Αντιδράσεις στη Δικαιοσύνη για περίεργες μεθοδεύσεις στην υπόθεση Novartis

H πρώην πρόεδρος του Δικαστικού Συμβουλίου, της διαδικασίας του ειδικού δικαστηρίου, Παρασκευή Καλαϊτζή, η οποία συνταξιοδοτήθηκε την περασμένη εβδομάδα, κατήγγειλε με αναφορά της στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα ως μεθοδευμένη παρασκηνιακά την κίνηση της πρώην εισαγγελέως του Συμβουλίου Βασιλικής Θεοδώρου να καταθέσει, μερικά λεπτά προτού συνταξιοδοτηθεί και η ίδια, δηλαδή την περασμένη Τετάρτη το μεσημέρι, πρόταση προκειμένου να αποκαλυφθεί η ταυτότητα των προστατευόμενων μαρτύρων.

Την ίδια στιγμή, πολλαπλώς εκτεθειμένη έχει βρεθεί η χώρα μας στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής

Ένωσης για τους χειρισμούς που επιχειρούν πολιτικές δυνάμεις στη Δικαιοσύνη αναφορικά με το σκάνδαλο Novartis.

Σε σχέση με την αναφορά της κυρίας Καλαϊτζή προς τον κ. Πλιώτα, σαφέστατα επιβεβαιώνει τα επικίνδυνα μονοπάτια στα οποία κάποιοι προσπαθούν να στρέψουν τη Δικαιοσύνη, αδιαφορώντας ακόμη και για το κύρος του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας.

Σε αυτήν, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Καλαΐτζή αναφέρει συγκεκριμένες μεθοδεύσεις, που οδήγησαν την κυρία Θεοδώρου να καταθέσει το αίτημά της σε τέτοιο χρόνο, ώστε να κριθεί -πιθανότατα- ευνοϊκότερα από το επόμενο συμβούλιο η πρόταση αποκάλυψης της ταυτότητας των μαρτύρων. Εάν, μάλιστα, αληθεύουν οι πληροφορίες πως η κυρία Θεοδώρου έδωσε την πρότασή της με τη σημείωση να κατατεθεί την επόμενη μέρα, η μεθόδευση είναι δυστυχώς αυταπόδεικτη.

Το ερώτημα είναι εάν ο κ. Πλιώτας έχει αναθέσει σε κάποιον ανώτατο εισαγγελέα την αναφορά, προκειμένου να διενεργηθεί προκαταρκτική έρευνα, σύμφωνα με τις διαδικασίες. Θέλουμε να πιστεύουμε πως οι πληροφορίες ότι ο κ. Πλιώτας απλά προώθησε την αναφορά στην ίδια την κυρία Θεοδώρου, η οποία, φυσικά, χαρακτήρισε την ενέργεια της κυρίας Καλαΐτζή «μη σύννομη και αυθαίρετη», δεν ευσταθούν.

Στο ευρωπαϊκό πεδίο, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου έστειλε επιστολή στην επικεφαλής Ευρωπαία εισαγγελέα Λάουρα Κοντρούτα Κοβέσι, αλλά και προς τη Διακομματική Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την πρόταση της κυρίας Θεοδώρου για την αποκάλυψη της ταυτότητας των προστατευόμενων μαρτύρων στο σκάνδαλο Novartis.

Στην επιστολή του ο κ. Κούλογλου επισημαίνει πως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η ποινική διερεύνηση των αδικημάτων και πως η φαρμακευτική εταιρία δεν έχει αποζημιώσει το Δημόσιο για τις πρακτικές της, τη στιγμή που το αμερικανικό δημόσιο έχει ήδη εισπράξει 310.000.000 δολάρια για τις παράνομες πρακτικές που εφάρμοσε η Novartis, ειδικά στην Ελλάδα. Ενδιαφέρουσα, πάντως, είναι και η ιστορία της ίδιας της κυρίας Κοβέσι, που κατάγεται από τη Ρουμανία και στην οποία έχει αποδοθεί ο χαρακτηρισμός της αδιάφθορης.

Ιστορία που δημιουργεί πολλούς παραλληλισμούς σε σχέση με το σκάνδαλο της ελβετικής φαρμακοβιομηχανίας, καθώς η κυρία Κοβέσι αποπέμφθηκε με διάταγμα από εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς.

Νωρίτερα είχε τολμήσει να εκδώσει εντάλματα σύλληψης για εκατοντάδες αξιωματούχους για υποθέσεις διαφθοράς.

Με την ανακοίνωση της αποπομπής της, μάλιστα, χιλιάδες πολίτες της χώρας της κατέβηκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν, ζητώντας την παραμονή της στη θέση. Πριν από λίγες μέρες, εξάλλου, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε κληθεί και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, για θέματα ελευθερίας του Τύπου και τη δολοφονία του Γιώργου Καραϊβάζ, στη διάρκεια μιας συνεδρίασης όπου τελικά «πληγώθηκε» η εικόνα της χώρας μας.

Ο κ. Χρυσοχοΐδης δέχτηκε ερωτήματα και για τις διώξεις που έχουν υποστεί δημοσιογράφοι, αλλά και η εφημερίδα «δημοκρατία», επειδή κάλυψαν μία σειρά σκανδάλων, όπως αυτό της Novartis και της «λίστας Λαγκάρντ», αλλά δεν έδωσε πειστικές εξηγήσεις.

Μαρία Παναγιώτου

Keywords
Τυχαία Θέματα