«Ανοίγει» η ανασκαφή στο Μουσείο Ακρόπολης

«Ανοίγει» η ανασκαφή στο Μουσείο Ακρόπολης23.04.2019Τέχνες

Με αφορμή τα 10α γενέθλιά του, παραδίδει στο κοινό το υπόγειο τμήμα με αντικείμενα από το 3000 π.Χ.

Σβήνει» τα κεράκια του στις 10 Ιουνίου και το γιορτάζει αποκτώντας έναν νέο εκθεσιακό χώρο! Με αφορμή τη συμπλήρωση 10 ετών από την έναρξη της λειτουργίας του, το Μουσείο της Ακρόπολης παραδίδει στο κοινό την πολυπόθητη ανασκαφή που βρίσκεται κάτω από το γυάλινο δάπεδο, στην είσοδο του πολιτιστικού ιδρύματος.

Σε πρόσφατη συνέντευξη στο Αθηναϊκό Πρακτορείο

Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής τόνισε ότι ο φετινός εορτασμός θα επικεντρωθεί γύρω από το άνοιγμα της ανασκαφής, το οποίο πλέον είναι γεγονός. «Το νέο κομμάτι του μουσείου που θα γιορτάσουμε είναι το άνοιγμα της ανασκαφής, έπειτα από 10 χρόνια και πολλές περιπέτειες» υποστήριξε.

Να θυμίσουμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι είχε περάσει από το Συμβούλιο των Μουσείων η μουσειογραφική και μουσειολογική μελέτη σχετικά με τη μόνιμη έκθεση 1.290 κινητών αρχαίων αντικειμένων στη στάθμη -1 του Μουσείου της Ακρόπολης. Τα αντικείμενα χρονολογούνται από την τελική Νεολιθική Εποχή (περίπου 3000 π.Χ.) έως τον 10ο αιώνα μ.Χ.

Δύο ενότητες

Το ενδιαφέρον είναι ότι η παρουσίαση των αντικειμένων θα γίνεται σε μια ειδική προθήκη «σχισμή», η οποία θα περιτρέχει τους τοίχους του υπογείου για περίπου 35 μέτρα, ενώ οι επισκέπτες κατά τη διάρκεια της περιήγησής τους στον χώρο της ανασκαφής θα έρχονται σε επαφή με τα αντικείμενα, όπως ακριβώς εντοπίστηκαν.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η παρουσίαση των έργων θα ακολουθεί δύο μεγάλες ενότητες, οι οποίες χωρίζονται σε 21 ακόμη μικρότερες θεματικές ενότητες. Η πρώτη μεγάλη θεματική αφορά το «Πριν από την ένταξη στην πόλη» και η δεύτερη θα περιστρέφεται γύρω «Από τη ζωή στην πόλη». «Η αντίληψή μας ήταν να μη δημιουργηθεί μέσα στην ανασκαφή ένας παραδοσιακός εκθεσιακός χώρος, αλλά ένας ανοιχτός εκθεσιακός χώρος, ο οποίος να είναι συμβατός με την ανασκαφή και να επιτρέπει στον επισκέπτη να κάνει αυτή την εναλλαγή. Να βλέπει δηλαδή τα ερείπια και μετά να κάνει τον περίπατο σε αυτή τη “σχισμή” που δεν θα είναι μια βιτρίνα από πάνω ως κάτω, αλλά ένα “άνοιγμα”, στο οποίο μπορεί να ρίχνει “ματιές” που αποκαλύπτουν τι είχε αυτή η ανασκαφή» τόνισε ο κ. Παντερμαλής.

Keywords
Τυχαία Θέματα