Απόλυτη δικαίωση! Η δικαιοσύνη επιβεβαίωσε τη δημοκρατία

Δίωξη κατά του εισαγγελέα Ι. Αγγελή επειδή δεν παρέλαβε στοιχεία που ενέπλεκαν πολιτικό στο μεγάλο σκάνδαλο της Novartis

Από τη Μαρία Παναγιώτου

Η χθεσινή απόφαση της Δικαιοσύνης να ασκηθεί δίωξη στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή για παράβαση καθήκοντος για την περίφημη υπόθεση της Βιένης που σχετίζεται με το πραγματικό και μοναδικό σκάνδαλο Novartis δικαιώνει πανηγυρικά κάθε λέξη του ρεπορτάζ που είχε γράψει η «δημοκρατία» για το συγκεκριμένο

θέμα, αφού ήταν η πρώτη και η μόνη εφημερίδα που το αποκάλυψε. Δικαιώνει, όμως, και συνολικά τον δημοσιογραφικό αγώνα που έδωσε η εφημερίδα μας προκειμένου να μη θαφτεί στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας αυτό το τερατώδες σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας, που εξανέμισε από τα δημόσια ταμεία δισεκατομμύρια ευρώ, φτωχοποιώντας περαιτέρω τους Ελληνες. «Αδειάζει», όμως, ταυτόχρονα και τους εμπνευστές του σεναρίου της πολιτικής σκευωρίας γύρω από το σκάνδαλο Novartis, εφαλτήριο για το στήσιμο του οποίου υπήρξε μία διαρροή που έκανε σε κυριακάτικη εφημερίδα ο εισαγγελέας Γιάννης Αγγελής. Ο ίδιος άνθρωπος, δηλαδή, που σήμερα διώκεται.

Συγκεκριμένα, ο πλέον αντιεισαγγελέας Εφετών Σπύρος Παππάς άσκησε δίωξη σε βάρος του κ. Αγγελή επειδή τον Δεκέμβριο του 2018 αρνήθηκε να παραλάβει στοιχεία από τους Αμερικανούς εισαγγελείς, που αφορούσαν λογαριασμό συγγενικού προσώπου πολιτικού, ο οποίος ελέγχεται για εμπλοκή στο πολύκροτο σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας. Τα στοιχεία αυτά είναι πιθανόν να στοιχειοθετούσαν το αδίκημα της δωροδοκίας, καθώς αποκάλυπταν τη διαδρομή του χρήματος και ως εκ τούτου η αξιοποίησή τους θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά αποκαλυπτική και χρήσιμη στις ελληνικές εισαγγελικές Αρχές. Η απόφαση του κ. Παππά, μάλιστα, είναι ιστορική, καθώς για πρώτη φορά ασκείται δίωξη σε εν ενεργεία αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Ήδη από τον Ιανουάριο του 2019, δηλαδή μόλις λίγες μέρες μετά το περιστατικό για το οποίο διώκεται σήμερα ο κ. Αγγελής, η «δημοκρατία» είχε αποκαλύψει τη συνάντηση στη Βιένη και όσα διημείφθησαν εκεί. Είχε αποκαλύψει πως στην αυστριακή πρωτεύουσα είχαν ταξιδέψει η τότε εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, οι επίκουροι εισαγγελείς της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Στέλιος Μανώλης και Χρήστος Τζούρας, αλλά και ο κ. Αγγελής, που εκείνη την περίοδο ήταν επόπτης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, προκειμένου να συναντηθούν με Αμερικανούς συναδέλφους τους. Είχε αποκαλύψει, τέλος, πως οι Αμερικανοί αξιωματούχοι προσφέρθηκαν να παραδώσουν τα συγκεκριμένα στοιχεία στους Ελληνες εισαγγελείς, όμως ο κ. Αγγελής αρνήθηκε, προβάλλοντας ζήτημα νομιμότητος της διαδικασίας.

Το σκεπτικό της απόφασης του κ. Παππά διαπιστώνει πως όλα τα παραπάνω αποτελούν πραγματικά γεγονότα. Διαπιστώνει ακόμη πως κακώς ο κ. Αγγελής δεν παρέλαβε τα στοιχεία από τους Αμερικανούς αξιωματούχους και πως κακώς τους παρέπεμψε στη Eurojust, τον οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δικαστική συνεργασία, γι’ αυτό και αποφασίζει τη δίωξή του για παράβαση καθήκοντος.

Αξίζει σε αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε πως μετά την αποκάλυψη της «δημοκρατίας» τον Ιανουάριο του 2019 ο κ. Αγγελής είχε παραιτηθεί από τη θέση του εποπτεύοντος της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, με μια τετρασέλιδη αναφορά στην οποία υποστήριζε πως «στοχοποιήθηκε». Φεύγοντας πήρε μαζί του και τη δικογραφία του σκανδάλου Novartis, την οποία είχε φροντίσει να… εξασφαλίσει, εισβάλλοντας στο γραφείο της κυρίας Τουλουπάκη όταν εκείνη απουσίαζε.

Τον Ιούνιο του 2019, δηλαδή λίγο πριν από τις εκλογές, ο κ. Αγγελής άφησε να διαρρεύσουν σε κυριακάτικη εφημερίδα δύο αναφορές του σε σχέση με τους χειρισμούς στην υπόθεση Novartis, στις οποίες μίλησε για πρώτη φορά για κάποιον πολιτικό «Ρασπούτιν» (υιοθετώντας παλαιότερη δήλωση της αντιεισαγγελέως Εφετών Ελένης Ράικου), τον οποίο κατηγόρησε πως παρενέβαινε στο έργο των εισαγγελέων. Έτσι, μπήκε στο κάδρο για πρώτη φορά ο πρώην υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και άρχισε να υφαίνεται το σενάριο της πολιτικής σκευωρίας. Στις αναφορές αυτές, μάλιστα, ο κ. Αγγελής χαρακτήριζε «ψευδές» το γεγονός πως αρνήθηκε να πάρει πληροφορίες από τους Αμερικανούς αξιωματούχους, δηλαδή ένα «στικάκι». Η σημαντική λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά είναι πως η «δημοκρατία» έτσι κι αλλιώς δεν είχε γράψει ποτέ για «στικάκι» αλλά για στοιχεία. Και σήμερα αποκαλύπτεται πως οι πληροφορίες της εφημερίδας μας ήταν απολύτως αληθείς.

Μετά τη διαρροή του κ. Αγγελή, πάντως, αλλά και μετά τις εκλογές ανατίθεται στους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Ευάγγελο Ζαχαρή και Λάμπρο Σοφουλάκη να ερευνήσουν τους ισχυρισμούς του, δηλαδή να ερευνήσουν το σενάριο της πολιτικής σκευωρίας. Παράλληλα, ο κ. Αγγελής καταθέτει στον Άρειο Πάγο δεκασέλιδη «αναφορά-ανάκληση», με την οποία ζητά να ανασυρθούν από το αρχείο οι μηνύσεις του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του πρώην υπουργού Ευάγγελου Βενιζέλου και του πρώην Ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, που στρέφονται κατά των εισαγγελέων Διαφθοράς, των προστατευόμενων μαρτύρων, αλλά και πολιτικών προσώπων (του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου), με την αιτιολογία πως έχουν προκύψει νέα στοιχεία. Βέβαια, αυτές τις μηνύσεις τις είχε θέσει ο ίδιος ο κ. Αγγελής στο αρχείο (!).

Και κάπως έτσι… άρχισε να πλέκεται το… υφαντό που ακούει στο όνομα «σκευωρία» και οδήγησε μέχρι το στήσιμο της Προανακριτικής Επιτροπής. Το πρώτο «χαστούκι» για τον κ. Αγγελή είχε έρθει τον Ιούλιο του 2019 από το εμπεριστατωμένο πόρισμα του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφουλάκη, ο οποίος καταλόγισε στον πρώην εποπτεύοντα της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς τις κατηγορίες της ψευδορκίας και της ψευδούς καταμήνυσης για όσα έχει καταθέσει σε εισαγγελείς και Προανακριτική Επιτροπή. Επίσης του καταλόγιζε παράβαση καθήκοντος για τα στοιχεία τα οποία αρνήθηκε να παραλάβει από τις αμερικανικές Αρχές. Ο κ. Σοφουλάκης ανέφερε ακόμη πως ο κ. Αγγελής είχε πράξει με στόχο την εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων εν όψει των επικείμενων εκλογών (που ανέδειξαν κυβέρνηση τη Ν.Δ.) και την ικανοποίηση προσωπικών του φιλοδοξιών.

Η έρευνα, όμως, που οδήγησε στη δίωξη του κ. Αγγελή άρχισε έπειτα από τις αναφορές που είχε κάνει η κυρία Τουλουπάκη στον Άρειο Πάγο για την υπόθεση. Για την ακρίβεια, τότε άρχισαν δύο έρευνες: Η μία για τυχόν ποινικές ευθύνες του κ. Αγγελή (μεταξύ των οποίων, εκτός από την παράβαση καθήκοντος, και η παραβίαση απορρήτου και η υπεξαγωγή εγγράφων), την οποία ανέλαβε ο κ. Παππάς, και η άλλη για τυχόν πειθαρχικές ευθύνες του, η οποία ανατέθηκε σε ανώτατο δικαστικό λειτουργό του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).

Συγκεκριμένα, η έρευνα για τυχόν πειθαρχικές ευθύνες ανατέθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης στον αντιπρόεδρο του ΣτΕ Μιχάλη Πικραμένο. Το πόρισμα του κ. Πικραμένου έχει σταλεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης από τις 21 Απριλίου, όπως και το παραπεμπτικό. Οι αποκλειστικές πληροφορίες, που συνέλεξε η «δημοκρατία» για το πόρισμα είναι συγκλονιστικές, καθώς σε αυτό γίνονται δεκτές όλες οι αιτιάσεις της κυρίας Τουλουπάκη, ακόμη και αυτές που δεν έγιναν δεκτές από τον κ. Παππά. Εν ολίγοις, πρόκειται για πόρισμα-καταπέλτη.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες δικαστικές πηγές, ο κ. Πικραμένος φαίνεται πως καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κ. Αγγελής έχει πειθαρχικές ευθύνες τόσο για τους χειρισμούς του στη Βιένη όσο και για το γεγονός πως κράτησε στην κατοχή του έγγραφα του σκανδάλου Novartis μετά την παραίτησή του από επόπτης.

Κρίνει, επίσης, πως και η λήψη των εγγράφων από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς εν απουσία της εισαγγελέως συνιστά πειθαρχικό παράπτωμα, αλλά και οι διαρροές που έκανε στον Τύπο. Σε σχέση, μάλιστα, με το περιστατικό στη Βιένη φαίνεται πως είναι συγκλονιστική η περιγραφή του κ. Πικραμένου για όσα διαδραματίστηκαν εκεί, αφού, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, καταγράφει ακόμη και την έκπληξη των Αμερικανών αξιωματούχων, όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι μπροστά στην άρνηση του Ελληνα εισαγγελέα να παραλάβει τόσο σημαντικά στοιχεία.

Ωστόσο, κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς αναφέρει το παραπεμπτικό του κ. Πικραμένου που κείτεται αδρανές στα συρτάρια του υπουργείου Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με τον κώδικα των δικαστικών, οι πειθαρχικές ευθύνες που αποδέχεται το πόρισμα είναι δυνατόν να οδηγήσουν από την αργία μέχρι και την απόλυση ενός εισαγγελικού λειτουργού. Είναι πιθανόν ο κ. Πικραμένος να ζητάει την απόλυση του κ. Αγγελή; Αυτό θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη «βόμβα» και από τη δίωξή του. Γιατί ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας κρατάει στο συρτάρι και το πόρισμα και το παραπεμπτικό από τον περασμένο Απρίλιο; Επιπλέον, γιατί ο υπουργός δεν έχει κινηθεί ακόμη δικαστικά κατά της Novartis, τη στιγμή που οι αμερικανικές Αρχές έχουν ήδη κερδίσει 310.000.000 ευρώ από τη φαρμακοβιομηχανία, ειδικά για το σκάνδαλο στην Ελλάδα; Η υπόθεση της δίωξης του κ. Αγγελή φαίνεται πως θα έχει ακόμη πολλές συνέχειες.

Και κυρίως ενδιαφέρουσες συνέχειες, οι οποίες θα ξηλώσουν σταδιακά το πουλόβερ της σκευωρίας, ώστε να αποκαλυφθεί πίσω από αυτό η πραγματική εικόνα της διαφθοράς και της διαπλοκής που κόστισε στη χώρα μας τα δεσμά της οικονομικής εξάρτησης.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Σπύρος Παππάς, ο οποίος διενήργησε τη σχετική προκαταρκτική εξέταση, έθεσε στο αρχείο τη μήνυση της Ελένης Τουλουπάκη εναντίον του Ιωάννη Αγγελή για πέντε αδικήματα, όπως η παραβίαση απορρήτου και η υπεξαγωγή εγγράφων. Όμως, ούτε αυτές οι υποθέσεις κλείνουν οριστικά, καθώς η Ελένη Τουλουπάκη σκοπεύει να κάνει προσφυγή κατά της αρχειοθέτησης. Ο κ. Αγγελής ως ανώτατος δικαστικός λειτουργός έχει ειδική δωσιδικία.

Ι. Φιλιππάκης: Να διώκονται οι ένοχοι κι όχι οι καταγγέλλοντες

O εκδότης της εφημερίδας «δημοκρατία» Γιάννης Φιλιππάκης μετά την άσκηση δίωξης κατά του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή, για παράβαση καθήκοντος, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση: «Η δίωξη του κ. Αγγελή αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση των δημοσιευμάτων της “δημοκρατίας” για την πολύκροτη υπόθεση της Novartis. Αναμένουμε όσους, με ευκολία και διθυράμβους, φιλοξένησαν τις “καταγγελίες” Αγγελή να αφιερώσουν αντίστοιχο χώρο και ενθουσιασμό για τη δίωξή του. Ευτυχώς, για τον μεν πρώην πρωθυπουργό που στήριξε όλη την επιχειρηματολογία του στις φαντασιώσεις Αγγελή έχει αποφανθεί ο ελληνικός λαός.

Οι υπόλοιποι καλό θα είναι να αντιληφθούν ότι και σε αυτή τη χώρα θα πρέπει να διώκονται οι ένοχοι και όχι οι καταγγέλλοντες τους ενόχους. Όσον αφορά το σίριαλ Novartis, αναμένουμε με ενδιαφέρον και ανυπομονησία τα επόμενα επεισόδια, που σίγουρα θα είναι εξίσου, αν όχι πιο ενδιαφέροντα, από τη δίωξη Αγγελή».

Παπαγγελόπουλος: Οι βρομιές καταλήγουν στα απόβλητα

Με μια λακωνική, αλλά δηκτική δήλωση τοποθετήθηκε χθες ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος για την ποινική δίωξη που ασκήθηκε από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε βάρος του αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Αγγελή στην υπόθεση της Novartis. «Αυτοί που δέχονται να γίνουν “απορρυπαντικά” στα μεγάλα σκάνδαλα καταλήγουν μαζί με τις βρομιές που ανέλαβαν να ξεπλύνουν εκεί όπου καταλήγουν όλα τα ρυπαρά απόβλητα» ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα