Ανοιχτό παράθυρο αυξήσεων στη ΔΕΗ

Ανοιχτό παράθυρο αυξήσεων στη ΔΕΗ28.09.2018Οικονομία

Επιβεβαίωση από τον Γ. Σταθάκη

Στο αυξημένο κόστος για την κάλυψη των περιβαλλοντικών απαιτήσεων (το κόστος των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα) «φορτώνει» η κυβέρνηση τις επικείμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη μονογραφή των συμβάσεων παραχώρησης δικαιωμάτων για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης,

ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια εξαιτίας της ανόδου στα δικαιώματα αγοράς ρύπων. Ο κ. Σταθάκης εξέφρασε την ελπίδα ότι θα αποδώσουν οι προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη ρύθμιση της αγοράς δικαιωμάτων ρύπων και θα υπάρξει αντιστροφή των ανοδικών τάσεων.

Ο ΥΠΕΝ θεωρεί ότι πρόκειται για «εξωτερικό και απρόβλεπτο παράγοντα», το κόστος του οποίου θα συνυπολογιστεί από τη ΔΕΗ σε βάση τριμήνου ή τετραμήνου. «Θα δούμε τα αποτελέσματα του κόστους και όλα αυτά θα συνυπολογιστούν» υποστήριξε ο κ. Σταθάκης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν προς τα τέλη του έτους.

Μαύρη τρύπα

Ο υπουργός φρόντισε, μάλιστα, να επισημάνει ότι οι ιδιώτες προμηθευτές στην αγορά λιανικής πώλησης ηλεκτρικού ρεύματος έχουν στα συμβόλαιά τους ρήτρα ρύπων, ενώ η ΔΕΗ «έχει διαχειριστεί το θέμα με διαφορετικό τρόπο».

Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις καλούνται πλέον να καλύψουν μια «μαύρη τρύπα» στη ΔΕΗ που ξεπερνά τα 50.000.000 ευρώ, εξαιτίας των αυξήσεων στα δικαιώματα ρύπων. Την ίδια στιγμή, η ρευστότητα της ΔΕΗ πιέζεται από τις δυσκολίες στον περιορισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών, παρά τα θετικά αποτελέσματα σε αυτό το μέτωπο τους τελευταίους μήνες.

Keywords
Τυχαία Θέματα