«Μπάχαλο» με τις συντάξεις χηρείας

«Μπάχαλο» με τις συντάξεις χηρείας16.07.2019ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφισε προεκλογικά τις αλλαγές, όμως δεν έκανε τίποτα για την υλοποίησή τους, αφήνοντας στον αέρα 150.000 εκκρεμή αιτήματα

Από τον
Νάσο Χατζητσάκο

Την επιτάχυνση των διαδικασιών έκδοσης 150.000 εκκρεμών συντάξεων χηρείας και την αύξηση 45.000 υφισταμένων κατά 40%, με την καταβολή και των προβλεπόμενων αναδρομικών, ζήτησε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας από τη διοίκηση του ΕΦΚΑ,

καταγγέλλοντας ότι η προηγούμενη κυβέρνηση νομοθέτησε την «τελευταία στιγμή» πριν από τις εκλογές θετικές αλλαγές για τους συνταξιούχους αυτής της κατηγορίας, αλλά ουδέποτε προώθησε την εφαρμογή τους.

Το θέμα των συντάξεων χηρείας ήταν το μοναδικό που απασχόλησε τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και τον αρμόδιο υφυπουργό Νότη Μηταράκη κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης, η οποία πραγματοποιήθηκε χθες, παρουσία του διοικητή ΕΦΚΑ Λάμπρου Σέμπου και των αρμόδιων υπηρεσιακών παραγόντων.

Οι κύριοι Βρούτσης και Μηταράκης διαπίστωσαν ότι, παρά τις υποσχέσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για την καταβολή των συντάξεων χηρείας την 1η Ιουλίου (αναπροσαρμοσμένων από το 50% στο 70% του ποσού που δικαιούταν ο θανών ή η θανούσα), δεν είχε γίνει καμία προεργασία.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι περίπου 150.000 αιτήματα για συντάξεις χηρείας είναι «στον αέρα».

Ο κ. Βρούτσης έδωσε εντολή στον διοικητή του ΕΦΚΑ (σύντομα στη θέση του αναμένεται να τοποθετηθεί ο Χρήστος Χάλαρης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ) για την οριστική επίλυση των ζητημάτων με τις συντάξεις χηρείας.

Ο υπουργός ζήτησε την άμεση έκδοση εγκυκλίου και κατευθυντήριων οδηγιών, καθώς και την προετοιμασία του σχετικού λογισμικού υποβάθρου, ούτως ώστε οι συντάξεις χηρείας, αυξημένες κατά 40%, μαζί με τα αναδρομικά από τον Ιούνιο και μετά να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό.

Στο μεταξύ, χθες πληροφορίες της ΕΝΥΠΕΚΚ, στην οποία επικεφαλής είναι ο καθηγητής Αλέξης Μητρόπουλος, έκαναν λόγο για «αντίστροφη μέτρηση» ως προς την έκδοση της απόφασης που έχει λάβει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τον «νόμο Κατρούγκαλου» (δεν αποκλείεται να δοθεί στη δημοσιότητα ακόμη και σήμερα).

Η εκδίκαση των προσφυγών έγινε τον Οκτώβριο του 2017, αλλά μέχρι στιγμής η απόφαση δεν είχε καθαρογραφεί.

Εφόσον επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που είχαν έρθει στη δημοσιότητα πριν από έναν χρόνο (βάσει των οποίων έχει κριθεί αντισυνταγματική η ενοποίηση του τ. ΟΑΕΕ και τ. ΟΓΑ στον ΕΦΚΑ), τότε άμεσα θα προκληθούν δομικές αλλαγές στον Ενιαίο Φορέα και θα αλλάξουν το ασφαλιστικό καθεστώς και ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες. Δεν αποκλείεται τα δύο πρώην ταμεία να παραμείνουν στον ΕΦΚΑ, ούτως ώστε να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα με τους θεσμούς, αλλά ως ξεχωριστοί λογαριασμοί.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με την ΕΝΥΠΕΚΚ, τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία συνεχίζουν να δικαιώνουν όσους συνταξιούχους έχουν προσφύγει διεκδικώντας την αναδρομική καταβολή των παράνομων, βάσει του ΣτΕ, περικοπών που έγιναν με τους μνημονιακούς νόμους του 2012.

Τρεις ακόμη αποφάσεις πρωτοδικείων, σύμφωνα με την ένωση, «δικαιώνουν συνταξιούχους και διατάσσουν την άμεση επιστροφή των παρανόμως παρακρατηθεισών περικοπών, καθώς και την εφεξής και κατ’ έτος καταβολή τους».

Keywords
Τυχαία Θέματα