Αύξηση της χονδρικής τιμής του ρεύματος!

Κατέγραψε άνοδο 6,8%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου. Οι καύσωνες ανέτρεψαν το πτωτικό σερί της ζήτησης

Σημαντική άνοδο κατά 6,8% κατέγραψε χθες η τιμή του ρεύματος στη χονδρική, σύμφωνα με τα στοιχεία του ενεργειακού χρηματιστηρίου. Η ελάχιστη τιμή ήταν 109,77 ευρώ η μεγαβατώρα και η μέγιστη έφθασε τα 313,36 ευρώ η μεγαβατώρα, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται στα 164,45 ευρώ η μεγαβατώρα. Οσον αφορά το ενεργειακό μείγμα, οι μονάδες φυσικού αερίου είχαν το μεγαλύτερο μερίδιο, με ποσοστό 43,97%, ενώ ακολούθησαν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας με 30,5%, οι εισαγωγές με 10,56%

και τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 7,2%.

Την ίδια στιγμή οι τιμές του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου υποχώρησαν μετά τις πληροφορίες ότι βαίνει προς επίλυση η εργατική διαμάχη στο μεγαλύτερο εργοστάσιο εξαγωγής υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αυστραλίας. Εξέλιξη που αμβλύνει τους φόβους για μία από τις τρεις πιθανές απεργίες στη χώρα, από την οποία πραγματοποιείται περίπου το 10% των παγκόσμιων εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Κάτι που αποτυπώθηκε στα προθεσμιακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στην Ολλανδία, το σημείο αναφοράς για το φυσικό αέριο της Ευρώπης, που ήταν κατά 17% χαμηλότερα (30,48 ευρώ ανά μεγαβατώρα) σε σχέση με την Τετάρτη. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, οποιαδήποτε παρατεταμένη διακοπή λειτουργίας των αυστραλιανών εγκαταστάσεων, που τροφοδοτούν την Ασία, θα μπορούσε να κινδυνεύσει να μετατοπίσει ποσότητες LNG των ΗΠΑ ή του Κατάρ από τις ευρωπαϊκές αγορές. Στο μεταξύ, οι καύσωνες του Ιουλίου ανέτρεψαν το πτωτικό σερί της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας.

Επειτα από έναν χρόνο η συνολική ζήτηση ρεύματος εμφάνισε θετικό πρόσημο, με την αύξηση τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με το μηνιαίο δελτίο του ΑΔΜΗΕ, να φτάνει στο 9,68% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2022. Ηταν μια αναμενόμενη εξέλιξη, δεδομένου ότι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν τον προηγούμενο μήνα οδήγησαν στην αυξημένη χρήση κλιματιστικών.

Αρνητικό πρόσημο

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, η συνολική ζήτηση τον προηγούμενο μήνα διαμορφώθηκε στις 5.505 Gwh, με τη μέγιστη, στις 10.296 GWh, να καταγράφεται στις 26 Ιουλίου και την ελάχιστη, στις 4.334 GWh, στις 2 Ιουλίου, οπότε δεν είχαν «σκάσει» ακόμη οι καύσωνες. Παρ’ όλα αυτά, η συνολική ζήτηση στο 7μηνο του 2023 διατηρεί αρνητικό πρόσημο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία, ήταν μειωμένη κατά 5,73% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους. Η μεγαλύτερη μείωση της κατανάλωσης προέρχεται από τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις (-6,14%), ενώ η υψηλή τάση (ενεργοβόρες βιομηχανίες) είναι στο -5,50%. Οσον αφορά το ενεργειακό μείγμα, οι ΑΠΕ συμμετείχαν τον Ιούλιο με 38,7% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, το φυσικό αέριο με 39,9%, οι λιγνίτες με 12,4% και τα υδροηλεκτρικά με 9%.

Keywords
Τυχαία Θέματα