Αναμονή για την έκδοση του (νέου) 7ετούς ομολόγου!

Αναμονή για την έκδοση του (νέου) 7ετούς ομολόγου!07.02.2018Διεθνής Οικονομία

Φρένο από ΟΔΔΗΧ για την αποφυγή αυξημένου κόστους λόγω του μίνι κραχ

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Φρένο στην πρόθεση της κυβέρνησης να εκδώσει χθες το νέο επταετές κρατικό ομόλογο έβαλε η αναταραχή στις διεθνείς αγορές. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι το μίνι κραχ έδειξε πόσο εύθραυστος είναι ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου για σταδιακή

πλήρη επιστροφή στις αγορές.

Το υπουργείο Οικονομικών, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) και οι τράπεζες-σύμβουλοι της έκδοσης αποφάσισαν χθες το πρωί να την «παγώσουν», για να αποφύγουν το αυξημένο κόστος δανεισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι το δεκαετές ελληνικό ομόλογο «σκαρφάλωσε» χθες στο 3,722%, ενώ πριν από 15 ημέρες είχε περιοριστεί στο 3,657%. «Δεν υπάρχει λόγος να βιάζεται η Ελλάδα» σχολίασε αναλυτής στο πρακτορείο Reuters. Αλλωστε, το επταετές ομόλογο δεν θα κάλυπτε άμεσες χρηματοδοτικές ανάγκες, αλλά θα ενίσχυε το χτίσιμο του ταμειακού αποθεματικού του Δημοσίου με 3 δισ. ευρώ.

Στάση αναμονής για τουλάχιστον 1-2 ημέρες αποφάσισαν να κρατήσουν και άλλες χώρες που σχεδίαζαν να εκδώσουν χθες καινούργιο χρέος.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών σημείωσαν ότι η ανακοίνωση για το ομόλογο και η σχετική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως δεν προσδιόριζαν την ημέρα έκδοσης, επομένως δεν υπήρξε αναβολή. Ωστόσο, τραπεζίτης επιβεβαίωσε κατηγορηματικά στους «Financial Times» ότι το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών για τον νέο κρατικό τίτλο της Ελλάδας ήταν προγραμματισμένο για χθες και θα ολοκληρωνόταν αυθημερόν.

Το μείζον πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι ότι η ανατροπή αυτή αναδεικνύει τους κινδύνους που κρύβει η επιστροφή στις αγορές για μια οικονομία όπως η ελληνική, η οποία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης, αλλά πάσχει ακόμα από μεγάλες αδυναμίες. Εξάλλου, τα ελληνικά ομόλογα είναι ευάλωτα σε φαινόμενα κερδοσκοπίας από hedge funds. Από τα 25,5 δισ. ευρώ ελληνικού χρέους σε κυκλοφορία οι ξένοι κατέχουν περί τα 11 δισ. ευρώ (ποσοστό 43%) και έτσι μπορούν να επηρεάζουν την αγορά.

Η απόφαση του κ. Χουλιαράκη αναφέρει ότι η ονομαστική αξία των ομολόγων θα είναι 1.000 ευρώ, ενώ για την έκδοση θα διατεθεί προμήθεια ύψους έως 3.000.000 ευρώ. Επιπλέον, για την παροχή εξειδικευμένων νομικών υπηρεσιών σχετικών με την υλοποίηση της έκδοσης θα καταβληθεί στα δικηγορικά γραφεία Cleary Gottlieb Steen & Hamilton LLP, Allen & Overy LLP και Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη αμοιβή, η οποία δεν δύναται να υπερβεί το συνολικό ποσό των 250.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα