Ανοχύρωτη η Ευρώπη στο τρίτο κύμα κορονοϊού!

Καμπανάκι από τον ΠΟΥ! Ερχεται νέα πανδημική λαίλαπα αρχές του 2021. «Ανύπαρκτα τα μέτρα των κυβερνήσεων»

Και όμως, ο εφιάλτης ενός τρίτου -θανατηφόρου- κύματος της πανδημίας του νέου κορονοϊού στην Ευρώπη στις αρχές του 2021 είναι υπαρκτός! Αυτό τουλάχιστον υποστήριζε το Σαββατοκύριακο ένας ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για τον Covid-19, σημειώνοντας -κρούοντας συνάμα τον κώδωνα του κινδύνου- ότι κάτι τέτοιο

δεν μπορεί να αποκλειστεί, εάν οι κυβερνήσεις της γηραιάς ηπείρου αποφύγουν να κάνουν αυτό που απαιτούνταν από την πρώτη κιόλας στιγμή.

Έχασαν την ευκαιρία να δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, αφού έθεσαν υπό έλεγχο το πρώτο κύμα της πανδημίας του νέου κορονοϊού, δήλωνε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη που παραχώρησε σε ελβετικές εφημερίδες ο Ντέιβιντ Νάμπαρο. Ενώ πρόσθετε ότι «τώρα έχουμε το δεύτερο κύμα. Αν δεν δημιουργήσουν τις απαραίτητες υποδομές, θα έχουμε ένα τρίτο κύμα στις αρχές του ερχόμενου έτους». Το αλόγιστο άνοιγμα των συνόρων για την «τόνωση» του τουρισμού -κάτι που, όπως αποκαλύφτηκε, έγινε ξεκάθαρα για την τόνωση των συμφερόντων των μεγάλων tour operators- φαίνεται ότι είχε μεγάλο τίμημα σε ανθρώπινες ζωές. Και αυτό, σε συνδυασμό με την ακραία νεοφιλελεύθερη εμμονή που επέδειξαν οι κατά τόπους εθνικές κυβερνήσεις να μη χρησιμοποιήσουν χρήματα των αποθεματικών τους για την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας, την ώρα που η Ε.Ε. κεντρικά επιμένει να «σφυρίζει» αδιάφορα ενώ ο χρόνος τρέχει, οδηγεί μαθηματικά τα πράγματα προς τα εκεί.

Βάση στοιχείων, είναι σαφές ότι στην Ευρώπη υπήρξε μια ύφεση της πανδημίας για σύντομο χρονικό διάστημα τους προηγούμενους μήνες, ενώ τώρα καταγράφεται πάλι ανοδική τάση. Η Γερμανία και η Γαλλία ειδικά είδαν τα κρούσματά τους να αυξάνονται και για τις δύο μαζί κατά 33.000, η Ελβετία και η Αυστρία καταγράφουν καθημερινά χιλιάδες κρούσματα, ενώ και σε άλλες χώρες η κατάσταση που διαμορφώνεται δεν είναι καθόλου καλή.

Ο Νάμπαρο εκθείασε συγχρόνως την αντίδραση ασιατικών χωρών, με την Κίνα βέβαια να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση. «Οι άνθρωποι έχουν δεσμευτεί πλήρως, υιοθετούν συμπεριφορές που δυσκολεύουν τον ιό. Κρατούν τις αποστάσεις τους, φορούν μάσκες, απομονώνονται όταν είναι άρρωστοι, πλένουν τα χέρια και τις επιφάνειες. Προστατεύουν τις πιο ευάλωτες ομάδες» σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι η Ασία δεν προχώρησε πρόωρα στη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων.

Συμπερασματικά, λοιπόν, είναι σαφές ότι όσο οι κυβερνήσεις -ή κεντρικά η Ε.Ε.- υιοθετούν πολιτικές ευνοϊκές προς τα συμφέροντα των εταιρικών κολοσσών τόσο τα αποτελέσματά τους θα είναι καταστροφικά για τη δημόσια υγεία όσο όμως και για τις τοπικές οικονομίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα