Αναποτελεσματικά μέτρα με μεγάλη καθυστέρηση από Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε για μια ακόμη φορά να λάβει γενναίες αποφάσεις εν όψει του δύσκολου χειμώνα

Η υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε ώρες αιχμής, η επιβολή πλαφόν στα υπερκέρδη των εταιριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και η εισφορά στους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων είναι τα τρία έκτακτα μέτρα που περιλαμβάνει το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση των τιμών της ενέργειας – μέτρα που λαμβάνονται όμως με σημαντική καθυστέρηση, χωρίς σαφή ορίζοντα και αβέβαιη αποτελεσματικότητα, ενώ ο χειμώνας που έρχεται προβλέπεται εφιαλτικός.

Αναφερόμενη

στην ενεργειακή κρίση, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν τόνισε χθες ότι η Ε.Ε. θα μπορούσε να συγκεντρώσει πάνω από 140 δισ. ευρώ για να μετριάσει το πλήγμα στο κόστος ζωής των καταναλωτών, φορολογώντας τα υπερκέρδη των εταιριών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι Βρυξέλλες θα εργαστούν για μια συνολική μεταρρύθμιση της ενεργειακής αγοράς, ώστε να σπάσει η «κυρίαρχη επιρροή» της τιμής του φυσικού αερίου στο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής περιγράφοντας τα μέτρα που προτείνει για να αμβλύνει τον αντίκτυπο του πληθωρισμού στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, ο σχεδιασμός των αγορών ενέργειας δεν ταιριάζει με τον σκοπό και πρέπει να επανασχεδιαστεί, ώστε οι καταναλωτές να μπορούν να αποκομίσουν καλύτερα τα οφέλη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας χαμηλού κόστους.

Η πρόεδρος Φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι ο περιορισμός της κατανάλωσης ενέργειας κατά τις ώρες αιχμής, ώστε να μειωθεί η συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε., αποτελεί προτεραιότητα, ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι «οι εταιρίες που παράγουν ενέργεια με χαμηλό κόστος έχουν έσοδα που δεν είχαν ποτέ στο παρελθόν. Δεν το ονειρεύτηκαν ποτέ. Τα κέρδη είναι καλά.

Αλλά στην εποχή μας είναι λάθος να λαμβάνουμε εξαιρετικά έσοδα και κέρδη-ρεκόρ, επωφελούμενοι από τον πόλεμο και στην πλάτη των καταναλωτών μας. Σε αυτούς τους καιρούς τα κέρδη πρέπει να μοιράζονται και να διοχετεύονται σε αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο. Και ως εκ τούτου η πρότασή μας περιλαμβάνει επίσης τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ορυκτά καύσιμα που πρέπει να συνεισφέρουν, ώστε να συγκεντρωθούν περισσότερα από 140 δισεκατομμύρια ευρώ για τα κράτη-μέλη».

Δήλωσε επίσης ότι απαιτείται «βαθιά και ολοκληρωμένη μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας» για να μειωθεί η επίδραση του φυσικού αερίου στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Οπως υπογράμμισε η πρόεδρος της Κομισιόν, όλα αυτά είναι έκτακτα και προσωρινά μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα