«Ανακωχή» στον εμπορικό πόλεμο αποφάσισαν στο G20 ΗΠΑ - Κίνα

«Ανακωχή» στον εμπορικό πόλεμο αποφάσισαν στο G20 ΗΠΑ - Κίνα 03.12.2018Ειδήσεις

Αυλαία έριξε το βράδυ του Σαββάτου η σύνοδος των αρχηγών των 20 μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη.

Στο κοινό ανακοινωθέν της συνόδου δεσμεύτηκαν για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), καθώς τα εμπορικά προβλήματα επιμένουν, ωστόσο οι ισχυροί του πλανήτη δεν προχώρησαν σε καταδίκη του προστατευτισμού.

Οσον αφορά το κλίμα, τα κράτη-μέλη του G20, με εξαίρεση τις Ηνωμένες Πολιτείες, επιβεβαίωσαν την υποστήριξή τους στη συμφωνία του Παρισιού για το περιβάλλον.

Σε

ξεχωριστή παράγραφο οι ΗΠΑ ανέφεραν ότι δεσμεύονται υπέρ της «οικονομικής ανάπτυξης, της πρόσβασης στην ενέργεια και την ασφάλεια με τη χρήση όλων των διαθέσιμων τεχνολογιών και πηγών ενέργειας, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον».

Στη συνάντησή της με τον Πούτιν η Μέρκελ τού εξέθεσε τις ανησυχίες της για τις εξελίξεις στα Στενά του Κερτς, ενώ συμφώνησε για τη διεξαγωγή συνομιλιών με τη συμμετοχή της Ουκρανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. H επίσημη συνάντηση Πούτιν - Τραμπ δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, ωστόσο ο τελευταίος εκτίμησε πως είναι απαραίτητη μια μεταξύ τους συνάντηση στο κοντινό μέλλον για να συζητήσουν πολύ σημαντικά ζητήματα. Σε τετ α τετ που είχαν στο πόδι, στο περιθώριο της συνόδου, ο Πούτιν απάντησε σε κάποιες απορίες του Αμερικανού προέδρου για τα τεκταινόμενα στη Μαύρη Θάλασσα. Επιστρέφοντας από την Αργεντινή, ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2019 θα πραγματοποιήσει συνάντηση κορυφής με τον... Κιμ Γιονγκ Ουν! Η θετική εξέλιξη στο περιθώριο της συνόδου που επισκίασε όλα τα υπόλοιπα -προς ανακούφιση και των αγορών- ήταν η τρίμηνη ανακωχή του αμερικανοκινεζικού εμπορικού πολέμου, που συμφωνήθηκε κατά το δείπνο των προέδρων Τραμπ και Σι.

Ο Τραμπ δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνησή του δεν θα αυξήσει τον συντελεστή των δασμών σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο 25% από 1ης Ιανουαρίου 2019, όπως είχε αναγγείλει, ενώ ο Σι Τζιπίνγκ δεσμεύτηκε ότι η Κίνα θα αγοράσει μια «πολύ σημαντική» ποσότητα αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών των τομέων της γεωργικής παραγωγής, της ενέργειας, της βιομηχανίας κ.λπ., ενόσω θα διαπραγματεύονται για τις εμπορικές σχέσεις του, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέσα σε 90 ημέρες. Τα δύο μέρη συμφώνησαν επίσης να μην επιβάλουν επιπρόσθετους δασμούς σε άλλα προϊόντα.

----

Ολοι (πλην του Τριντό) ξέχασαν... τον Κασόγκι και «έπαιζαν» με Μπιν Σαλμάν

Κάθε άλλο παρά στην... απομόνωση είχαν οι ισχυροί του πλανήτη τον πρίγκιπα διάδοχο της Σαουδικής Αραβίας στη διάρκεια της συνόδου του G20.

Αν και πολλές χώρες τον έχουν κατηγορήσει ανοιχτά ότι διέταξε τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο σαουδαραβικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη στις αρχές Οκτωβρίου, ο Μπιν Σαλμάν συναντήθηκε το Σάββατο με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον Κινέζο πρόεδρο Σι, με την πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και με τον πρόεδρο της Νότιας Αφρικής Σίριλ Ραμαφόσα, ενώ μία ημέρα νωρίτερα είχε συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι.

Παρά το γεγονός ότι το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ζητήσει από τις διωκτικές Αρχές της Αργεντινής να επιδιώξουν τη δίωξη του πρίγκιπα διαδόχου, συνάντηση μαζί του είχε και ο Αργεντινός πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι.

Χαρακτηριστικό είναι ότι προσπερνώντας την αποτρόπαια δολοφονία, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι ζήτησε από τον Σαουδάραβα πρίγκιπα να αναλάβει δράση, ώστε να μην... ξανασυμβεί (!) κάτι ανάλογο!

Οπως αποκάλυψε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Μπουένος Αϊρες ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, μόνο ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ασχολήθηκε με το θέμα της δολοφονίας Κασόγκι κατά τη διάρκεια της συνόδου...

Keywords
Τυχαία Θέματα