Αναδρομικά εξήντα μηνών στο Δημόσιο! Το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα δώσει την τελική λύση

Το Ελεγκτικό Συνέδριο «αδειάζει» το ΣΤΕ που είχε αποφανθεί ότι πρέπει να καταβληθούν μόνο 11 μήνες. «Παράθυρο» και για συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα

Δύο αποφάσεις που ανατρέπουν το τοπίο για τα αναδρομικά εξέδωσε το Ελεγκτικό Συνέδριο, κρίνοντας ότι πρέπει να επιστραφούν σε συνταξιούχους του Δημοσίου ποσά που αντιστοιχούν όχι μόνο στο 11μηνο Ιουνίου 2015 – Μαίου 2016, αλλά μέχρι και το 2018.

Καθώς αυτές οι αποφάσεις είναι αντίθετες σε σχέση με όσα έχει κρίνει το Συμβούλιο της Επικρατείας

για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, ανοίγει παράθυρο ελπίδας και γι’ αυτούς, αφού το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο θα πρέπει να κρίνει οριστικά το θέμα.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις δύο αποφάσεις του, τόσο το 2015 όσο και τον Απρίλιο του 2020, έκρινε μεν ότι ο νόμος Βρούτση 4093 του 2012 είναι αντισυνταγματικός, περιόρισε δε την αντισυνταγματικότητά του έως τον Μάιο του 2016, δηλαδή την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Όμως, το Ελεγκτικό Συνέδριο ήρθε να ανατρέψει αυτή την απόφαση, καθώς αποφάσισε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου (4387/16) δεν συμμορφώθηκε με το Σύνταγμα και επομένως επιδίκασε σε δύο συνταξιούχους του Δημοσίου αναδρομικά για τις περικοπές που υπέστησαν στις συντάξεις τους έως το 2018!

Εφόσον οι δύο αποφάσεις που εκδόθηκαν από το 2ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου επικυρωθούν από την Ολομέλεια, τότε, όπως σχολιάζουν συνεργάτες της δικηγορικής εταιρίας του Λουκά Αποστολίδη, θα πρέπει η υπόθεση να εισαχθεί στο Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο θα πρέπει να επιλύσει την αμφισβήτηση που έχει δημιουργηθεί ως προς τη συνταγματικότητα ή μη της διάταξης του Ν.4093/2012 και μετά τον Ν.4387/2016.

Στη μεν πρώτη περίπτωση το Ελεγκτικό Συνέδριο αποφάνθηκε ότι θα πρέπει να επιστραφούν σε συνταξιούχο εφέτη επί τιμή αναδρομικά 35.211 ευρώ, για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2016 έως και τις 30 Ιουνίου 2018, μετά, δηλαδή, από την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου. Στη δε δεύτερη περίπτωση, που αποκάλυψε η Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους (ΕΝΥΠΕΚΚ), το Ανώτατο Δημοσιονομικό Δικαστήριο, εξετάζοντας την προσφυγή που κατέθεσε άλλος συνταξιούχος δικαστικός, αποφάνθηκε ότι πρέπει να του επιστραφούν αναδρομικά 35.838 ευρώ, αρχής γενομένης από την 1η Ιανουαρίου του 2013 έως και τις 31 Δεκεμβρίου του 2018.

Το ερώτημα που γεννάται είναι εάν η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου θα επικυρώσει τις πανομοιότυπες αποφάσεις του δεύτερου τμήματος του ίδιου δικαστηρίου. Σε δεύτερο χρόνο το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, που θα κληθεί να λύσει τον γόρδιο δεσμό, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει εάν οι συνταξιούχοι δικαστικοί διέπονται από το ίδιο συνταξιοδοτικό καθεστώς με τους υπόλοιπους «κοινούς θνητούς». Τους χαμηλοσυνταξιούχους δηλαδή, οι οποίοι είδαν εσχάτως την κυβέρνηση Μητσοτάκη να τους καταβάλλει ακόμα μικρότερα πόσα και από αυτά που είχε επιδικάσει το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο δικαιώνει με τις αποφάσεις αυτές, με έμμεσο τρόπο, και την προσφυγή που κατέθεσαν το ΕΝΔΙΣΥ και άλλες συνταξιουχικές οργανώσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς ένα από τα επίδικα της προσφυγής είναι ακριβώς ο περιορισμός της καταβολής αναδρομικών μόνο για το επίμαχο 11μηνο διάστημα. Σε δήλωσή του στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του ΕΝΔΙΣΥ Νίκος Χατζόπουλος επισημαίνει ότι «το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων δικαιώνεται για την απόφασή του να προσφύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς αποδεικνύεται ότι ο νόμος Βρούτση (4093/2012) είναι ακόμη και σήμερα αντισυνταγματικός».

Keywords
Τυχαία Θέματα