Αστείες δικαιολογίες από τους σταρ και τις πολυεθνικές

Αστείες δικαιολογίες από τους σταρ και τις πολυεθνικές08.11.2017Πρόσωπα

Με τις συνεχιζόμενες αποκαλύψεις των «Paradise Papers» να έχουν πάρει ήδη παγκόσμιες διαστάσεις, τουλάχιστον... γέλιο προκαλούν οι αντιδράσεις μερικών εκ των εμπλεκομένων.

Μετά τον Λιούις Χάμιλτον, ακόμα ένας διάσημος προστίθεται στη λίστα με αυτούς εις βάρος των οποίων υπάρχουν υποψίες φοροαποφυγής. Ο λόγος για τον Bono των U2. Ο frontman της ροκ μπάντας δήλωσε «αηδιασμένος» από

την εμπλοκή του ονόματός του σε μια έστω και «ελάχιστα παράνομη υπόθεση» και διευκρίνισε ότι είναι μόνο ένας «μειοψηφικός και παθητικός επενδυτής», ενώ δεν παρέλειψε να χαιρετίσει τις αποκαλύψεις της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ).

Εκπρόσωπος της Nike, κληθείς να σχολιάσει τα της εταιρίας του, είπε ότι δεν βρίσκει τίποτα μεμπτό στις αποκαλύψεις, παρά το γεγονός πως μέσω offshore εταιριών στις Βερμούδες η εταιρία κυκλοφορούσε τα προϊόντα της στην Ευρώπη, όπου όμως, χωρίς προσωπικό και γραφεία, κέρδισε συνολικά 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια από τον Ιούνιο του 2014. Αναφορικά με τη βασίλισσα Ελισάβετ, η οποία διαθέτει, μέσω του Δουκάτου του Λάνκαστερ, περίπου 10.000.000 στερλίνες σε κεφάλαια στα Νησιά Κέιμαν και στις Βερμούδες, εκπρόσωπος του δουκάτου δήλωσε ότι «όλες οι επενδύσεις μας είναι θεμιτές», ενώ «αυτές με κεφάλαια στο εξωτερικό δεν αντιπροσωπεύουν παρά το 0,3% της συνολικής αξίας του δουκάτου».

Η Apple, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι οι φορολογικές διευθετήσεις της είχαν ως κίνητρο τη βούλησή της να πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος από τους φόρους της στις ΗΠΑ, αμελώντας να εξηγήσει πώς αυτό θα μπορούσε να γίνει, αφού για χρόνια κατέγραφε τα 2/3 των κερδών της εκτός ΗΠΑ, με πολύ χαμηλότερη φορολογία, κάτι που συνέχισε να κάνει παρά την κριτική της Ε.Ε.

Την ίδια στιγμή το σκάνδαλο άγγιξε και τα δύο μεγάλα αμερικανικά κόμματα καθώς, σύμφωνα με τα «Paradise Papers», κορυφαίοι χρηματοδότες Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, που ξεχωρίζουν παράλληλα και ως ιδιοκτήτες πολλών offshore εταιριών, όπως ο Γουόρεν Στίβενς, κατηγορούνται ότι εξαπάτησαν πολίτες μέσω της αμφιλεγόμενης πρακτικής παροχής στιγμιαίων δανείων (payday loans), για να μεταφέρουν εν συνεχεία «κέρδη» προς τα ταμεία πολιτικών. Επιπροσθέτως, μετά το Κονγκό, σειρά παίρνει η φτωχή Αγκόλα, που λόγω της αυξημένης διαφθοράς μετατρέπεται σε πρόσφορο έδαφος για εκμετάλλευση από τις offshore των φορολογικών παραδείσων.

Θ.Κ.

Keywords
Τυχαία Θέματα