Ασυνάρτητα και ελλιπή τα μέτρα κατά του κορονοϊού!

Κουβέντα για τη «σαρδελοποίηση» των πολιτών στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Ξέφραγο αμπέλι οι πύλες εισόδου στη χώρα

Με μέτρα ελλιπή και κακοσχεδιασμένα, τα οποία φανερώνουν την πλήρη αδυναμία διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης από την πλευρά της κυβέρνησης, θα κληθούν να πορευτούν από αύριο εκατομμύρια Έλληνες πολίτες.

Χωρίς καμιά απολύτως μέριμνα για τη «σαρδελοποίηση» των επιβατών στα μέσα μαζικής μεταφοράς,

ο πρωθυπουργός αποφάσισε να λάβει μέτρα στο πόδι, που θα αποτελέσουν το «κύκνειο άσμα» της εστίασης, ενός κλάδου ο οποίος απασχολεί εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους, ενώ στη συντριπτική πλειονότητά τους οι επιχειρηματίες τηρούσαν τους κανόνες.

Εξυπηρετώντας συγκεκριμένα συμφέροντα, η κυβέρνηση δεν θεώρησε πρέπον να αυστηροποιήσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα στις πύλες εισόδου της χώρας, παρότι καθημερινά εντοπίζονται από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους δεκάδες κρούσματα κορονοϊού.

Μάλιστα, την ώρα που η πλειονότητα των Ελλήνων πολιτών ήταν στραμμένη στους δέκτες της το μεσημέρι του Σαββάτου για να ακούσει το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, τέσσερα μεγάλα κρουαζιερόπλοια είχαν προσεγγίσει το λιμάνι του Πειραιά.
Οι εκατοντάδες τουρίστες που βρίσκονταν σε αυτά είχαν υποβληθεί άραγε σε τεστ Covid ή σουλατσάριζαν στους δρόμους της Αθήνας ενώ νοσούσαν; Κανείς δεν ξέρει…

Όσο για την ελεύθερη μετακίνηση μεταξύ των νομών, μόνο εγκληματική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί, αν λάβουμε υπόψη τη μεγάλη διασπορά του ιού που παρατηρήθηκε πριν από μερικές ημέρες, όταν πολίτες «κόκκινων» περιοχών συνέρρεαν για διασκέδαση στις «κίτρινες». Αυτό συνέβη σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες, άρα γιατί να μη συμβεί και στην Αττική και την Κόρινθο, για παράδειγμα;

Από τις 6 τα ξημερώματα της Τρίτης η Ελλάδα μπαίνει σε μίνι lockdown, σε μια προσπάθεια να αναχαιτιστεί η πανδημία και να βελτιωθεί η επιδημιολογική εικόνα.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός το μεσημέρι του Σαββάτου, η χώρα χωρίζεται πλέον σε δύο ζώνες, αντί τεσσάρων. «Ενοποιούνται» δηλαδή οι λιγότερο επιβαρυμένες περιοχές, ως πρότινος «πράσινες» και «κίτρινες», καθώς και οι περιφερειακές ενότητες με το μεγαλύτερο ιικό φορτίο, πρώην «πορτοκαλί» και κόκκινες». Έτσι, θα έχουμε δύο ζώνες, «Επιτήρησης» και «Αυξημένου Κινδύνου», αντίστοιχα.

Στην τελευταία, στην οποία εντάσσονται όλη η βόρεια Ελλάδα και η Αττική, θα παραμείνουν κλειστοί για έναν μήνα όλοι οι χώροι εστίασης, όπως καφέ, εστιατόρια και μπαρ, τα οποία θα εξυπηρετούν μόνο με τη μορφή delivery ή take away. Κλειστά για έναν μήνα θα παραμείνουν επίσης τα θέατρα, οι κινηματογράφοι και τα μουσεία.

Η απόφαση αυτή, η οποία βάζει «ταφόπλακα» στο μεγαλύτερο μέρος του ιδιωτικού τομέα, ελήφθη διότι οι παραπάνω χώροι αποτελούν εστίες μετάδοσης του ιού, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρηματιών του κλάδου κάνει λόγο για «στοχοποίηση» από την πλευρά της κυβέρνησης, που θα οδηγήσει σε απανωτά λουκέτα και αύξηση της ανεργίας.

«Όταν μιλάμε για μέτρα, εννοούμε μόνο την εστίαση. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Εγώ δεν έχω πειστεί ότι ο κλάδος είναι η πηγή της διασποράς του κορονοϊού. Είναι σαφές ότι ο κλάδος θα έχει λουκέτα» τονίζει ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών – Εμπόρων Ελλάδας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων Ψητοπωλών και Καφέ μπαρ του νομού Θεσσαλονίκης Γιάννης Φιλοκώστας: «Αισθανόμαστε ότι τιμωρείται όλη η εστίαση για δέκα με 15 καταστήματα που δεν τηρούν τα μέτρα. Η εστίαση όλο το προηγούμενο διάστημα έχει κρατήσει τα μέτρα όπως πρέπει, χωρίς να ξεφεύγουμε και τώρα τιμωρούμαστε ξανά».

Στις περιφερειακές ενότητες που παρουσιάζουν καλύτερη επιδημιολογική εικόνα και ανήκουν στη «Ζώνη Επιτήρησης», τα καταστήματα της εστίασης θα λειτουργούν έως τις 23.30. Η χρήση της μάσκας γίνεται υποχρεωτική για το προσωπικό καθώς και για το κοινό που βρίσκεται σε χώρους αναμονής.

Το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο καθήμενων ανά τραπέζι είναι τα έξι άτομα, ενώ η πληρότητα δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 50% της δυναμικότητας κάθε καταστήματος. Στους ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους θα πρέπει να τηρείται απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ των επισκεπτών, ενώ στα κλειστά μουσεία θα επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα.

Τέλος, για όσους θελήσουν να παρακολουθήσουν μια ταινία στον κινηματογράφο, υποχρεούνται να έχουν βγάλει ηλεκτρονικά το εισιτήριό τους και η πληρότητα εντός της αίθουσας δεν θα ξεπερνά το 50%.

Keywords
Τυχαία Θέματα