Ατόπημα Μητσοτάκη κατά της Σερβίας

Στον αέρα οι σχέσεις των δύο χωρών λόγω της στάσης μας στην Ε.Ε. για το Κοσσυφοπέδιο. Οργή και στην κινεζική πρεσβεία

Διπλωματική κρίση στις σχέσεις Ελλάδας και Σερβίας εκδηλώθηκε ξαφνικά χθες. Η πρωθυπουργός της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς ακύρωσε τη συμμετοχή της στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στην ουδέτερη στάση που τήρησε η Ελλάδα

στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σχετικά με το αίτημα ένταξης του Κοσσυφοπεδίου.

Η χώρα μας αποφάσισε να διαφοροποιηθεί από άλλες χώρες, όπως η Κύπρος, η Σλοβακία, η Ισπανία και η Ρουμανία, που δεν έχουν αναγνωρίσει τη μονομερή αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου και καταψήφισαν το αίτημα, καθώς αποφάσισε να απέχει από την ψηφοφορία, κρατώντας με αυτόν τον τρόπο μια ουδέτερη στάση.

Η επιλογή αυτή της κυβέρνησης Μητσοτάκη προκάλεσε εντονότατη δυσφορία στο Βελιγράδι, με αποτέλεσμα αργά το βράδυ της Δευτέρας να αποφασιστεί να μη συμμετάσχει στο γνωστό φόρουμ η Σέρβα πρωθυπουργός.

Μάλιστα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Ιβιτσα Ντάτσις δήλωσε απογοητευμένος από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών και τη στάση που κράτησε η Ελλάδα στην ψηφοφορία. «Η Ελλάδα με εξέπληξε. Τον υπουργό από την Ελλάδα τίμησε στο σπίτι του ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς» υποστήριξε, ευχαριστώντας την ίδια ώρα όλους όσοι καταψήφισαν και έδειξαν ότι είναι φίλοι της Σερβίας, αναφέροντας την Κύπρο, την Ισπανία, τη Ρουμανία, το Αζερμπαϊτζάν και τη Γεωργία.

Την απόφαση της κυβέρνησης να απέχει από την ψηφοφορία για την ένταξη του Κοσόβου στο Συμβούλιο της Ευρώπης σχολίασε δηκτικά ο Γιώργος Κατρούγκαλος. «Η χώρα μας οφείλει πάντα να προωθεί την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια, στηρίζοντας αμοιβαία αποδεκτά βήματα και λύσεις» δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας πως «η τοποθέτηση αυτή δεν συζητήθηκε με τις πολιτικές δυνάμεις, μολονότι μεταβάλλει, χωρίς εξήγηση, την πάγια ελληνική θέση. Παράλληλα, αποδυναμώνει τον ρόλο του μεσολαβητή που θα έπρεπε να έχει η Ελλάδα στην περιοχή», όπως επισήμανε.

Σημειωτέον πως έντονη υπήρξε και η αντίδραση της κινεζικής πρεσβείας στην πρόσκληση στο φόρουμ των Δελφών του πρώην προέδρου της Ταϊβάν Μα Γινγκ-τζέου.

Keywords
Τυχαία Θέματα