Ανάρπαστο το δεκαετές στη χθεσινή δημοπρασία

Ανάρπαστο το δεκαετές στη χθεσινή δημοπρασία06.03.2019Διεθνής Οικονομία

Με συνοπτικές διαδικασίες το Δημόσιο άντλησε κεφάλαια 2,5 δισ. € με επιτόκιο 3,9% - Ξεπέρασε τα 11,8 δισ. ευρώ η ζήτηση

Ρεπορτάζ
Γιώργος Χατζηδημητρίου

Ενα ισχυρό κύμα ζήτησης που ξεπέρασε τα 11,8 δισ. ευρώ επέτρεψε χθες στο Ελληνικό Δημόσιο να αντλήσει με συνοπτικές διαδικασίες κεφάλαια 2,5 δισ. ευρώ στην έξοδο που επιχείρησε με δεκαετές ομόλογο αναφοράς - την πρώτη από την πανάκριβη απόπειρα του 2010, που σηματοδότησε την είσοδο της χώρας στον εφιάλτη των Μνημονίων.

Η απροσδόκητα

υψηλή ζήτηση, καθώς οι προσφορές των επενδυτών -σύμφωνα με πληροφορίες- έφτασαν τις 419 έναντι 290 στην προηγούμενη έκδοση του πενταετούς, συνέβαλε στο να διαμορφωθούν το επιτόκιο του ομολόγου στο 3,9% και το κουπόνι στο 3,875. Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ικανοποιημένα ότι με βάση τον σχεδιασμό του ΟΔΔΗΧ για δανεισμό ενός ποσού περί τα 7 δισ. εντός του 2019 ήδη μέσα στο πρώτο τρίμηνο το Δημόσιο έχει αντλήσει κιόλας τα 2/3.

Βεβαίως, το γεγονός από μόνο του δεν προσφέρεται για υπέρμετρους πανηγυρισμούς. Το μικρό εύρος της έκδοσης (2,5 δισ.) σε συνδυασμό με επιτόκιο που δεν προσφέρεται πουθενά αλλού αυτήν την εποχή στην ευρωζώνη κατέστησε την έκδοση άκρως ελκυστικό επενδυτικό προϊόν.
Πάντως, μολονότι άλλες χώρες που βγήκαν από προγράμματα δανείζονται φθηνότερα (π.χ. το πορτογαλικό 10ετές βρίσκεται στο 1,48% και το αντίστοιχο κυπριακό στο 1,86%), εκτιμάται ότι προσεχώς το ελληνικό 10ετές θα υποχωρήσει προς τη ζώνη των 3,50% με 3,40%.

Συμμετοχή επενδυτών

Και αυτό γιατί οι ελεγχόμενες συνθήκες της έκδοσης και η μαζική ζήτηση εξασφάλισαν, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, άκρως ικανοποιητική σύνθεση των επενδυτών που τοποθετήθηκαν μακροπρόθεσμα περιορίζοντας δραστικά το πεδίο δράσης των κερδοσκοπικών funds.

Η γενική αίσθηση, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι ότι μειώθηκαν τα hedge funds, αντίθετα καταγράφηκε μεγάλη συμμετοχή πραγματικών επενδυτών, ενώ ισορροπημένη κρίνεται και η συμμετοχή επενδυτών από Ελλάδα και εξωτερικό.

Εμφανώς ικανοποιημένος μετά το πέρας της δημοπρασίας, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε: «Πολλοί βάλανε στοίχημα ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Μετά βάλανε στοίχημα ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές, αλλά όχι με 10ετές ομόλογο. Το 10ετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα, όταν δηλαδή οι αγορές σε δανείζουν για 10 χρόνια. Είναι μια πολύ επιτυχημένη έκδοση, πάνω από κάθε προσδοκία, όπως ήταν και η προηγούμενη με το 5ετές ομόλογο. Τώρα πια κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές».

Keywords
Τυχαία Θέματα