Ακραία τουρκική πρόκληση! Το Barbaros εισεβαλε στην Κυπριακή ΑΟΖ

Ακραία τουρκική πρόκληση! Το Barbaros εισεβαλε στην Κυπριακή ΑΟΖ03.05.2019Παρασκήνιο

Το τουρκικό πλοίο «Barbaros» «εισέβαλε» χθες το απόγευμα στην κυπριακή ΑΟΖ, σε περιοχή όπου ήδη πραγματοποιούνται έρευνες για...

... λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε μια προσπάθεια της Αγκυρας να δημιουργήσει πολεμικού τύπου τετελεσμένα και να αποκτήσει ρόλο στο μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου.

Στο ελληνικό Πεντάγωνο έχει σημάνει συναγερμός μετά την επικίνδυνη κλιμάκωση των τουρκικών

προκλήσεων, καθώς όλα δείχνουν ότι οι Τούρκοι επιχειρούν να εντείνουν τις... πειρατικές δράσεις τους, παρά τον διεθνή αποκλεισμό τους από τους ενεργειακούς υποθαλάσσιους δρόμους.

Η Αγκυρα τους τελευταίους μήνες έχει εφοδιάσει την τουρκική κρατική εταιρία πετρελαίων (ΤΡΑΟ) όχι μόνο με ερευνητικά πλοία, αλλά και με δύο πλωτά γεωτρύπανα. Ενα από αυτά, ο «Πορθητής», φέρεται πανέτοιμο να πλεύσει με τη σειρά του στην κυπριακή ΑΟΖ για να κάνει παράνομες γεωτρήσεις, αν και σε κάθε περίπτωση όλα αυτά τα πλοία θεωρητικά μπορούν -αν δεν αναχαιτιστούν- και όπως ήδη προαναγγέλθηκε από την τουρκική πλευρά στον ΟΗΕ, να δραστηριοποιηθούν μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, κάτι που θα σημάνει πρωτοφανή όξυνση στην περιοχή, με άγνωστη εξέλιξη.

Τα πλέον επίφοβα για τουρκική «εισβολή» οικόπεδα είναι τα 1, 4, 5 και 7, τα οποία δεν έχουν ακόμα δημοπρατηθεί, ενώ ανησυχία υπάρχει και για το τεμάχιο 3 που βρίσκεται στα νότια της Καρπασίας, όπου η Τουρκία έχει ήδη επέμβει μία φορά και έχει ακυρώσει τη δοκιμαστική γεώτρηση της κοινοπραξίας ENI / KOGAS (Ιταλία / Νότια Κορέα). Τους προηγουμένους μήνες το «Barbaros» πραγματοποίησε σεισμογραφικές έρευνες νότια της Λάρνακας, σε δύο οικόπεδα τα οποία παρανόμως έχει παραχωρήσει το ψευδοκράτος στην τουρκική κρατική εταιρία ΤΡΑΟ, αφού ανήκουν στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με το έγγραφο που κατέθεσε η τουρκική πλευρά στον ΟΗΕ, θα επιχειρηθεί το αμέσως προσεχές διάστημα η πραγματοποίηση παράνομης γεώτρησης από τουρκικό γεωτρύπανο.

Keywords
Τυχαία Θέματα