Αναβιώνει η Μάντρα του Αττίκ

Αναβιώνει η Μάντρα του Αττίκ28.03.2018Τέχνες

Σακελλαρίου, Καφετζόπουλος, Παπουτσάκη, Κοντογεώργη και Σαπουντζάκη σε ένα σόου για τον σπουδαίο συνθέτη και τραγουδιστή

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Η συναυλία του στο Μονπαρνάς δόθηκε στις 13 Απριλίου 1913, η σειρά εμφάνισής του στο πρόγραμμα τη συγκεκριμένη βραδιά ήταν η 13η, ενώ ο ίδιος ο Αττίκ έμενε στο καμαρίνι με τον αριθμό (τι άλλο;) 13! Μάλιστα, ήταν τέτοια η σχέση του με τον θεωρούμενο ως γρουσούζικο αριθμό, που, όταν αποφάσισε να δημιουργήσει την περίφημη Μάντρα

του στην Αθήνα, την εγκαινίασε τη συμβολική ημερομηνία της 13ης Αυγούστου 1930, ενώ για να τη λειτουργήσει δανείστηκε από τους φίλους του 13.000 δραχμές!

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, που η επίσημη έναρξη της πολυαναμενόμενης παράστασης για τον Αττίκ στο θέατρο Παλλάς έχει προγραμματιστεί για τις 13 Απριλίου, ακολουθώντας το πνεύμα του αγαπημένου τροβαδούρου. Η επιτυχημένη παράσταση, με τίτλο «Αναζητώντας τον Αττίκ!», η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία το 2012 στο θέατρο Μπάντμιντον, επιστρέφει στο Παλλάς με ένα εξαιρετικό καστ ηθοποιών και με τη Ζωζώ Σαπουντζάκη να κρατά τον ίδιο ρόλο που είχε στο πρώτο ανέβασμα.

Πρόκειται για ένα μουσικό υπερθέαμα, το οποίο μιλά για το έπος ζωής του Κλέωνα Τριανταφύλλου, γνωστού ως Αττίκ, εμπλουτισμένο φυσικά με όλες τις μεγάλες επιτυχίες του, με τραγούδια που άφησαν εποχή - «Ζητάτε να σας πω», «Παπαρούνα», «Τα νιάτα», «Είδα μάτια», «Τα τελευταία γιασεμιά» και πολλά ακόμη.

«Ο Αττίκ ήταν μια γοητευτική προσωπικότητα που επηρέασε τους σύγχρονους τροβαδούρους, όπως ο Διονύσης Σαββόπουλος και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης» σχολίασε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου στο Παλλάς ο Λάμπρος Λιάβας, ο οποίος έχει αναλάβει τη μουσική έρευνα και τα κείμενα της παράστασης. Οπως διευκρίνισε, η παραγωγή θα περιλαμβάνει νέα κομμάτια και καινούργια κείμενα, δίνοντας φρέσκια πνοή σε ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο θεατρικό.

Ανάμεσα σε αυτά έχει συμπεριληφθεί και νέο νούμερο, με τον τίτλο «Μαντρόσκυλο». Στο β' μέρος της παράστασης θα ακουστούν και τραγούδια άλλων συνθετών, που έζησαν την ίδια εποχή με τον Αττίκ. «Διαπιστώνουμε ότι η εποχή του είχε πολλά κοινά με τη σημερινή κρίση» συμπλήρωσε ο κ. Λιάβας. Τη σκηνοθεσία της παράστασης έχει κάνει η ταλαντούχα Σοφία Σπυράτου, τα σκηνικά και τα κοστούμια ο Μανόλης Παντελιδάκης, ενώ τα στιχουργικά ιντερμέδια έχει γράψει ο Γιάννης Ξανθούλης. Τον σκηνοθέτη, μουσικό, στιχουργό, ηθοποιό, χορευτή, αλλά και ποιητή Αττίκ ενσαρκώνει ο Ακης Σακελλαρίου, ενώ στο πλευρό του θα βρίσκεται μια πλειάδα ταλαντούχων ηθοποιών.

Αντώνης Καφετζόπουλος, Κατερίνα Παπουτσάκη, Κωνσταντίνος Ασπιώτης, Νάντια Κοντογεώργη, Μίνως Θεοχάρης και πολλοί άλλοι θα αναβιώσουν επί σκηνής τη θρυλική Μάντρα: Εναν καλλιτεχνικό όμιλο που δημιούργησε ο Αττίκ, όπου εμφανίζονταν με αυτοσχεδιαστικό τρόπο ερμηνευτές της εποχής και στον οποίο έκαναν τα πρώτα βήματά τους καλλιτέχνες, όπως η Δανάη και ο Γιώργος Οικονομίδης.

«Η Μάντρα είχε στοιχεία βαριετέ, ταβέρνας και μουσικής φιλολογικής στοάς. Ο Αττίκ ήταν πρωτοπόρος ακόμη και σ' αυτό. Τα τραγούδια του είχαν μια ευγενική μελαγχολία και ένα λεπτό χιούμορ. Για την ακρίβεια, επρόκειτο για μικρά μουσικά μονόπρακτα» σημείωσε ο μουσικολόγος Λάμπρος Λιάβας.

Info: Το θεατρικό «Αναζητώντας τον Αττίκ» κάνει πρεμιέρα στο θέατρο Παλλάς, στις 13 Απριλίου. Για λίγες μόνο παραστάσεις. Τον Ιούνιο θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Την παραγωγή έχουν κάνει ο Μιχάλης Αδάμ και η Prime Entertainment.

Ζωζώ: «Ακόμη ένα ποτηράκι»

Φυσικά, από τη χθεσινή συνέντευξη δεν έλειψαν και οι μουσικές εκπλήξεις, όταν η αειθαλής Ζωζώ σηκώθηκε από το πάνελ των ομιλητών και έπιασε το... τραγούδι, ερμηνεύοντας ένα ρεφρέν από το κομμάτι «Ακόμη ένα ποτηράκι».
«Θυμάμαι ότι ένα από τα πρώτα κομμάτια που είχα πει, σε ηλικία 7 ετών, ήταν το “Ζητάτε να σας πω”» εξομολογήθηκε η κυρία Σαπουντζάκη και συνέχισε: «Ο πατέρας μου λάτρευε το θέατρο και συνέχεια με παρότρυνε να λέω κομμάτια του Αττίκ. Θυμάμαι ακόμη ότι στην τελευταία παράσταση για τον Αττίκ με πλησίασε η ανιψιά του, κρατώντας μια παρτιτούρα. Μου είπε λοιπόν, αφού με είχε ακούσει, ότι, αν ζούσε ο θείος της, έτσι θα ήθελε να ερμηνεύονται τα κομμάτια του. Συγκινήθηκα και χάρηκα πολύ».

Keywords
Τυχαία Θέματα