Ατακτη υποχώρηση της Ν.Δ., που «μάζεψε» τα συχαρίκια!

Ατακτη υποχώρηση της Ν.Δ., που «μάζεψε» τα συχαρίκια!08.11.2018Πρόσωπα

Σε αλλαγή στάσης προχώρησε χτες η Ν.Δ., η οποία αρχικά είχε χαιρετίσει τη συμφωνία Τσίπρα - Ιερωνύμου, καλωσορίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ σε «πάγιες θέσεις» της Ν.Δ. για τις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους και με την ευχή να αποβεί σε όφελος και των δύο πλευρών το «deal» πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου

Η αμηχανία του Μοσχάτου, που αιφνιδιάστηκε, επιχειρήθηκε να διασκεδαστεί και από χτες το πρωί κομματικές πηγές έκαναν λόγο για «πυροτέχνημα», σε αντίθεση με την πρώτη ανακοίνωση της Ν.Δ.

Ενδεικτικό της τρικυμίας που επικρατεί στη Ν.Δ. είναι το γεγονός ότι αρχικά επιχειρήθηκε η οικειοποίηση της εξέλιξης του deal με την επίκληση του νόμου του 2013 επί Σαμαρά για τη σύσταση κοινής εταιρίας Κράτους - Εκκλησίας για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Στη συνέχεια υπήρξε αλλαγή πλεύσης και η Ν.Δ. θέτει σειρά ερωτημάτων για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, ιδίως σε ό,τι αφορά το νέο μοντέλο μισθοδοσίας των ιερέων. Τις επόμενες μέρες μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον Σύνδεσμο Κληρικών. Στη Ν.Δ. κάνουν λόγο για προχειρότητα και αφήνουν να εννοηθεί ότι το deal είναι ετεροβαρές, κατακεραυνώνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ για τυχόν νέες προσλήψεις στο Δημόσιο. «Η κυβέρνηση παριστάνει πως δεν κατάλαβε ότι τους κληρικούς θα συνεχίσει να τους πληρώνει το κράτος. Και κοροϊδεύει τους πολίτες, τάζοντας 10.000 διορισμούς, την ίδια ώρα που τους έχει γονατίσει στους φόρους. Είναι προφανές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στην επερχόμενη ήττα του δεν θα διστάσει να τινάξει τη χώρα στον αέρα» δήλωσε η Σοφία Ζαχαράκη.

Για προεκλογικούς χειρισμούς που δημιουργούν περισσότερα προβλήματα στις σχέσεις Εκκλησίας - Κράτους κάνει λόγο η Φώφη Γενημματά, τονίζοντας ότι «πρώτο θύμα είναι ο λαϊκός κλήρος» και προσθέτοντας ότι «δεν είναι τυχαίο ότι και σε αυτό το θέμα Τσίπρας, Μητσοτάκης και Καμμένος πάνε μαζί».

Για ατολμία κατηγόρησε την κυβέρνηση ο Σταύρος Θεοδωράκης, σημειώνοντας ότι «η συμφωνία αφορά μόνο τα λεφτά και, φυσικά, δεν υπήρξε διαχωρισμός». «Δεν αντιμετωπίζεται ο συνταγματικός εναγκαλισμός Κράτους - Εκκλησίας, αλλά προστίθεται ένας επιπλέον, αυτός του επιχειρηματικού τομέα, με τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας» σχολίασε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ ο Βασίλης Λεβέντης εκτίμησε ότι «έγινε συναλλαγή ανάμεσα στις δύο πλευρές».

Keywords
Τυχαία Θέματα