Αρωμα γυναίκας στο Μέγαρο

Αρωμα γυναίκας στο Μέγαρο30.03.2018Πρόσωπα

Η Ανδριάνα Μπάμπαλη μιλά για τη σχέση της με το Quarderinas Quartet και την bedroom pop μουσική

Από την
Ελένη Σκάρπου

Είναι γνωστό ότι η μουσική αποτελεί έναν ζωντανό οργανισμό και πως εξελίσσεται συνεχώς, επηρεασμένη από εποχές, έθνη, τέχνες, τάσεις, ανθρώπους. Κάτω από αυτήν την ομπρέλα θα συναντήσουμε την Ανδριάνα Μπάμπαλη και το Quarderinas Quartet, την Παρασκευή 13 Απριλίου στις 21.00, στο Μέγαρο

Μουσικής Θεσσαλονίκης, με σκοπό να μας συστηθούν, αλλά και να μας συστήσουν την bedroom pop μουσική, παρουσιάζοντάς μας τα «Bedroom Art Sessions» τους.

Πρόκειται για τέσσερις φίλες, υποκινούμενες από την οικονομική κρίση αλλά και από το κίνημα των Bedroom Artists, οι οποίες μαζεύτηκαν στα σπίτια τους, όπου προβάρουν, τραγουδούν και ηχογραφούν αγαπημένα κλασικά τραγούδια - από Henry Mancini και A.C. Jobim έως Μανώλη Χιώτη και Νίκο Καρβέλα. Ολο αυτό το σκηνικό θα μεταφερθεί στο σανίδι του Μεγάρου Μουσικής. Μπορεί να είναι μόνο τέσσερις, αλλά δημιούργησαν ένα πρόγραμμα διασκεδαστικό και ανάλαφρο, υψηλής αισθητικής, και θα μας συναρπάσουν.

Πώς ξεκίνησε αυτή η όμορφη μουσική ιστορία; Από μια ιδέα της Βασιλικής Μαζαράκη, που ασχολείται με το βιολί και είναι καλή φίλη της Ανδριάνας Μπάμπαλη. Υστερα προστέθηκε στην παρέα η Εύη Μάζη και ανέλαβε το πιάνο και το φλάουτο. Τελευταία ήρθε η Αντωνία Τσολάκη, που σιγοντάρει με το κοντραμπάσο.

«Είναι ένα κίνημα»

«Αρχίσαμε να μαζευόμαστε και να παίζουμε, κι όταν είδαμε ότι έβγαινε ένα ωραίο αποτέλεσμα αποφασίσαμε να το συνεχίσουμε. Παίζουμε σταθερά τα τελευταία δύο χρόνια, με νέες προσθήκες τραγουδιών. Ο Ακης Κατσουπάκης κάνει τις ενορχηστρώσεις και το αποτέλεσμα οφείλεται σ’ αυτόν σε μεγάλο βαθμό» αναφέρει η Ανδριάνα Μπάμπαλη και μας εξηγεί τι είναι η bedroom pop και ποια ανάγκη μας καλύπτει ως νέο μουσικό είδος.

«Είναι ένα κίνημα που ξεκίνησε από ανθρώπους οι οποίοι φτιάχνουν μουσική στο σπίτι και για λόγους οικονομικούς, αλλά και για λόγους αισθητικής και αποτελέσματος. Αυτό που κάνουμε εμείς είναι “σπιτικό”, υπό μια έννοια. Εχει μεράκι, γούστο και αγάπη για τη μουσική» επισημαίνει η γνωστή ερμηνεύτρια, που, παρά τη σόλο καριέρα της, επιβεβαιώνει ότι αγαπά πολύ τις ομαδικές δουλειές.

«Εγώ ήμουν πάντα ομαδικός παίκτης και, παρόλο που δεν ξεκίνησα ως μέλος γκρουπ, λειτουργούσα μέσα από ομάδες. Οπότε, αυτός ο τρόπος δουλειάς είναι αυτός που ξέρω κι όχι κάτι πρωτόγνωρο για μένα. Δεν μπορώ να λειτουργήσω μέσα σε αυστηρό επαγγελματικό πλαίσιο» δηλώνει και επιμένει ότι δεν υπάρχει μακροπρόθεσμο πλάνο για το συγκεκριμένο project. Με μότο το «Οπου μας βγάλει» πορεύεται με τις φίλες της και πιστεύει σε όσα θα έρθουν. «Ισως ετοιμάσουμε κάποια κομμάτια για το ραδιόφωνο. Αυτό είναι κάτι που θα ήθελα πολύ».

«Χρειάζομαι πάντα καινούργια πράγματα για να ξαφνιάζομαι»

Και στο ερώτημα πώς θα αποδοθεί ένα τόσο σπιτικό-οικογενειακό μουσικό μοτίβο στο Μέγαρο Μουσικής, εκείνη λύνει όποια απορία. «Κομμάτια και από το προσωπικό ρεπερτόριό μου, όπως το “Είσαι συ ο άνθρωπός μου”, που ταιριάζει “γάντι” στο γκρουπ, αλλά και πολλά άλλα κομμάτια απ' όλο τον κόσμο -Ισπανία, Γαλλία και Πορτογαλία- που είναι γνωστά και αγαπημένα, όπως τα “Amado mio”, “Derniere danse”, “Back to black”, αλλά και κλασικά τραγούδια του Χατζιδάκι και άλλων σπουδαίων συνθετών, θα ακουστούν. Ο ήχος του κουαρτέτου ενώνει όλα αυτά τα διαφορετικά είδη» υπογραμμίζει η Ανδριάνα και στέκεται ιδιαιτέρως στο γεγονός ότι το κοινό χρειάζεται πάντα καινούργια πράγματα για να ξαφνιάζεται και να προχωρά μαζί με τις μουσικές στον χρόνο.

«Το κοινό δεν περιμένει τίποτα συγκεκριμένο, γι’ αυτό και πάντα πολλά outsiders κομμάτια κάνουν την έκπληξη. Οπότε, πρέπει εμείς να τολμάμε να κάνουμε νέα και πιο ανατρεπτικά πράγματα» συνιστά η ίδια, κι αυτό σίγουρα δεν αποτελεί φιλοσόφημα, αλλά λογική διαπίστωση σε μια εποχή που όλα τείνουν να πηγαίνουν μπροστά. Φιλοσοφώντας λίγο τη δική της ζωή και τα χρόνια που έχουν περάσει, η Ανδριάνα Μπάμπαλη καταλήγει στο εξής: «Εμαθα να πιστεύω πιο πολύ στον εαυτό μου και να είμαι πιο ψύχραιμη. Η ζωή είναι μικρή και πρέπει να μην τη χάνουμε - αυτό προσπαθώ να υπενθυμίζω στον εαυτό μου» συνοψίζει και μας δίνει το δικό της ηχηρό μήνυμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα