«Χαλαρώνουν» τα κριτήρια των μετεγγραφών

«Χαλαρώνουν» τα κριτήρια των μετεγγραφών18.12.2017Πρόσωπα

Νομοθετική ρύθμιση προαναγγέλλει για τον Ιανουάριο ο υπουργός Παιδείας, ώστε αδέλφια φτωχών οικογενειών να σπουδάζουν μαζί

Ρεπορτάζ
Αντώνης Τριανταφύλλου

Ανοίγει το θέμα των μετεγγραφών το υπουργείο Παιδείας. Ο Κώστας Γαβρόγλου στη συνέντευξη που έδωσε στο κανάλι της Βουλής προανήγγειλε σειρά μέτρων που θα χαλαρώσουν τα κοινωνικά

κριτήρια, αυξάνοντας τον αριθμό όσων μπορούν να φοιτήσουν είτε στον τόπο της μόνιμης διαμονής των γονέων τους είτε τουλάχιστον εγγύτερα σε αυτόν.

Το εγχείρημα έχει σαφές κοινωνικό πρόσημο, είναι αρκετά φιλόδοξο και εκτιμάται ότι είναι ιδιαίτερα σύνθετο τόσο στην οργάνωση όσο και στην εκτέλεσή του. Φέτος μόλις τρεις στις δέκα αιτήσεις μετεγγραφών πήραν το πράσινο φως, συγκεκριμένα από τις 14.251 αιτήσεις οι τυχεροί ανήλθαν στους 5.463.

Ο υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε ότι τον ερχόμενο Ιανουάριο θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, ώστε τα αδέλφια οικογενειών που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, αλλά δεν διαθέτουν μόρια με άλλα κοινωνικά κριτήρια (δηλαδή αναπηρίες, πολύτεκνοι κ.λπ.) να μπορούν να σπουδάζουν μαζί. Παράλληλα, σύμφωνα με τον Κώστα Γαβρόγλου, το υπουργείο Παιδείας μελετά πώς θα μπορέσει να «ξεκλειδώσει» θέσεις ώστε να μεταφέρει τα παιδιά οικογενειών με πολύ χαμηλά εισοδήματα στον τόπο διαμονής των γονέων.

Βέβαια, προαπαιτούμενο είναι να υπάρχει το τμήμα όπου φοιτά ο φοιτητής στον τόπο διαμονής των γονέων, ενώ σε περίπτωση που δεν υπάρχει αντιστοιχία μελετάται το ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος στους φοιτητές για να συνεχίσουν τις σπουδές τους.

Οι μετεγγραφές είναι σύνθετο ζήτημα που σχετίζεται με τις πανελλαδικές εξετάσεις, την πληθυσμιακή κατανομή σε όλη τη χώρα και την υπερσυγκέντρωση πληθυσμού και πανεπιστημίων στα μεγάλα αστικά κέντρα, κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Ακόμη μία παράμετρος είναι τα κονδύλια προς τα πανεπιστήμια, καθώς ο προϋπολογισμός τους καταρτίζεται με βάση και τις θέσεις των φοιτητών. Προ κρίσης και αυστηροποίησης των κριτηρίων μετεγγραφών, τα κεντρικά πανεπιστήμια εξέφραζαν δυσαρέσκεια, καθώς χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση καλούνταν να δεχτούν μεγαλύτερο από τον προϋπολογισμένο αριθμό φοιτητών. Τώρα υπάρχει πλαφόν με νόμο, που ορίζει ότι ο αριθμός των μετεγγραφομένων δεν μπορεί να ξεπερνά το 15% των θέσεων σε κάθε τμήμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα