Αντεπίθεση του λιμενικού που έπιασε το «Noor 1», αλλα παραδόξως διώκεται

Ο λιμενικός Χριστοφορίδης ζητά εξαίρεση του στρατιωτικού δικαστή λόγω μεροληψίας στην προανακριτική έρευνα εναντίον του

Από τη Μαρία Παναγιώτου

Την εξαίρεση του στρατιωτικού δικαστή Α΄ Βασιλείου Μακρή, ο οποίος υπηρετεί ως εισαγγελέας στο Ναυτοδικείο Πειραιά, λόγω μεροληψίας ζήτησε ο αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος Παναγιώτης Χριστοφορίδης στην προανακριτική έρευνα που διεξάγεται εναντίον του με βάση τις καταγγελίες του εφοπλιστή Βαγγέλη Μαρινάκη, του εκδότη των «Παραπολιτικών» Γιάννη Κουρτάκη και του

Ευθύμιου Γιαννουσάκη, ο οποίος έχει καταδικαστεί πρωτόδικα σε ισόβια για την υπόθεση των 2,1 τόνων ηρωίνης που μετέφερε το πλοίο «Noor 1».

Στην αίτηση εξαίρεσης ο αξιωματικός του Λιμενικού, που συνέβαλε αποφασιστικά στον εντοπισμό του ναρκόπλοιου, αναφέρει αναλυτικά μία σειρά από σημαντικά στοιχεία τα οποία ο στρατιωτικός δικαστής δεν έχει λάβει υπόψη του και τα οποία αποδεικνύουν, όπως επισημαίνει, την αθωότητά του. Ενα από αυτά είναι οι συντριπτικές αντιφάσεις στις οποίες έχει πέσει ο ισοβίτης Γιαννουσάκης, ο οποίος σε κατάθεσή του τον Οκτώβριο του 2017 είχε ισχυριστεί πως ο κ. Χριστοφορίδης τού είχε προμηθεύσει δύο συσκευές τηλεφώνου, «η μία με πακιστανικό αριθμό και η άλλη με σύνδεση της οικογένειάς μου», στη διάρκεια του 2016.

Τον Δεκέμβριο του 2019, όμως, σε ένορκη κατάθεσή του ενώπιον των αξιωματικών της Υπηρεσίας Εσωτερικών, ο Γιαννουσάκης ισχυρίστηκε πως την ελληνική σύνδεση την είχε από το 2015, ήταν καταχωρισμένη στο όνομα Σταματιάδη Κωνσταντίνα (σ.σ.: η πρώην σύζυγός του) ή στη μητέρα της και είχε βοηθήσει ένας κρατούμενος πακιστανικής υπηκοότητας για να την παραλάβει μέσα στη φυλακή.

«Για να το έχω προμηθεύσει εγώ θα έπρεπε να μου το έχει παραδώσει μέλος της οικογένειάς του, το οποίο επίσης δεν προκύπτει από κανένα στοιχείο ή κατάθεση, τη στιγμή μάλιστα κατά την οποία έχουν κληθεί για κατάθεση, επί της υπό κρίση γενόμενης προκαταρκτικής, τόσο η σύζυγος όσο και ο αδελφός του (σ.σ. Γιαννουσάκη)» αναφέρει ο κ. Χριστοφορίδης.

Ο αξιωματικός του Λιμενικού επισημαίνει ακόμη πως δεν υπάρχει καμία καταγεγραμμένη τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του ιδίου και του Γιαννουσάκη, ενώ η μόνη συνομιλία τους που υπάρχει είναι αυτή την οποία ο ισοβίτης σε πρώτο βαθμό «ηχογράφησε και μετά επεξεργάστηκε» στη διάρκεια συνάντησής τους.

Τέλος, ο κ. Χριστοφορίδης αναφέρει πως για κάθε επίσκεψή του στο Κατάστημα Αυλώνα υπήρχε προσυνεννόηση με τον Φίλιππο Φίλια, συνήγορο υπεράσπισης του Γιαννουσάκη, και απορεί γιατί ο κ. Μακρής δεν έχει καλέσει τον δικηγόρο για εξέταση, ενώ ζητάει να μάθει πώς είναι δυνατόν ήδη από τον περασμένο Φεβρουάριο να υπάρχει δημοσίευμα «για το αποτέλεσμα της γενόμενης προκαταρκτικής εξέτασης» από την εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Να υπενθυμίσουμε πως ο εισαγγελέας κ. Μακρής ανέσυρε μέσα στο καλοκαίρι από το αρχείο τη δικογραφία με τις καταγγελίες σε βάρος των δύο λιμενικών που βοήθησαν στην εξιχνίαση της υπόθεσης των 2,1 τόνων ηρωίνης, δηλαδή του Παναγιώτη Χριστοφορίδη και του Γιώργου Κατσούλη, αν και είχαν απαλλαγεί τόσο από άλλο εισαγγελέα του Ναυτοδικείου Πειραιά όσο και από το Αναθεωρητικό Δικαστήριο. Είχε προηγηθεί ΕΔΕ, για την οποία έδωσε εντολή ο νέος αρχηγός του Λιμενικού Σώματος, αντιναύαρχος Θεόδωρος Κλιάρης, και την οποία διενήργησε σε χρόνο-ρεκόρ αξιωματικός του Λιμενικού, ο οποίος εκείνη την περίοδο ελεγχόταν για τυχόν ευθύνες στη θανατηφόρα πυρκαγιά στο Μάτι, καθώς υπηρετούσε την περίοδο των τραγικών γεγονότων ως λιμενάρχης Ραφήνας. Μετά την ολοκλήρωση της ΕΔΕ, που διέταζε την πειθαρχική δίωξη των λιμενικών, η υπόθεση του πρώην λιμενάρχη, σε σχέση με το Μάτι, αρχειοθετήθηκε.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, πάντως, ο κ. Μακρής ελέγχεται πειθαρχικά έπειτα από αναφορά σύμφωνα με την οποία απήλλαξε κατηγορούμενο για τον οποίον είχε προτείνει την παραπομπή του ο συνάδελφός του.

Keywords
Τυχαία Θέματα