«Μπαράζ» προκλήσεων από τους Τούρκους στο Αιγαίο και στην Κύπρο

«Μπαράζ» προκλήσεων από τους Τούρκους στο Αιγαίο και στην Κύπρο29.12.2017Παρασκήνιο

Η Τουρκία δείχνει τα... δόντια της και απειλεί να βάλει φωτιά στην κυπριακή ΑΟΖ, θέλοντας να δηλώσει τη διεκδίκηση μέρους των ενεργειακών κοιτασμάτων.

Χθες προχώρησε σε μπαράζ προκλήσεων, στέλνοντας κορβέτα να κάνει... κρουαζιέρα στο Αιγαίο,

φθάνοντας έως τις ακτές της Αττικής για να καταλήξει στο νότιο Αρχιπέλαγος συναντώντας και συνοδεύοντας το νεοαποκτηθέν γεωτρύπανό της. Ακόμη, αποφάσισε να στείλει το ερευνητικό «Barbaros» στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως και πολεμικά πλοία, σε μεγάλη πάντως απόσταση από το γεωτρύπανο «Saipem 12000» που έχει ήδη ξεκινήσει τη γεώτρηση στο Οικόπεδο 6.

Περνώντας από τις φραστικές απειλές στη στρατιωτική πρακτική, η Αγκυρα έστειλε την κορβέτα «Μπάφρα» να διασχίσει το κεντρικό Αιγαίο (απέπλευσε από τη Σμύρνη) και να φτάσει στις ακτές της Εύβοιας και της Αττικής, αφού πέρασε από το στενό του Καφηρέα και μετά, κινούμενη δυτικά των Κυκλάδων, κατέβηκε στην περιοχή των Κυθήρων και πιο νότια.

Το πέρασμα από τον Καφηρέα έγινε τη νύχτα και, όπως αναφέρουν πηγές του ΓΕΕΘΑ, η τουρκική κορβέτα βρισκόταν υπό τη διαρκή παρακολούθηση της ελληνικής φρεγάτας «Ελλη». Οι ίδιες πηγές μιλούν για «αβλαβή διέλευση», αλλά για να χαρακτηριστεί έτσι ο πλους ενός πλοίου θα πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η σκοπιμότητα της διέλευσής του.

Ανοιχτά των Κυθήρων

Το τουρκικό πλοίο συνέχισε την πορεία του νότια και έφτασε ανοιχτά των Κυθήρων προκειμένου να συναντήσει το νορβηγικό γεωτρύπανο «Deep Sea Metro II» που έχει αποκτήσει η Τουρκία. Το γεωτρύπανο έχει προορισμό την Κωνσταντινούπολη, όπου θα ενταχθεί στον τουρκικό στόλο.

Η Αγκυρα έχει δηλώσει ότι με το συγκεκριμένο σκάφος θα ξεκινήσει έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ από τις αρχές του 2018, θέλοντας να δείξει ότι δεν αναγνωρίζει τις έρευνες της Κύπρου για εντοπισμό υδρογονανθράκων. Την ίδια στιγμή και σύμφωνα με τα τουρκικά δημοσιεύματα, το «Barbaros» θα κινηθεί ανοικτά της Κύπρου ως απάντηση στη γεώτρηση που έχει ξεκινήσει το «Saipem 12000», του ενεργειακού κολοσσού ΕΝΙ, στο γεωτρητικό σημείο «Καλυψώ». Η Τουρκία έστειλε, επίσης, πολεμικά πλοία εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αλλά μακριά από το Οικόπεδο 6 όπου διεξάγονται οι έρευνες.

Η Λευκωσία συνιστά ψυχραιμία και δηλώνει ότι, παρά τις προκλήσεις, η Τουρκία δεν θα επιχειρήσει παρεμπόδιση της γεώτρησης. Η Κύπρος έχει εκδώσει μάλιστα Navtex με την οποία απαγορεύει την προσέγγιση κάθε πλοίου σε ακτίνα μικρότερη των πέντε ναυτικών μιλίων.

Στο μεταξύ, πάντως, ο Ταγίπ Ερντογάν επιδιώκει αποκλιμάκωση της έντασης με τη Γερμανία και την Ευρωπαϊκή Ενωση. «Ασφαλώς θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με την Ε.Ε.» είπε και πρόσθεσε: «Οφείλουμε να μειώσουμε τον αριθμό των εχθρών και να αυξήσουμε τον αριθμό των φίλων».

Ανδρέας Κούτρας

Keywords
Τυχαία Θέματα