Ανησυχία των επιστημόνων για 3.000 δονήσεις σε 14 ημέρες

Συναγερμός για τους σεισμούς

Την ανησυχία των σεισμολόγων, για τυχόν ενδεχόμενη ενεργοποίηση μεγαλύτερου ρήγματος, έχουν προκαλέσει οι απανωτές σεισμικές δονήσεις στην ευρύτερη περιοχή της Θήβας, οι οποίες έφτασαν τις 3.000 τους τελευταίους 14 μήνες. Ο καθηγητής Σεισμολογίας Κώστας Παπαζάχος προειδοποίησε ότι μια τέτοια πιθανότητα είναι μικρή, ωστόσο δεν αποκλείεται να συμβεί.

«Η συγκεκριμένη σεισμικότητα οφείλεται σε μια κατηγορία ρηγμάτων, τα οποία είναι μικρότερα από τα πολύ μεγάλα,

που προκαλούν σεισμούς μέχρι και 6,5 Ρίχτερ στην περιοχή» εξήγησε και παράλληλα απηύθυνε έκκληση προς τους κατοίκους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. «Το κακό είναι ότι οι σεισμοί συμβαίνουν κοντά στην πόλη. Είναι σε μικρή απόσταση και μπορεί να προκαλέσουν πολύ σημαντικές βλάβες» είπε, υπενθυμίζοντας παράλληλα τι έγινε στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης πριν από μερικούς μήνες.

Ο καθηγητής έκανε μια ιστορική αναδρομή στους σεισμούς που έχουν σημειωθεί κατά το παρελθόν στη Θήβα, με τον μεγαλύτερο να αγγίζει τα 6,5 Ρίχτερ και τρεις από αυτούς να ξεπερνούν τα 6 Ρίχτερ. «Το 1853 έδωσε 6,5 Ρίχτερ. Τότε, η πόλη καταστράφηκε ολοσχερώς. Είχαμε μόνο 11 θανάτους, καθώς ο κόσμος ήταν έξω λόγω των προσεισμών, και 60 ήταν οι τραυματίες. Ακολούθησε ένας εξίσου μεγάλος μετασεισμός 6,3 Ρίχτερ. Τα κτίρια είχαν καταρρεύσει, η πόλη έκανε επτά χρόνια για να ανοικοδομηθεί» είπε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο 1893, οπότε σημειώθηκε σεισμός 6,2 Ρίχτερ, με δονήσεις που είχαν αρχίσει από τον Ιανουάριο του 1892, και τελικά έγινε ο μεγάλος σεισμός τον Μάιο του 1893, έπειτα από ενάμιση χρόνο.

«Καταστράφηκαν 900 από τα 1.200 σπίτια. Σκοτώθηκαν δύο άτομα, επειδή λόγω των προσεισμών ήταν όλοι έξω» είπε και πρόσθεσε πως το 1914 σημειώθηκε ακόμη ένας μεγάλος σεισμός μεγέθους 6 Ρίχτερ, από τον οποίο κατέρρευσαν 20 σπίτια.

Στην ερώτηση αν πρέπει να ανησυχούν οι κάτοικοι της Αθήνας με τους διαδοχικούς σεισμούς στη Θήβα, ο κ. Παπαζάχος ήταν καθησυχαστικός, λέγοντας πως ακόμα και οι πολύ ισχυροί σεισμοί του παρελθόντος, στη Θήβα, δεν είχαν επιπτώσεις στην Αθήνα.

Επιφυλακτικός ήταν και ο διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος ανέφερε πως η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση αυξημένου σεισμικού κινδύνου.

«Κι άλλος σεισμός 4,3 Ρίχτερ σημειώθηκε στη Θήβα και είναι το μεγαλύτερο μέγεθος από τις 11 Ιουλίου 2021, όταν είχε κάνει πάλι 4,3. Έγραψα προ δύο ημερών ότι στη Θήβα οι δείκτες σεισμικότητας χειροτερεύουν και από το 3,9 πήγαμε στο 4,3» έγραψε, μεταξύ άλλων, στην ανάρτησή του και συμπλήρωσε ότι το επόμενο διάστημα επιβάλλεται όχι εφησυχασμός αλλά εγρήγορση, δηλαδή αφενός συνεχής επιστημονική ανάλυση και αξιολόγηση και αφετέρου λήψη πρόσθετων μέτρων αντισεισμικής προστασίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα