Απαγορευμένη Πόλη γίνεται το... Μουσείο της Ακρόπολης

Απαγορευμένη Πόλη γίνεται το... Μουσείο της Ακρόπολης13.09.2018Τέχνες

Εγκαινιάζεται αύριο (με «άγνωστα» έργα) η μεγάλη περιοδική έκθεση, αφιερωμένη στον σπουδαίο αυτοκράτορα της Κίνας Qianlong

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Aυτοκράτορας, στρατηγός, διοικητής, πολιτικός, αλλά και άνθρωπος των τεχνών και των γραμμάτων. Ο μεγάλος αυτοκράτορας της Κίνας Qianlong (στα κινεζικά σημαίνει «ουράνια ευημερία»), μια σπουδαία μορφή της χώρας που έζησε τον 18ο αιώνα, δεν ήταν σε καμία περίπτωση ένας συνηθισμένος ηγέτης. Ηταν ο άνδρας που κατάφερε, με «όχημα» τον βουδισμό, να ενώσει τη Μογγολία με τη Νότια Κίνα, διπλασιάζοντας το μέγεθος της χώρας και προκαλώντας πληθυσμιακή «έκρηξη».

Παράλληλα, όμως, ήταν και ο άνδρας που, όταν συγκέντρωνε τους στρατηγούς του στο τραπέζι εργασίας του, εκτός από τις συμβουλές για τη μάχη, συνήθιζε να τους προσφέρει ειδικό τσάι για να πίνουν, τους διάβαζε ποιήματα, τους διοργάνωνε θεατρικές παραστάσεις, ενώ τους χάριζε και καλλιγραφίες που έφτιαχνε ο ίδιος.

Στον «Γιο του Ουρανού», όπως τον αποκαλούν οι Κινέζοι, είναι αφιερωμένη η νέα μεγάλη περιοδική έκθεση με τίτλο «Από την Απαγορευμένη Πόλη. Αυτοκρατορικά διαμερίσματα του Qianlong», η οποία εγκαινιάζεται αύριο στο Μουσείο της Ακρόπολης, με συνολικά 154 έργα που βγαίνουν για πρώτη φορά εκτός Κίνας. Μάλιστα, είναι χαρακτηριστικό ότι τα συγκεκριμένα έργα σπανίως τα βλέπει και το ίδιο το κινεζικό κοινό, αφού βρίσκονται σε διαμερίσματα τα οποία δεν είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες. «Είναι μια μεγάλη ευκαιρία το γεγονός ότι τα έχουμε εδώ» σημείωσε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής. «Βρίσκονται στην Απαγορευμένη Πόλη, σε δωμάτια κλειδωμένα και σκονισμένα, τα οποία δεν είναι επισκέψιμα ούτε από τους ίδιους τους Κινέζους».

Προσωπικά αντικείμενα, έπιπλα, αλλά και έργα τέχνης από τα διαμερίσματά του φιλοξενούνται πλέον στο ελληνικό μουσείο, σε μια προσπάθεια να «φωτιστεί» η πολυσχιδής προσωπικότητα του φημισμένου αυτοκράτορα, ο οποίος διοίκησε τη χώρα του για περισσότερα από 60 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η δυναστεία των Qing έφθασε στη μεγαλύτερη ακμή της.

Εκθέματα

Για τις ανάγκες της παρουσίασης -της μεγαλύτερης έκθεσης κινεζικής τέχνης που έχει γίνει ποτέ στην Ελλάδα-, ο χώρος των περιοδικών εκθέσεων του μουσείου έχει πάρει λίγη από την αύρα της Απαγορευμένης Πόλης. Οι τοίχοι «απέκτησαν» ερυθρό χρώμα, παντού τοποθετήθηκαν πολύπτυχα παραβάν από σανταλόξυλο, ενώ παραδοσιακή κινεζική μουσική συνοδεύει τον επισκέπτη στην περιήγησή του.

«Το Παλάτι του Πολλαπλού Μεγαλείου για τον μελλοντικό Αυτοκράτορα», «Τσάι και εκλεπτυσμένη μουσική», «Το Δωμάτιο των Ευωδιαστών Ορχιδέων», «Το σπουδαστήριο της Αιώνιας Ανοιξης», «Το Μεγαλείο του Βουδισμού»: Σε αυτούς τους χώρους είναι διαρθρωμένη η αίθουσα, φιλοξενώντας εξαιρετικά έργα. Μεταξύ αυτών, τα χρυσοκέντητα ρούχα του αυτοκράτορα και της συζύγου του, περίτεχνα παραβάν, δύο θρόνοι του, σχέδια, καλλιγραφίες, αλλά και σκεύη για το τσάι. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και «Το Δωμάτιο των Ευωδιαστών Ορχιδέων», το οποίο αναπαρίσταται με πιστότητα στο μουσείο και αποτελούσε το δωμάτιο όπου έμενε με την πρώτη σύζυγό του, την αυτοκράτειρα Φούκα. Ο τίτλος του δωματίου δόθηκε από τον ίδιο και είναι εμπνευσμένος από ένα κείμενο του Κομφουκίου.

Εκεί, θα δει κανείς και το θερμαινόμενο κρεβάτι του αυτοκρατορικού ζεύγους, ενώ σε άλλον χώρο παρουσιάζεται το γραφείο όπου ο προικισμένος ηγέτης έγραφε κείμενα για τις ομορφιές της χώρας του, τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και τη σωστή άσκηση της βασιλικής εξουσίας. Η έκθεση κλείνει με βουδιστικά έργα σε πολύτιμα υλικά, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι κάποια από αυτά (12 τον αριθμό), όπως η εντυπωσιακή προσωπογραφία του, που τον απεικονίζει σε ηλικία 25 ετών, τον Δεκέμβριο, θα αντικατασταθούν, αφού πρόκειται για ευαίσθητες δημιουργίες, οι οποίες δεν πρέπει να εκτίθενται για περισσότερο από τρεις μήνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έκθεση έχει οργανωθεί σε συνεργασία με το Μουσείο των Ανακτόρων της Απαγορευμένης Πόλης, στο πλαίσιο του προγραμματισμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για το Ετος Ελλάδας - Κίνας. Τις ημέρες αυτές, μάλιστα, στο πλαίσιο των πολιτιστικών αυτών ανταλλαγών, εγκαινιάστηκε στην Κίνα μια παρουσίαση με έργα από το Ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Info: Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από το Σάββατο και θα διαρκέσει έως τις 14 Φεβρουαρίου 2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα