Αμηχανία και πανικός για τη διακοπή ροής φυσικού αερίου

Οι διαβεβαιώσεις για ενεργειακή επάρκεια δείχνουν την ανησυχία της κυβέρνησης μετά το «στοπ» της Gazprom σε Πολωνία, Βουλγαρία

Με διαβεβαιώσεις ότι υπάρχει ενεργειακή επάρκεια στη χώρα και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια, η κυβέρνηση επιχείρησε χθες, ύστερα από έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, να διασκεδάσει τον αρχικό της πανικό λόγω της απόφασης της Ρωσίας να διακόψει τη ροή φυσικού αερίου προς την Πολωνία και τη Βουλγαρία.

Η απόφαση της Ρωσίας άναψε «κόκκινο» στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είναι διάχυτος ο φόβος ότι η Ρωσία

θα κάνει το ίδιο και για τη χώρα μας, καθώς δεν θεωρεί πλέον την Ελλάδα φιλική χώρα. Κρίσιμο διάστημα είναι το τελευταίο δεκαήμερο του Μαΐου, καθώς, όπως ανέφερε η ανακοίνωση του Μαξίμου, σε αυτό θα γίνουν οι επόμενες πληρωμές φυσικού αερίου προς την Gazprom από τους εγχώριους προμηθευτές.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα Πούτιν, οι πληρωμές απ’ όλες τις χώρες θα πρέπει να γίνουν σε ρούβλια και με άνοιγμα δύο τραπεζικών λογαριασμών πληρωμής, ενός σε ξένο νόμισμα και ενός σε ρούβλια, στην Gazprombank. Η ρωσική τράπεζα θα μετατρέψει τις πληρωμές σε ξένο νόμισμα σε ρούβλια πριν μεταφέρει την πληρωμή στην Gazprom PJSC.

Αυτό όμως δεν μπορεί να το δεχθεί η κυβέρνηση, καθώς έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις της Ε.Ε. Η κυβέρνηση δεν έχει διευκρινίσει σε ποιο νόμισμα θα γίνουν οι πληρωμές, σύμφωνα όμως με χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες ήδη έχουν πληρώσει σε ρούβλια, ενώ, σύμφωνα με ρωσικές πηγές, 10 χώρες μέχρι τώρα ετοιμάζονται να κάνουν το ίδιο.

Μετά τη χθεσινή σύσκεψη, σε ανακοίνωση του Μαξίμου τονίστηκε ότι «υπάρχει ενεργειακή επάρκεια και δεν αναμένεται να προκύψει διαταραχή στην προμήθεια της χώρας. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει ενεργειακά ασφαλής».

Η κυβέρνηση στηρίζει τη βεβαιότητά της στο σχέδιο που έχει ήδη ανακοινωθεί από το υπουργείο Ενέργειας, προ εβδομάδων, για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών σε οποιαδήποτε εξέλιξη, το οποίο προβλέπει:

• Την προσθήκη μιας πλωτής δεξαμενής LNG στη Ρεβυθούσα.

• Τη μετατροπή τεσσάρων μεγάλων και μιας μικρής μονάδας της ΔΕΗ, ώστε, αντί για φυσικό αέριο, να λειτουργούν με πετρέλαιο.

• Τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία.

• Την αύξηση της προμήθειας αζερικού φυσικού αερίου μέσω του αγωγού TAP, ενώ θα μπουν ξανά σε λειτουργία λιγνιτικές μονάδες. Το σχέδιο αυτό καλύπτει τρεις χρονικές περιόδους: Απριλίου – Οκτωβρίου 2022, Οκτωβρίου 2022 – Μαρτίου 2023, Απριλίου 2022 – Μαρτίου 2023.

Μετά την απόφαση της Ρωσίας, ο κ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Βούλγαρο πρωθυπουργό Κίριλ Πετκόφ και του ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει ενεργειακά τη Βουλγαρία μετά τη ρωσική απόφαση. H υπόσχεση του πρωθυπουργού, ωστόσο, για βοήθεια είναι περισσότερο στο επίπεδο του συμβολισμού, καθώς, παρά τις χθεσινές κυβερνητικές διαβεβαιώσεις, τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα δεν επαρκούν για μεγάλο διάστημα, ιδίως αν η κρίση συνεχιστεί και τον επόμενο χειμώνα, που οι ανάγκες είναι αυξημένες.

Ο «Mr ΔΕΗ» στη σύσκεψη

Στη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου πήρε μέρος και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης, τον οποίο η κυβέρνηση καλύπτει σκανδαλωδώς για τη μυθική έπαυλη που χτίζει στην Τζια. Μετείχαν ακόμα, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας του πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θάνος Δαγούμας, ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Κωνσταντίνος Ξιφαράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Αμηχανία,amichania