Αγνοείται στη Θεσσαλία η Eθνική Αρχή Διαφάνειας

Βάσει νόμου έπρεπε να ξέρει τι αντιπλημμυρικά έχουν γίνει στην περιοχή και με τι κόστη

Ο πρώτος νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη όταν ανέλαβε την εξουσία, το 2019, ήταν αυτός του επιτελικού κράτος. Στις 7 Αυγούστου εκείνης της χρονιάς η κυβέρνηση υπέγραψε την αποσύνθεση των ελεγκτικών υπηρεσιών του κράτους. Είναι και ο λόγος που δεν μπορεί να ξετυλιχτεί το κουβάρι για τις ευθύνες όσων έκαναν τα έργα που τα πήρε το κύμα «Daniel», πνίγοντας μέσα στα λασπόνερα και τα εκατοντάδες εκατομμύρια των φορολογουμένων.

Από τον Βασίλη Γαλούπη

Στις 7 Αυγούστου 2019 δημοσιεύτηκε το ΦΕΚ

για το επιτελικό κράτος. Λίγοι πρόσεξαν τότε την ανακοίνωση μιας νεοσύστατης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Σύμφωνα με τον νόμο: «Συνιστάται Εθνική Αρχή Διαφάνειας με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας, της ακεραιότητας και της λογοδοσίας στη δράση των κυβερνητικών οργάνων, διοικητικών Αρχών, κρατικών φορέων και δημόσιων οργανισμών, και την πρόληψη, αποτροπή, εντοπισμό και αντιμετώπιση των φαινομένων και των πράξεων απάτης και διαφθοράς στη δράση των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων και οργανισμών».

Η Αρχή υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο, έχει έδρα στην Αθήνα, ενώ μια από τις περιφερειακές υπηρεσίες της είναι στη Λάρισα. Με τον ίδιο νόμο καταργούνταν η Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, το Σώμα Ελεγκτών – Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, το Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας, το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Εργων (που υπαγόταν στη Γενική Γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς) και το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Μεταφορών.

Σύμφωνα με τον νόμο, η Αρχή ασκεί τις αρμοδιότητές της «στο σύνολο των φορέων και υπηρεσιών της γενικής κυβέρνησης, περιλαμβανομένων των ΝΠΔΔ, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού» κ.ά. Η Αρχή είναι υποχρεωμένη «να διενεργεί ελέγχους, επιθεωρήσεις κι έρευνες σε όλους τους ανωτέρω», ενώ έχει δικαίωμα να διενεργήσει «ακόμα και προκαταρκτικές εξετάσεις και προανακρίσεις, κατόπιν σχετικής εισαγγελικής παραγγελίας».

Διοικήτρια η Α. Ρογκάκου

Στο επίσημο σάιτ της Αρχής βλέπουμε ότι διοικήτρια έχει τοποθετηθεί η Αλεξάνδρα Ρογκάκου, μόνιμη υπάλληλος του Ελληνικού Δημοσίου για 32 χρόνια και πρόεδρος του Δ.Σ. ο γεννημένος στο Πήλιο Μενέλαος Τσουπλάκης. Πρώτος διοικητής είχε διοριστεί το 2019 ο Αγγελος Μπίνης, στενός συνεργάτης του Μητσοτάκη από τότε που ο πρωθυπουργός ήταν υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, επί Σαμαρά. Ο Μπίνης παραιτήθηκε τον Νοέμβριο του 2022 για να αναλάβει πόστο στις Βρυξέλλες.

Ολοι οι πολίτες αναζητούν ύστερα από τις πλημμύρες ποιος είχε την ευθύνη να ελέγξει τα αντιπλημμυρικά έργα της Θεσσαλίας μετά τον «Ιανό». Ποιος, δηλαδή, ήταν υπεύθυνος να διαπιστώσει αν τα λεφτά των φορολογουμένων δαπανήθηκαν στα σωστά έργα, αν τα ποσά ήταν εύλογα ή υπερκοστολογημένα, αν έπρεπε ή δεν έπρεπε και πότε έπρεπε να γίνουν, αν ήταν όντως αντιπλημμυρικά ή, π.χ., έργα οδοποιίας και μόνο για το «φαίνεσθαι».

Υπεύθυνη κατά τον νόμο από το 2019 είναι η -άφαντη έως σήμερα- Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Τόσες μέρες δεν έχουμε ακούσει καμία δράση της για όσα γίνονται, δεν υπάρχει κάτι που να αποδεικνύει ότι αυτή η Εθνική Αρχή υπάρχει και ότι κάτι κάνει, προκειμένου να απαντηθούν τα μείζονα ερωτήματα για τα κυβερνητικά έργα, για τον ρόλο του Καραμανλή των Τεμπών, που ήταν υπουργός Υποδομών, για τον Αγοραστό, τον Νούσιο και όσους διαχειρίζονταν έργα στην Περιφέρεια. Την ίδια ώρα έχουν καταργηθεί ελεγκτικά σώματα που, έστω και με αδυναμίες ή υποστελέχωση τόσες δεκαετίες, έστω και όχι πάντα, παρήγαγαν κάποια αποτελέσματα.

Σήμερα δεν υπάρχει αυτόνομη γραμματεία για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς. Ούτε το Σώμα Ελεγκτών – Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Ούτε το Γραφείο του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Και, κυρίως, καταργήθηκε ή -κατά τον νόμο της κυβέρνησης- «αφομοιώθηκε» από την Εθνική Αρχή το Σώμα Επιθεωρητών Δημοσίων Εργων και το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Μεταφορών.

Keywords
Τυχαία Θέματα