Αναβάλλεται το Brexit με... υπογραφή της βασίλισσας

Αναβάλλεται το Brexit με... υπογραφή της βασίλισσας10.09.2019Πρόσωπα

Ο πρωθυπουργός είναι πλέον υποχρεωμένος να ζητήσει νέα παράταση των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες

Από τη
Θεανώ Καρούτα

Καζάνι που βράζει θυμίζει η πολιτική κατάσταση στη Βρετανία, καθώς την ώρα που -σύμφωνα πάντα με δημοσίευμα της «Telegraph»- η κυβέρνηση κατάρτιζε σχέδια για να αποκλειστεί νομικά κάθε νέα αναβολή της αποχώρησης του Ηνωμένου

Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση, η βασίλισσα Ελισάβετ έδινε την έγκρισή της, τη λεγόμενη και Βασιλική Επικύρωση, στο νομοσχέδιο που αποτρέπει την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στις 31 Οκτωβρίου από το ευρωπαϊκό μπλοκ χωρίς συμφωνία. 

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων, η αναβολή του Brexit έγινε νόμος του κράτους, υποχρεώνοντας πλέον τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να ζητήσει νέα παράταση των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες εφόσον δεν έχει πετύχει συμφωνία με τους Ευρωπαίους, την οποία θα περάσει με επιτυχία από το βρετανικό Κοινοβούλιο.

Κι όλα αυτά έως τις 19 Οκτωβρίου, παρότι ο Τζόνσον διερρήγνυε τα ιμάτιά του προ ημερών, λέγοντας χαρακτηριστικά πως προτιμά να βρεθεί «νεκρός σε χαντάκι», παρά να αναβάλει την ημερομηνία της εξόδου!

«Θέλω μια συμφωνία για το Brexit, αλλά το Κοινοβούλιο δεν με πτοεί» δήλωσε ο Βρετανός πρωθυπουργός, χρεώνοντας στους βουλευτές πως προσπαθούν να παρεμποδίσουν μια έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου ανακοίνωσε χθες ότι θα παραιτηθεί από το πόστο του ως τις 31 Οκτωβρίου, εάν βέβαια η χώρα δεν προσφύγει σε πρόωρες κάλπες, σενάριο που εκ νέου χθες καταψήφισαν τα κόμματα.

Ο Κόρμπιν

Μια άλλη πρόταση, όμως, προκάλεσε έντονες συζητήσεις χθες βράδυ στη Βουλή των Κοινοτήτων, αυτή με την οποία οι βουλευτές αναμενόταν να ζητήσουν τη δημοσίευση της αλληλογραφίας της κυβέρνησης σχετικά με την απόφαση αναστολής του κοινοβουλευτικού έργου, όπως επίσης και των εγγράφων που αφορούν τις συνέπειες ή τις ελλείψεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα στην περίπτωση εξόδου χωρίς συμφωνία. Αμφότερες οι προτάσεις είχε προγραμματιστεί να συζητηθούν αργά το βράδυ της Δευτέρας.

Σε κάθε περίπτωση, από χθες το βράδυ ανεστάλησαν και επίσημα οι εργασίες του βρετανικού Κοινοβουλίου. Ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν χαρακτήρισε επαίσχυντη την αναστολή, η οποία θα διαρκέσει ως τα μέσα Οκτωβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα