Άρχισε (πάλι) κυνήγι για το Airbnb!

Άρχισε (πάλι) κυνήγι για το Airbnb!04.03.2020Οικονομία

«Σαφάρι» για εντοπισμό όσων νοικιάζουν το ακίνητό τους μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες αλλά δεν το δήλωσαν στην ΑΑΔΕ

Νέο «σαφάρι» ξεκίνησε το υπουργείο Οικονομικών για τον εντοπισμό όσων νοικιάζουν το ακίνητό τους μέσα από διαδικτυακές πλατφόρμες τύπου Airbnb αλλά δεν το έχουν δηλώσει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων. 

Τα πρόστιμα στην περίπτωση μη συμμόρφωσης μπορούν να ανέλθουν από 30.000 ως 100.000 ευρώ για τον πάροχο υπηρεσιών διαδικτύου. Για άλλες κατηγορίες, όπως ιδιοκτήτες ακινήτων,

φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ενοικιάζουν ακίνητα μέσω βραχυχρόνιων μισθώσεων τύπου Aibnb, εφόσον δεν παρέχουν πληροφορίες που τους ζητά η ΑΑΔΕ, προβλέπονται πρόστιμα από 5.000 ως 30.000 ευρώ. Oι εφοριακοί έχουν ξεκινήσει διαδικασίες εντοπισμού περιπτώσεων φοροδιαφυγής ακολουθώντας την τακτική που εφαρμόζουν και σε καταστήματα σε τουριστικές περιοχές, δηλαδή παριστάνουν οι ίδιοι τους πελάτες.

Κλείνουν ένα δωμάτιο για μία-δύο ημέρες και στη συνέχεια πραγματοποιώντας διασταυρώσεις διαπιστώνουν αν ο ιδιοκτήτης του ακινήτου που μίσθωσαν το έχει δηλώσει στην πλατφόρμα της Εφορίας και φυσικά αν εμφανίζει με ακρίβεια τα ενοίκια που εισπράττει.

Τσουχτερά πρόστιμα

Όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τα χρήματα που απέκτησαν από τη βραχυχρόνια μίσθωση και την τουριστική εκμετάλλευση των ακινήτων τους θα βρίσκονται αντιμέτωποι με τσουχτερά πρόστιμα και πρόσθετους φόρους.

Αξίζει να τονιστεί ότι η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων ακινήτων, που ξεκίνησε από το Κέντρο της Αθήνας (Κουκάκι, Μεταξουργείο, Κεραμεικός, Ιλίσια, Μετς), έχει κατακτήσει όλη τη χώρα. 

Το έξτρα εισόδημα που μπορεί να έχει ένας ιδιοκτήτης ο οποίος ενοικιάζει το σπίτι του μέσω Airbnb ή μέσω άλλης ηλεκτρονικής πλατφόρμας ξεπερνά τα 500-600 ευρώ τον μήνα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Πανελλήνιου Συνδέσμου Διαχειριστών Ακινήτων, από τα περίπου 90.000 και πλέον σπίτια που βρίσκονται στην πλατφόρμα Airbnb σχεδόν 30.000 υπολογίζεται ότι δεν έχουν Αριθμό Μητρώου Ακινήτων. 

Ομως και οι διασταυρώσεις που διενήργησε πρόσφατα η ΑΑΔΕ αποκάλυψαν ότι περίπου 20.000 ιδιοκτησίες δεν είχαν δηλωθεί στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης. Με την εφαρμογή των νέων μέτρων και την ενίσχυση των ελέγχων στα ακίνητα που βρίσκονται σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να βάλει στα ταμεία του τουλάχιστον 60.000.000 ευρώ το 2020.

Πολύ σύντομα, σύμφωνα με πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, αναμένεται να εγκατασταθεί και ένα λογισμικό το οποίο θα ελέγχει τις διαδικτυακές πλατφόρμες και θα διασταυρώνει τα στοιχεία του ακινήτου που διατίθεται για βραχύβια μίσθωση, με τα δεδομένα του TAXISnet.

Keywords
Τυχαία Θέματα