Ανοίγει ο 5ος κύκλος της επιστρεπτέας προκαταβολής

Τον 5ο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών, που θεωρείται ως η συνέχεια της 4ης επιστρεπτέας, η οποία καταβλήθηκε προ ολίγων εβδομάδων σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους.

Η επιστρεπτέα προκαταβολή Νο 5 θα έχει ως κατώτατο όριο ενίσχυσης τα 1.000 ευρώ και θα μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις οι πληττόμενες επιχειρήσεις, οι ατομικές επιχειρήσεις (με ή χωρίς προσωπικό και χωρίς ταμειακή), οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι νέες επιχειρήσεις. Στόχος είναι να ενισχυθούν οι επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από το δεύτερο lockdown.
Δικαίωμα

συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους, με εξαίρεση μόνο τις πολύ μεγάλες, οι οποίες απασχολούν πάνω από 1.000 άτομα προσωπικό.

Ιδια διαδικασία

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δικαιούχοι θα κληθούν να ακολουθήσουν την ίδια διαδικασία με την οποία «έτρεξαν» οι τρεις πρώτοι κύκλοι της κρατικής ενίσχυσης. Συγκεκριμένα, θα υποβάλουν πρώτα την αίτηση ενδιαφέροντος και, στη συνέχεια, ο αλγόριθμος του υπουργείου Οικονομικών θα υπολογίζει το ποσό που δικαιούνται.

Προϋπόθεση ένταξης είναι η μείωση του κύκλου εργασιών το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου κατά τουλάχιστον 20%. Ωστόσο, ο 4ος κύκλος αφορούσε την απώλεια τζίρου έως τον Νοέμβριο και η επιστρεπτέα Νο 5 θα κληθεί να καλύψει τις απώλειες του Δεκεμβρίου. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι από το ποσό της νέας ενίσχυσης θα αφαιρεθούν τα χρήματα που εκταμιεύθηκαν στην 4η επιστρεπτέα.

Για παράδειγμα, μια επιχείρηση η οποία έχει ενισχυθεί με 5.000 ευρώ για το δίμηνο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου στον 4ο κύκλο κάνει αίτηση και στον 5ο κύκλο για τις απώλειες τζίρου το τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου. Αν από τον μαθηματικό τύπο του υπουργείου Οικονομικών προκύψει ενίσχυση 8.000 ευρώ, η επιχείρηση θα λάβει τελικά το ποσό των 3.000 ευρώ, αφού θα συμψηφιστεί με το ποσό που έλαβε μέσα στον Δεκέμβριο για τον 4ο κύκλο.

Τονίζεται, πάντως, πως το 50% της επιστρεπτέας προκαταβολής θα θεωρηθεί «μη επιστρεπτέο», που μετατρέπει την ενίσχυση σε απευθείας κρατική επιδότηση προς τις πληττόμενες επιχειρήσεις. Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών έχει προαναγγείλει και 6ο κύκλο, για να καλύψει τη μείωση του τζίρου για τους πρώτους μήνες του 2021, καθώς συνεχίζεται το lockdown.

Keywords
Τυχαία Θέματα