Αισχρή συγκάλυψη για το έγκλημα στα Τέμπη

Η κυβέρνηση έκλεισε άρον άρον την Εξεταστική, ξεπλένοντας τον Καραμανλή για την ψευδορκία του! Αποχώρησε η αντιπολίτευση

Οριστική ταφόπλακα στην κοινοβουλευτική διερεύνηση της τραγωδίας των Τεμπών βάζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κλείνοντας άρον άρον και δίχως να εξεταστούν οι απαραίτητοι μάρτυρες την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, η οποία αποδείχτηκε πως δεν ήταν παρά ένα πλυντήριο ευθυνών και μέσο συγκάλυψης.

Η συνταρακτική αποκάλυψη της «δημοκρατίας», η οποία έφερε στο φως

την εμπιστευτική επιστολή του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον τότε υπουργό Μεταφορών Κώστα Αχ. Καραμανλή τον Σεπτέμβριο του 2021, με την οποία του επεσήμαινε σε δραματικούς τόνους ότι «είναι ορατός ο κίνδυνος να υπάρξει συμβάν μεγίστης σοβαρότητας με απρόβλεπτες και ανυπολόγιστες συνέπειες», έφερε νέα δεδομένα στην υπόθεση και ανάγκασε επί της ουσίας τη Ν.Δ. να ολοκληρώσει με ακόμη πιο fast track διαδικασίες τις εργασίες της επιτροπής.

Κι όλα αυτά προκειμένου να μην αναγκαστεί να καλέσει τον επικεφαλής της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στην Εξεταστική, αλλά και για να μην αποδειχθούν τα ψέματα που είπε ο Κώστας Αχ. Καραμανλής, ο οποίος προέβη καταφανέστατα σε ψευδορκία ισχυριζόμενος, απαντώντας σε πολλαπλές ερωτήσεις, πως ποτέ κανείς δεν του έθεσε τα σοβαρά προβλήματα στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

Η κυβερνώσα παράταξη τον κάλυψε εκ νέου, καθώς απέρριψε το αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης για διαβίβαση των πρακτικών της κατάθεσης του πρώην υπουργού Υποδομών και Μεταφορών στην Εξεταστική στον ειδικό εφέτη ανακριτή της Λάρισας με το ερώτημα της ψευδορκίας. Ολα τα κόμματα συμφώνησαν να σταλεί η κατάθεση στον ανακριτή, ωστόσο το αίτημα απορρίφθηκε με τις ψήφους της Ν.Δ. Χθες, η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής έριξε οριστικά αυλαία εν μέσω έντασης, καθώς η πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για επέκταση της λίστας μαρτύρων. «Εκανε το χρέος της η επιτροπή. Είναι σε θέση να βγάλει πόρισμα, έχει συλλέξει στοιχεία. Τη θέλετε ανοιχτή για να κάνουμε εμπόριο πόνου;» διερωτήθηκε ο «γαλάζιος» Ιάσων Φωτήλας, καταλογίζοντας στην αντιπολίτευση «τοξικότητα, δημαγωγία και πολιτική εκμετάλλευση» και καταγγέλλοντας πως «δημιουργήθηκαν ανίερες πολιτικές συμμαχίες με στόχο την πολιτική καπηλεία» και πως «ζήσαμε μέρες πάνω και κάτω πλατείας». Η αντιπολίτευση ωστόσο αντέδρασε, με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ αρχικώς να αποχωρούν από τις εργασίες της Εξεταστικής, καταγγέλλοντας απόπειρα συγκάλυψη της τραγωδίας.

Ακολούθησε η αποχώρηση των βουλευτών της Ελληνικής Λύσης, της Νέας Αριστεράς και των «Σπαρτιατών», και στη συνέχεια και του ΚΚΕ. Μετά τους τίτλους τέλους που έριξε η Ν.Δ., τα κόμματα έχουν διορία τριών εβδομάδων προκειμένου να καταθέσουν τα πορίσματά τους επί της Εξεταστικής. Άγνωστο παραμένει εάν τα αποχωρήσαντα κόμματα -όλη η αντιπολίτευση, δηλαδή, πλην της ΝΙΚΗΣ και της Πλεύσης Ελευθερίας- θα αποφασίσουν να καταθέσουν τις δικές τους πορισματικές θέσεις. Κατά πληροφορίες, πάντως, το ΠΑΣΟΚ δεν αναμένεται να υποβάλει πόρισμα, θεωρώντας πως δεν περιποιεί τιμή η κατάθεση εννέα διαφορετικών κειμένων. Το ΚΚΕ, ωστόσο, αναμένεται να καταθέσει τις δικές του προτάσεις. Το μόνο σίγουρο είναι πως το πόρισμα της Νέας Δημοκρατίας θα είναι εκ διαμέτρου αντίθετο από εκείνα της αντιπολίτευσης.

Η «γαλάζια» παράταξη έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι της κατά τις τρίμηνες συνεδριάσεις προκειμένου να ρίξει φως αποκλειστικά και μόνο στα δεδομένα μοιραία λάθη που έγιναν από τον σταθμάρχη, προβάλλοντας τις καταθέσεις των μαρτύρων οι οποίοι κατέθεσαν πως οι εμπλεκόμενοι δεν εφάρμοσαν τον Γενικό Κανονισμό Κίνησης. Από την άλλη, όπως τονίζει η αντιπολίτευση, σειρά κρίσιμων μαρτύρων κατέθεσε πως, εάν λειτουργούσε η τηλεδιοίκηση, το δυστύχημα θα είχε αποφευχθεί.

Σημειωτέον πως λίγο πριν η Εξεταστική ολοκληρώσει τις εργασίες της κατέθεσε ο Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ήταν στο τιμόνι του υπουργείου Υγείας την περίοδο της τραγωδίας. Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας ισχυρίστηκε πως δεν είχε αρμοδιότητα για οποιαδήποτε παρέμβαση στον τόπο του δυστυχήματος, καθώς και ότι δεν συμμετείχε σε συσκέψεις της Πολιτικής Προστασίας, παρά μόνο σε εκείνες που πραγματοποιήθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και αφορούσαν ζητήματα θυμάτων και ασθενών.

Keywords
Τυχαία Θέματα