«Αρμάτα 2018»: Οι Σπέτσες τίμησαν την ιστορία τους!

«Αρμάτα 2018»: Οι Σπέτσες τίμησαν την ιστορία τους!10.09.2018Ρεπορτάζ

Αναπαράσταση της ναυμαχίας, που έγινε στις 8 Σεπτεμβρίου 1822, και πυρπόληση του ομοιώματος της τουρκικής ναυαρχίδας

Πλήθος κόσμου βρέθηκε το βράδυ του Σαββάτου στις Σπέτσες για να παρακολουθήσει την κορύφωση των εκδηλώσεων «Αρμάτα 2018», με την εντυπωσιακή αναπαράσταση της ιστορικής ναυμαχίας που έγινε στο νησί στις 8 Σεπτεμβρίου 1822 και την πυρπόληση του ομοιώματος της τουρκικής ναυαρχίδας, μέσα σε μια πανδαισία πυροτεχνημάτων και βεγγαλικών.

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος

ο Δήμος Σπετσών, προκειμένου να τιμήσει το ιστορικό γεγονός, διοργάνωσε μια σειρά εκδηλώσεων, όπως συναυλίες, εκθέσεις, παραστάσεις, οι οποίες κορυφώθηκαν με την αναπαράσταση της ναυμαχίας, που αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης.

«Οι Σπετσιώτες, 156 χρόνια μετά, συνεχίζουμε να τιμούμε την κορυφαία για το νησί μας επέτειο. Συνεχίζουμε να γιορτάζουμε και να θυμόμαστε γεγονότα και μορφές που άφησαν το στίγμα τους ανεξίτηλο στην πορεία αυτού του τόπου» δήλωσε ο δήμαρχος του νησιού Παναγιώτης Λυράκης. Παράλληλα, πρόσθεσε: «Ο τόπος αυτός ανέδειξε άγιους και ήρωες, καπετάνιους και καπετάνισσες, επώνυμους και ανώνυμους αγωνιστές, κι εμείς συνεχίζουμε να τους θυμόμαστε - και θα το κάνουμε πάντα. Γιορτάζουμε αυτή τη μέρα για να πάρουμε μαθήματα και παραδείγματα. Κι αυτά δεν είναι μόνο νίκες και αυτοθυσίες, αλλά και ήττες και πικρές σελίδες και εμφύλια πάθη - από όλα διδασκόμαστε, όλα μας καθοδηγούν και μας παραδειγματίζουν».

Ο κ. Λυράκης τόνισε ότι οι εκδηλώσεις που διοργανώνονται αποτελούν μια ευκαιρία «στοχασμού των περασμένων, εθνικής ανάτασης, ανάπαυλας από την καθημερινότητα και ευκαιρία συγκέντρωσης και ανταμώματος», ενώ ευχήθηκε «να είμαστε προσανατολισμένοι στα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης».

Σημειώνεται ότι, λίγο πριν από την έναρξη της αναπαράστασης της ναυμαχίας, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, καθώς και για τον Φίλιππο Δεμερτζή - Μπούμπουλη, τον εμπνευστή και δημιουργό του Μουσείου της Μπουμπουλίνας, που είναι ένα από τα αξιοθέατα του νησιού. Στις εκδηλώσεις έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων, βουλευτές, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων και άλλων φορέων και συλλόγων.

Keywords
Τυχαία Θέματα