Ανησυχία για μεγαλύτερο σεισμό στον Κορινθιακό

Ανησυχία για μεγαλύτερο σεισμό στον Κορινθιακό02.01.2018Ρεπορτάζ

Ισως τα 4,6R της Κυριακής δεν ήταν η κύρια δόνηση, λένε οι σεισμολόγοι

Προσεκτικά μελετούν οι επιστήμονες τη σεισμική δραστηριότητα των τελευταίων ωρών στον Κορινθιακό Κόλπο, μετά την ισχυρή δόνηση των 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που ταρακούνησε τα ξημερώματα της Κυριακής την Αττική. Μάλιστα, οι σεισμολόγοι εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το εάν αυτός ήταν ο κύριος σεισμός

ή εάν το συγκεκριμένο ρήγμα μπορεί να δώσει και μεγαλύτερη δόνηση.

Ο καθηγητής Γεωλογίας και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμιος Λέκκας κάνει λόγο για μια περιοχή με βεβαρημένο ιστορικό που κατά το παρελθόν έχει δώσει αρκετούς σεισμούς και εκφράζει τις επιφυλάξεις του για το αν ο σεισμός της Κυριακής ήταν ο κύριος. «Είμαστε επιφυλακτικοί ακόμη για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό. Παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου και μέχρι στιγμής δείχνει να εξελίσσεται ομαλά» τονίζει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Γεωφυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Κώστας Παπαζάχος δηλώνει ότι το μέγεθος της δόνησης δεν παραπέμπει σε κύριο σεισμό αλλά σε μια συνήθη σεισμικότητα της περιοχής, διευκρινίζοντας, ωστόσο, πως το ρήγμα στις Αλκυονίδες μπορεί να προκαλέσει σεισμό μέχρι και 7 Ρίχτερ.

Ταβάνι τα 7R

«Αυτοί οι μικροί σεισμοί, κάτω από 5, είναι πολύ μικροί ώστε να μιλάμε για κύριο σεισμό. Είναι συνήθως κομμάτι της συνηθισμένης σεισμικότητας που έχει ο ελληνικός χώρος. Πολύ σπάνιο, αλλά όχι απίθανο, τέτοιοι σεισμοί να συνδέονται με τη γέννεση ενός σημαντικού ισχυρού σεισμού ο οποίος θα ακολουθεί. Μιλάμε για μια περιοχή με πολύ υψηλή σεισμικότητα, από τις πλέον ενεργές στη χώρα μας. Φυσικά και υπάρχει παρελθόν στο συγκεκριμένο ρήγμα. Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι οι περιοχές αυτές εύκολα προκαλούν σεισμούς της τάξεως του 6-6,5, αλλά και μεγαλύτερους, με ένα ταβάνι τα 7 Ρίχτερ» σημειώνει ο κ. Παπαζάχος.

Επιφυλακτικός για τον σεισμό στον Κορινθιακό εμφανίζεται και ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Ακης Τσελέντης, ο οποίος αποκαλύπτει ότι πριν από τη δόνηση καταγράφηκε μια αυξημένη διαρροή ραδονίου, στοιχείο το οποίο, όπως έχει υποστηρίξει παλαιότερα, ενδεχομένως να συνδέεται με κάποιο μεγάλο σεισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα