«Αγνωσται βουλαί» στη συμφωνία με Εκκλησία

«Αγνωσται βουλαί» στη συμφωνία με Εκκλησία19.02.2019Πρόσωπα

Αλλη γλώσσα από Τσίπρα και Γαβρόγλου για το νέο ταμείο

Ρεπορτάζ
Αντ. Τριανταφύλλου

Ποιος λέει αλήθειες και ποιος ψέματα για τη συμφωνία της κυβέρνησης με την Εκκλησία; Το ταμείο που θέλει να δημιουργήσει από κοινού με την Εκκλησία η κυβέρνηση για την αξιοποίηση περιουσιακών στοιχείων της πρώτης πού θα κατευθύνει τα κέρδη του; Στην κάλυψη του μισθοδοτικού κόστους των κληρικών, όπως ισχυριζόταν τον Νοέμβριο ο Αλέξης Τσίπρας,

ή τα χρήματα θα καταλήγουν στον Κρατικό Προϋπολογισμό, όπως ισχυρίστηκε χθες ο Κώστας Γαβρόγλου; Οι αλληλοσυγκρουόμενες δηλώσεις φανερώνουν και κάτι ιδιαίτερα ανησυχητικό, ότι η κυβέρνηση δεν έχει σαφή στόχευση για το τι πραγματικά θέλει να επιδιώξει σε επίπεδο οικονομικού οφέλους από τη συμφωνία με την Εκκλησία.

Οταν τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη δεν τηρούν ενιαία επικοινωνιακή στάση για το θέμα, προκαλώντας μεγαλύτερη από την υφιστάμενη σύγχυση για τις πραγματικές προθέσεις τους, τότε το κλίμα επιφυλακτικότητας και αρνητισμού ακόμα και από τους μετρημένους στα δάχτυλα του ενός χεριού θερμούς υποστηρικτές της συμφωνίας στους κόλπους της Εκκλησίας θα εντείνεται όσο περνούν οι μέρες.

Το μέγεθος της επικοινωνιακής σύγχυσης αποκαλύπτουν οι απομαγνητοφωνημένες δηλώσεις Τσίπρα - Γαβρόγλου.

Αλέξης Τσίπρας, 8 Νοεμβρίου 2018, συνέντευξη στην τηλεόραση του Alpha: Από αυτή την αξιοποίηση (σ.σ.: των περιουσιακών στοιχείων, αμφισβητούμενων ή μη, που θα ενταχθούν στο κοινό ταμείο Πολιτείας – Εκκλησίας), που θα προχωρήσει άμεσα, εμείς υπολογίζουμε ότι περίπου μέχρι το 2030 το κράτος, η Πολιτεία, θα έχει τη δυνατότητα από τα έσοδα της αξιοποίησης να καλύπτει το όλον ή μεγάλο μέρος του ποσού της επιδοτήσεως.

• Κώστας Γαβρόγλου, 18 Φεβρουαρίου 2019, συνέντευξη στο Kontra: Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε με κατηγορηματικό τρόπο είναι ότι τα έσοδα από το ταμείο αξιοποίησης δεν έχουν καμία σχέση με τα λεφτά που θα δίνουμε για τον μισθό των ιερέων. Είναι ανεξάρτητο το ένα από το άλλο. Αν η αξιοποίηση φέρει χρήματα, θα μπαίνουν στον Κρατικό Προϋπολογισμό ως έσοδα, ανεξάρτητα από το τι δίνουμε. Και, βεβαίως, για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε και τη δυνατότητα επιπλέον προσλήψεων, όταν τα οικονομικά μας πάνε καλά, για την εκπαίδευση, τα νοσοκομεία και τα λοιπά.

• Η κυβέρνηση θολώνει τα νερά και για το πώς μπορούν να αξιοποιηθούν οι θέσεις που υποτίθεται ότι θα απελευθερωθούν. Τον Νοέμβριο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ισχυριζόταν ότι οι κληρικοί θα διαγραφούν από το Δημόσιο και έτσι θα γίνουν 10.000 προσλήψεις. Χθες ο Κώστας Γαβρόγλου υποστήριξε: «Δεν σημαίνει ότι αύριο θα προσλάβουμε 10.000 άτομα. Θα έχουμε όμως τη δυνατότητα μέσα από τις συμφωνίες που έχουμε κάνει και με τους θεσμούς να μπορούμε να προγραμματίζουμε κι εμείς σε βάθος χρόνου προσλήψεις, επιμένω, για την εκπαίδευση και τα νοσοκομεία».

Στην Ιεραρχία ρίχνει όλες τις ευθύνες ο Ιερώνυμος!

Αναβρασμός επικρατεί στο παρασκήνιο και τα τηλέφωνα μεταξύ των μητροπολιτών έχουν πάρει φωτιά. Στις αρχές Μαρτίου εκτιμάται ότι θα συγκληθεί η Σύνοδος της Ιεραρχίας προκειμένου να επικυρώσει την αποδοχή ή την απόρριψη της κυβερνητικής πρότασης για τη μισθοδοσία του κλήρου και την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Η εξέλιξη των συνομιλιών του υπουργείου Παιδείας και της επιτροπής εντείνουν το κλίμα ανησυχίας, καθώς οι «καθυστερήσεις» που παίζει η Πολιτεία φανερώνουν ότι και δεν είναι προετοιμασμένη για να ολοκληρώσει τη συμφωνία και δεν έχει σαφή προσήλωση στον στόχο.
Οι οιωνοί δεν είναι ευνοϊκοί για την κυβέρνηση και τον Αρχιεπίσκοπο. Μάλιστα, ο κ. Ιερώνυμος έσπευσε την Κυριακή να πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης στην Ιεραρχία, προειδοποιώντας τόσο την Πολιτεία όσο και τους μητροπολίτες ότι η Ιεραρχία θα φέρει ακέραιη την ευθύνη για οτιδήποτε συμβεί. «Η Ιεραρχία αποφασίζει και όχι η Σύνοδος ή ο Αρχιεπίσκοπος» τόνισε ο κ. Ιερώνυμος.

Στο μεταξύ, ο Κώστας Γαβρόγλου εκβιάζει την Εκκλησία και τους κληρικούς. Μιλώντας χθες στο τηλεοπτικό κανάλι Kontra, υποστήριξε: «Λέμε να συμφωνήσουμε με την Εκκλησία και να κυρωθεί αυτή η συμφωνία. Κύρωση συμφωνίας σημαίνει ότι δεν μπορεί να αλλάξει μονομερώς, ενώ το σημερινό καθεστώς μπορεί να το αλλάξει όποια κυβέρνηση θέλει, προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση».

Keywords
Τυχαία Θέματα