Αποναρκοθετούν την ιερή γωνιά του ποταμού Ιορδάνη

Αποναρκοθετούν την ιερή γωνιά του ποταμού Ιορδάνη18.12.2018Ειδήσεις

Σε έναν χρόνο πιστοί από όλο τον κόσμο θα μπορούν να επισκεφθούν τον τόπο όπου βαπτίστηκε ο Χριστός

Είναι ένας από τους πιο ιερούς τόπους των χριστιανών σε ολόκληρο τον κόσμο. Ο λόγος για την περιοχή Κασρ αλ Γιαχούντ στον Ιορδάνη ποταμό, που, σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, είναι η τοποθεσία όπου βαπτίστηκε ο Ιησούς.

Ωστόσο, εδώ και σχεδόν μισό αιώνα ο τόπος παρέμενε αποκλεισμένος για τους προσκυνητές, γιατί

το 1968 το Ισραήλ είχε τοποθετήσει νάρκες στην περιοχή. Οι νάρκες όμως τώρα αφαιρούνται, με αποτέλεσμα σύντομα «η πιο ιερή γωνιά του ποταμού Ιορδάνη» να είναι ξανά επισκέψιμη.

«Εδώ βλέπει κανείς ακόμα τρύπες από σφαίρες. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970 στα μοναστήρια υπήρχαν νεκροί. Γίνονταν τρομοκρατικές επιθέσεις. Αυτή η περιοχή είναι μια πραγματική πρόκληση, διότι ακόμη και σήμερα παντού υπάρχουν νάρκες. Δουλεύουμε με ανιχνευτές μετάλλου και με αυτόν τον τρόπο είναι σχεδόν αδύνατον να καθαρίσουμε την περιοχή» δήλωνε στην Deutsche Welle που έκανε το σχετικό ρεπορτάζ ο Μοσέ Χίλμαν, ο οποίος αυτόν τον καιρό εργάζεται στην αποναρκοθέτηση της περιοχής. Γύρω του κι άλλοι ειδικοί κινούνται προσεκτικά, κρατώντας στα χέρια τους τούς ανιχνευτές εντοπισμού ναρκών. Αφού εντοπιστούν νάρκες, αναλαμβάνουν έργο οι πυροτεχνουργοί για να τις εξουδετερώσουν.

Σε μοναστήρι των Φραγκισκανών που βρίσκεται εκεί έδιναν μάχες κατά τη δεκαετία του '70 οι αντάρτες της παλαιστινιακής PLO με τους Ισραηλινούς στρατιώτες. Οι μάχες ήταν μάλιστα συχνές, μέχρι που ο ισραηλινός στρατός αποφάσισε να κλείσει τελικά όχι μόνο το φραγκισκανικό μοναστήρι αλλά και ακόμη έξι. «Στα τρία από τα επτά μοναστήρια αφαιρέσαμε τις νάρκες και άλλα εκρηκτικά. Τώρα απομένει να αφαιρέσουμε τις νάρκες κατά τεθωρακισμένων και κατά προσωπικού, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή» δηλώνει ο Μαρσέλ Αβίβ, ένας άλλος ειδικός στην αφαίρεση των ναρκών.

Σύμφωνα με το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο, τα μοναστήρια που είναι πλέον απαλλαγμένα από νάρκες θα δοθούν και πάλι στους παλιούς ιδιοκτήτες τους. Οι εργασίες, ωστόσο, συνεχίζονται και κυρίως είναι το βρετανικό ίδρυμα Halo που δραστηριοποιείται εκεί, με τους εκπροσώπους του να τονίζουν πως ενδεχομένως σε έναν χρόνο να έχουν τελειώσει με τον «καθαρισμό» της περιοχής, ώστε οι επισκέπτες άφοβα να μπορούν να πηγαίνουν για προσκύνημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα