«Αργεί» η κατάργηση των τεκμηρίων

«Αργεί» η κατάργηση των τεκμηρίων19.08.2019Πρόσωπα

Οι αντιδράσεις των δανειστών οδηγούν σε αναδίπλωση την κυβέρνηση, που μεταθέτει για αργότερα τον στόχο της

Σε μερική αναδίπλωση φαίνεται πως οδηγείται η κυβέρνηση όσον αφορά τον φιλόδοξο στόχο της άμεσης κατάργησης των τεκμηρίων, καθώς, μετά τις πρώτες συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών, ο συγκεκριμένος στόχος δείχνει να μετατίθεται χρονικά για αργότερα. 

Δεδομένου ότι οι δανειστές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη παρέκκλιση των αρχικών στόχων και δημοσιονομικό εκτροχιασμό, το οικονομικό επιτελείο διατηρεί μεν

στην ατζέντα το ζήτημα, χωρίς όμως να κινείται με βιασύνη.

Ηδη, εδώ και ημέρες κυβερνητικά στελέχη έκαναν λόγο για σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης σε βάθος τετραετίας, με το πρώτο βήμα να γίνεται το 2020 με την υποκατάστασή τους από έμμεσες τεχνικές ελέγχου από την ΑΑΔΕ.

Σε ένα τέτοιο σενάριο, οι θεσμοί θεωρείται βέβαιο πως δεν θα έδιναν το πράσινο φως, καθώς το πρόβλημα της φοροδιαφυγής εξακολουθεί να είναι κάτι παραπάνω από υπαρκτό.

Χαρακτηριστική η τηλεοπτική παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα εντός του Σαββατοκύριακου: «Μέσα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος υπάρχει και η σταδιακή κατάργηση των αντικειμενικών τεκμηρίων. Αυτό το είχα πει κι εγώ από την πρώτη στιγμή, ότι μιλάμε για σταδιακή κατάργηση. Δεν μιλούσε κανείς ποτέ για το 2020, γιατί το 2020 και το 2019 είναι έτη στα οποία θα πρέπει να προχωρήσουν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου, όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία και η ηλεκτρονική τιμολόγηση, που παρουσίασαν ο κ. Σταϊκούρας, ο κ. Ρούμπος και ο κ. Πιτσιλής πριν από λίγες ημέρες».

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε: «Πρώτα, λοιπόν, αποδίδουν οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου, τα ηλεκτρονικά βιβλία και η ηλεκτρονική τιμολόγηση και όλο το πλέγμα των κινήτρων για χρήση ηλεκτρονικών συναλλαγών, και μετά αποσύρονται σταδιακά τα τεκμήρια, τα οποία είναι ένας αναχρονιστικός τρόπος εντοπισμού εισοδημάτων».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διεμήνυσε επίσης ότι το θέμα της ενίσχυσης των έμμεσων τεχνικών ελέγχου και των ηλεκτρονικών συναλλαγών είναι στον πυρήνα του προγράμματος της κυβέρνησης, ενώ μέσα στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος υπάρχουν διατάξεις που ενισχύουν και τις δύο αυτές έμμεσες τεχνικές ελέγχου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Keywords
Τυχαία Θέματα