «όχι»)-, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει μέσα στο νέο έτος η δεύτερη φάση μείωσης του ΕΝΦΙΑ, αλλά δεν ενημέρωσε το Σώμα για το ποιοι θα είναι δικαιούχοι και ποια τα κριτήρια, ενώ το ίδιο γενικόλογα μίλησε και για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία, όπως είπε, θα ξεκινήσει μέσα στο 2020. 

Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του πρωθυπουργού στη μεσαία τάξη, καθώς, αν και αρχικώς απέκρουσε τις ομαδικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης περί εγκατάλειψής της, στη συνέχεια αναγνώρισε ότι η μεσαία τάξη και οι μισθωτοί δεν έχουν ευνοηθεί όσο θα ήθελε η κυβέρνηση. Μάλιστα, έδωσε έναν ομολογουμένως άστοχο ορισμό της μεσαίας τάξης, λέγοντας ότι είναι εκείνοι που.... ντύνονται απλά, αλλά ξέρουν και να φορούν γραβάτα. «Οταν μιλάω για μεσαία τάξη», είπε αρχικώς, «δεν μιλώ μόνο για τα εισοδήματα, αλλά για την αντίληψη για τη ζωή και τη διάθεση για προκοπή».

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως η επιστροφή των διακρατιθέντων κερδών από τα ομόλογα, ήτοι 5,1 δισ. ευρώ, θα πάει στην ανάπτυξη, ενώ παρέπεμψε τη διεκδίκηση της μείωσης των πλεονασμάτων στο 2021.

Επιδόματα

Όσο για την κριτική για τα επιδόματα, εξήγησε πως στόχος είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων «σε όλο και φτωχότερους πολίτες να περάσουμε στην απέναντι όχθη, σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους». Δεσμεύτηκε μάλιστα πως ο εθνικός πλούτος το 2020 θα αυξηθεί κατά 7,3 δισ., αγγίζοντας τα 197,3 δισ. Οπως εξήγησε, τα παραπάνω μεταφράζονται σε 1.600 ευρώ περισσότερα για κάθε νοικοκυριό, ενώ έθεσε και ως στόχο οι άνεργοι να μειωθούν μέσα σε έναν χρόνο κατά 100.000.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε με δριμύτητα στον πολιτικό του αντίπαλο, κατηγορώντας τον ότι βρίσκεται ακόμη στο στάδιο του... θυμού, ευχόμενος να φτάσει σύντομα στην αποδοχή της ήττας του Ιουλίου. «Ακούγοντάς σας αναρωτιέμαι σε τι παράδεισο ζούσαμε και δεν το εκτιμούσαμε» είπε, υποστηρίζοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν δικαιούται να ομιλεί για απάτες, καθώς «απάτη και ψέμα είναι λέξεις απαγορευμένες για τον ΣΥΡΙΖΑ».

Όσο για τις προκλήσεις της Αγκυρας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ενωτικός, λέγοντας πως η πόρτα του είναι ανοιχτή για συζήτηση για τα εθνικά, καθώς δεν πρέπει να συζητιούνται όλα δημοσίως. Υποστήριξε ακόμη πως η Ελλάδα έχει «αυτοπεποίθηση» και «φίλους», θέτοντας ως προϋπόθεση για κάθε συζήτηση με την Τουρκία να εγκαταλείψει η γείτων την εμπρηστική ρητορική και την προκλητική πρακτική.

Αίσθηση προκάλεσε πάντως το γεγονός ότι, αναφερόμενος στη στήριξη της αμερικανικής πλευράς, αφού πρώτα ξεκαθάρισε ότι οι καλοί σύμμαχοι στις δυσκολίες φαίνονται, δεν επικαλέστηκε τον πρόεδρο Τραμπ, αλλά τη δήλωση καταδίκης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Να σημειωθεί ότι το κυβερνητικό κάλεσμα για διακομματική ψήφιση των δαπανών για την Αμυνα εισακούστηκε, καθώς οι δαπάνες του υπουργείου Αμυνας εξασφάλισαν ευρύτατη πλειοψηφία, αφού τις υπερψήφισαν 250 βουλευτές, οκτώ βουλευτές δήλωσαν «παρών», ενώ 39 καταψήφισαν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις εν λόγω δαπάνες ψήφισαν Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ (αν και πιθανότατα υπήρξαν διαρροές) και Ελληνική Λύση, τις καταψήφισαν το ΚΙΝ.ΑΛ. (!) και το ΚΚΕ, ενώ «παρών» φαίνεται να δήλωσε το ΜέΡΑ25.

Keywords
Τυχαία Θέματα