Ασφαλιστικό με τρεις πυλώνες και με ατομικές επικουρικές!

Ασφαλιστικό με τρεις πυλώνες και με ατομικές επικουρικές!11.07.2019Πρόσωπα

Σταδιακή μείωση εισφορών κύριας σύνταξης, αύξηση επιδομάτων ανεργίας, σύνδεση κατώτατου και ανάπτυξης

Από τον
Νάσο Χατζητσάκο

Στην κατάθεση νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου θα προχωρήσει η νέα κυβέρνηση, με βάση τους άξονες των προτεραιοτήτων που δόθηκαν, χθες, στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, επιβεβαιώνοντας τα αποκλειστικά ρεπορτάζ της «δημοκρατίας».

Στον φάκελο με τα θέματα «SOS», τον οποίο έλαβε ο υπουργός

Εργασίας Γιάννης Βρούτσης μετά το τέλος του πρώτου υπουργικού συμβουλίου, εξέχουσα θέση έχει η αναδιάρθρωση του ασφαλιστικού συστήματος, με την εισαγωγή συστήματος τριών πυλώνων και τη μείωση των εισφορών κύριας σύνταξης από το 20% στο 15%, σταδιακά, σε βάθος τετραετίας. 

Μεταξύ άλλων, αυτό σημαίνει ότι θα προωθηθεί το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί στις Βρυξέλλες (Pan European Personal Pensions) για το σύνολο των χωρών της Ε.Ε., με στόχο την καθιέρωση των νέων ατομικών επικουρικών συντάξεων, οι οποίες θα αποτελέσουν μια νέα πραγματικότητα μέσα από ένα μεταβατικό στάδιο.

Οι νέες δομικές αλλαγές στην Κοινωνική Ασφάλιση θα προωθηθούν μέσω ενός νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου, επιβεβαιώνοντας τα πρόσφατα ρεπορτάζ και το αποκλειστικό πρωτοσέλιδο της «κυριακάτικης δημοκρατίας» (στις 24 Μαρτίου 2019). Ωστόσο, πριν από την τελική διαμόρφωση και κατάθεσή του, η κυβέρνηση θα αναμένει την απόφαση της

Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τον «νόμο Κατρούγκαλου». Οι προσφυγές κατά του εν λόγω νόμου (4387/16) εκδικάστηκαν τον Οκτώβριο του 2017 (!), αλλά η απόφαση δεν έχει γίνει γνωστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι οποίες ήρθαν στη δημοσιότητα πριν από έναν χρόνο, η Ολομέλεια του ΣτΕ φαίνεται ότι έχει αποφανθεί πως η ενοποίηση του τ. ΟΑΕΕ, του τ. ΕΤΑΑ και του τ. ΟΓΑ υπό τη «σκέπη» του ΕΦΚΑ αντίκειται σε συνταγματικές διατάξεις.

Εάν αυτό επιβεβαιωθεί (η δημοσιοποίηση της απόφασης αναμένεται μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου), τότε στο σχέδιο νόμου θα συμπεριληφθούν λύσεις για το Ασφαλιστικό των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των αγροτών, και θα διαμορφωθεί ένας νέος τρόπος υπολογισμού των εισφορών τους (χωρίς να αποκλείεται η διάσπαση του ΕΦΚΑ).

Στις προτεραιότητες του υπουργού Εργασίας Γ. Βρούτση είναι και η αύξηση του προϋπολογισμού για τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ κατά 200.000.000 ευρώ, με τον επανακαθορισμό των κριτηρίων απονομής τους.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η προώθηση ενός ολοκληρωμένου πλέγματος παρεμβάσεων υπέρ της ελληνικής οικογένειας και της αντιμετώπισης του δημογραφικού.

Επίσης, ο κ. Βρούτσης θα δρομολογήσει α) τη συσχέτιση του κατώτατου μισθού με τον ρυθμό ανάπτυξης, β) τη διαμόρφωση Λευκού Μητρώου Επιχειρήσεων, που θα επιβραβεύει με χαμηλότερες εισφορές όσες είναι ασφαλιστικά συνεπείς, γ) την παροχή κινήτρων σε όσες προσφέρουν περισσότερες παροχές στους εργαζομένους τους, δ) την ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος με 1 δισ. ευρώ επιπλέον τον χρόνο για να καλυφθούν 800.000 πολίτες και ε) την κατάρτιση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα άτομα με αναπηρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα