Απόφαση για γέλια και για κλάματα: Ανάσταση στις 9 το βράδυ

Ανοικτοί για τους πιστούς οι ιεροί ναοί της χώρας καθʼ όλη τη Μεγάλη Βδομάδα ανακοίνωσε «με χαρά» η Ιερά Σύνοδος

Στις 9 το βράδυ θα τελεστεί φέτος η λειτουργία της Ανάστασης, σύμφωνα με την απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ).

Παράλληλα, διαφορετικές ώρες θα γίνουν και οι υπόλοιπες ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Η ΔΙΣ συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης χθες, μία ημέρα μετά τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, στη διάρκεια της οποίας υπήρξε συμφωνία για τη λειτουργία των ναών το Πάσχα

σε εξωτερικούς χώρους.

Σε αυτό το πλαίσιο και λαμβάνοντας υπόψη τα μέτρα για την πανδημία, η ΔΙΣ αποφάσισε πως η τελετή της Ανάστασης θα γίνει στα προαύλια των ναών στις 9 το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, όπως άλλωστε γίνεται παραδοσιακά, ενώ θα ακολουθήσει η αναστάσιμη Θεία Λειτουργία εντός των εκκλησιών.

Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της ΔΙΣ, η απόφαση ελήφθη με βάση «τους ισχύοντες περιορισμούς της κυκλοφορίας και επιθυμώντας την καλύτερη ποιμαντική εξυπηρέτηση των πιστών, οι οποίοι δεν πρέπει επ’ ουδενί να στερηθούν τη συμμετοχή στη χαρά της Αναστάσεως». Μέσα στις επόμενες μέρες θα αποσταλεί σε όλες τις μητροπόλεις σχετική εγκύκλιος, στην οποία θα αναφέρονται περισσότερες λεπτομέρειες για τα μέτρα και το τυπικό που θα ακολουθηθεί.

Παράλληλα για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας αποφασίστηκε να τελεστούν όλες μισή ώρα νωρίτερα.

Συγκεκριμένα, από την Κυριακή των Βαΐων ως τη Μεγάλη Τετάρτη θα αρχίζουν στις 6.30 μ.μ., τη Μεγάλη Πέμπτη στις 5.30 μ.μ. και τη Μεγάλη Παρασκευή στις 6 το απόγευμα.

Στην ανακοίνωσή της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέφρασε τη χαρά της για το γεγονός ότι οι ιεροί ναοί της χώρας θα παραμένουν ανοιχτοί για τους πιστούς, ώστε να παρακολουθήσουν όλες τις ακολουθίες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Υπενθυμίζεται ότι σε Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα με έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του ιού, με ισχύ ως τη Μεγάλη Δευτέρα, αναφέρεται ότι το Σάββατο του Λαζάρου και την Κυριακή των Βαΐων σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας πρέπει να τηρείται η αναλογία ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα 20 άτομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με επιστολή που είχε στείλει στην κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας η ΔΙΣ είχε ζητήσει να ανέβει το όριο πιστών σε ένα άτομο ανά 15 τ.μ., καθώς και το ανώτατο όριο πιστών εντός του ναού να είναι 100.

Σήμερα η απόφαση για τη (μη) έξοδο του Πάσχα στα χωριά

Μέσα στην ημέρα αναμένονται και οι αποφάσεις της κυβέρνησης για τον «οδικό χάρτη», με βάση τον οποίο θα… σουβλίσουν φέτος οι Έλληνες, καθώς χθες συνεδρίασε εκτάκτως η επιτροπή των λοιμωξιολόγων, με στόχο να καταλήξει στις οριστικές εισηγήσεις της αναφορικά με τις ημέρες του Πάσχα.

Το σενάριο να κάνουμε Πάσχα στο χωριό ολοένα απομακρύνεται, καθώς το ποσοστό θετικότητας εβδομάδας μπορεί να βρίσκεται στο 5,23%, δηλαδή μία μονάδα κάτω από το 6,3%, που ήταν στα τέλη Μαρτίου, ωστόσο οι νοσηλείες και ο αριθμός των διασωληνωμένων βρίσκονται στα ύψη για ακόμα μία εβδομάδα, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στην επιτροπή.

Ως εκ τούτου, κυβέρνηση και ειδικοί προσπαθούν να βρουν μια «χρυσή τομή», κάποιες μικρές βαλβίδες αποσυμπίεσης των πολιτών, χωρίς όμως να ρισκάρουν το άνοιγμα της οικονομίας, που θα ακολουθήσει δύο εβδομάδες αργότερα. Συγκεκριμένα, κυβερνητικοί παράγοντες θεωρούν πως δεν πρέπει να υπάρξει χαλάρωση τις ημέρες του Πάσχα, προκειμένου να μη χαθεί το «στοίχημα» του ανοίγματος του τουρισμού στις 14 Μαΐου.

Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, η κυβέρνηση εντατικοποιεί τις κινήσεις της στο μέτωπο των εμβολιασμών, αλλά και των self tests, τα οποία αποτελούν ένα ακόμη «εργαλείο» προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά του κορονοϊού, δεδομένου ότι η χρήση τους οδηγεί στον εντοπισμό ασυμπτωματικών φορέων και στην καλύτερη ιχνηλάτηση.

Η πρόταση που έχει πέσει στο τραπέζι, και είναι μία από τις επικρατέστερες, είναι να επιτραπεί το Πάσχα στο εξοχικό, εφόσον αυτό βρίσκεται εντός του νομού της μόνιμης κατοικίας.

Ακόμα, κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι συζητούν και μια μικρή παράταση της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτών τις ημέρες των γιορτών, μετά τις 9 το βράδυ. Βέβαια, το πασχαλινό τραπέζι αναμένεται να είναι όπως αυτό των Χριστουγέννων, δηλαδή θα υπάρξει μια ελαφρά χαλάρωση των μέτρων, ώστε να επιτραπεί το Μεγάλο Σάββατο και την Κυριακή του Πάσχα να γιορτάσουμε στα σπίτια, μαζί με λίγους καλεσμένους του συγγενικού ή του φιλικού περιβάλλοντος.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, καθώς είχε δημιουργήσει προσδοκίες στους πολίτες για Πάσχα με παραδοσιακό σούβλισμα στο χωριό, και όχι στο… μπαλκόνι για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Ωστόσο, το βαρύ επιδημιολογικό φορτίο δεν αφήνει περιθώρια για μεγάλες «ανάσες», με κυβερνητικά στελέχη να ζητούν σε δηλώσεις τους από τους πολίτες λίγη ακόμα υπομονή «για να έρθει σύντομα η Ανάσταση». «Είναι ένα κρίσιμο σταυροδρόμι αυτό στο οποίο βρισκόμαστε εν όψει Πάσχα και πολύ περισσότερο εν όψει καλοκαιριού. Υπάρχει μια εύλογη κόπωση των πολιτών. Πρέπει να κάνουμε όλοι υπομονή» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα