Χάνονται χιλιάδες περιουσίες
Κίνδυνος από τα σοβαρά λάθη που υπάρχουν στους δασικούς χάρτες
Συναγερμός! Οι ιδιοκτήτες πρέπει άμεσα να τσεκάρουν τα ακίνητά τους. Τεράστιο «μπέρδεμα» σε πολλά νησιά! Φαίνεται δασικό έως και το 80% της επιφάνειάς τους
Η Θέση μας: Αυτή είναι η Αριστερά
Διαβάστε επίσης:
►Μετά την ιταμή παράδοση της Μακεδονίας τι;►Ο... γυμνός ποδηλάτης και ο υβριστής Ψαριανός►Τα προβλήματα της συμφωνίας στις επιχειρήσεις της Β. Ελλάδας►Κινούμενη βόμβα πλέον ο Καμμένος►Ο άπειρος 35άρης με την εκρηκτική σύζυγο που γκρεμίζει τον Μαδούρο►ΟΟι δασικοί χάρτες έχουν γεμίσει με... δέντρα τα νησιά του Αιγαίου
Μεγάλες εκτάσεις με φρύγανα φαίνονται κατάφυτες, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος υφαρπαγής της περιουσίας χιλιάδων πολιτών
Aπό τον
Βασίλη Παπακωνσταντόπουλο
Τα κενά, τις παραλείψεις και τον παραλογισμό δεκαετιών έφερε στο προσκήνιο η ανάρτηση των δασικών χαρτών σε πολλές περιοχές της χώρας, με συνέπεια οι πολίτες να καλούνται να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Το πρόβλημα κρύφτηκε για πολλά χρόνια κάτω από το χαλί και η φιλόδοξη προσπάθεια της ηγεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος για την κατάρτιση δασικών χαρτών σε ολόκληρη την επικράτεια συνοδεύεται αναπόφευκτα από αστοχίες και λανθασμένες ερμηνείες.
Εκατοντάδες χιλιάδες καλλιεργούμενες εκτάσεις έχουν χαρακτηριστεί δασικές, παρατηρούνται πολλές περιπτώσεις λανθασμένων αποτυπώσεων στους δασικούς χάρτες, ενώ ανάστατοι είναι οι κάτοικοι πολλών νησιών του Αιγαίου, διαπιστώνοντας ότι ακόμα και εκτάσεις που καλύπτονται από φρύγανα αποτυπώνονται στους χάρτες ως δασικές!
Χαρακτηρισμός
Δεν θα ήταν υπερβολή να πει κανείς ότι σχεδόν ολόκληρα νησιά χαρακτηρίζονται δάση και δασικές εκτάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πάτμο το 80% της επιφάνειας του νησιού έχει χαρακτηριστεί δασικό, χορτολιβαδικό ή μεικτής μορφής.
Αντιστοίχως, στην Ανάφη το ποσοστό φτάνει το 75% της νησιωτικής επιφάνειας και στη Σύμη το 60% του νησιού. «Σε λίγο θα πιστέψουμε ότι ζούμε μέσα σε δάσος» λένε σκωπτικά τοπικοί φορείς των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, για να αναδείξουν το παράδοξο της υπόθεσης. Καταγγέλλουν ότι, αν δεν υπάρξουν αλλαγές στη νομοθεσία, η διαδικασία των δασικών χαρτών εγκυμονεί κινδύνους υφαρπαγής πατρογονικών ιδιοκτησιών. Οι... φωνές από το Αιγαίο έφτασαν στο υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο τρέχει άρον άρον να επιλύσει το ζήτημα στα νησιά.
Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Περιφερειακή Ενωση Νοτίου Αιγαίου υποστηρίζουν πως από την ανάρτηση των δασικών χαρτών προκύπτει μείζον ιδιοκτησιακό πρόβλημα, καθώς αμφισβητείται η κυριότητα πατρογονικών ιδιοκτησιών και απαιτείται πολύχρονη και δαπανηρή διαδικασία για να διεκδικηθεί το αυτονόητο.
Εντολή
Εξηγούν πως μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος 32/2016 δόθηκε εντολή στις Διευθύνσεις Δασών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να χαρακτηριστούν οι εκτάσεις με φρυγανική βλάστηση δασικές. Η ερμηνεία αυτή στηρίζεται αποκλειστικά στην παρένθεση που εισήχθη στην παρ. 1 του άρθρου 5 του Π.Δ. 32/2016, στην οποία εισάγεται για πρώτη φορά η έκφραση «μη ξυλώδης», με την οποία επιχειρείται ο χαρακτηρισμός της φρυγανικής χορτολιβαδικής έκτασης ως δασικής. Σύμφωνα με τους φορείς των νησιών, η τελική ανατροπή δεδομένων και η υφαρπαγή ιδιωτικής περιουσίας επέρχονται με το υπ' αριθμόν 27639/11-5-2018 έγγραφο του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
Με το συγκεκριμένο έγγραφο εντέλλονται οι διευθυντές Δασών Κυκλάδων, Δωδεκανήσου, Σάμου, Χίου και Λέσβου να χαρακτηρίσουν όλες τις εκτάσεις που φέρουν φρύγανα δασικές, όταν αυτά έχουν μια ελάχιστη πυκνότητα, η οποία όμως κατά κανόνα απαντάται στα νησιά του Αιγαίου. Σημειώνουν επίσης πως, σύμφωνα με το άρθρο 62 του ν. 998/1979, υφίσταται το τεκμήριο της κυριότητας του Δημοσίου επί των δασικών εκτάσεων. Της εφαρμογής εξαιρούνται οι περιοχές Ιονίων Νήσων, Κρήτης, Λέσβου, Σάμου, Χίου, Κυκλάδων, Κυθήρων, Αντικυθήρων και Μάνης.
Ομως, με τη μη εξαίρεση της Δωδεκανήσου και την εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 5 του Π.Δ. 32/2016, καθώς και με το έγγραφο αριθμ. 27639/11-5 2018 του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου χαρακτηρίζονται δασικές όλες οι χορτολιβαδικές εκτάσεις και συνεπώς θα απολεσθεί το τεκμήριο κυριότητας των ιδιωτικών εκτάσεων, με εξαίρεση τα νησιά της Ρόδου και της Κω, όπου λειτουργεί Κτηματολόγιο.
Τι σχεδιάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος
Η μεγάλη αναστάτωση που έχει προκαλέσει στους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου η ανάρτηση των δασικών χαρτών φέρνει αλλαγές στη δασική νομοθεσία, προκειμένου να μη χαθούν οι περιουσίες χιλιάδων πολιτών.
Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, πρόσφατα διευκρινίστηκε με εγκύκλιο ότι οι χορτολιβαδικές εκτάσεις, στις οποίες έχουν ανεγερθεί κτίρια με οικοδομική άδεια, εξαιρούνται από τη δασική νομοθεσία, όπως και οι χορτολιβαδικές εκτάσεις οι οποίες κατά το 1945 ήταν αγροτικές. Παράλληλα, ειδική επιτροπή του υπουργείου επεξεργάζεται ρυθμίσεις της δασικής νομοθεσίας, που θα τη βελτιώσουν περαιτέρω και θα υποστηρίξουν τα δικαιώματα των πολιτών στα νησιά· επιτροπή στην οποία θα συμμετάσχουν πλέον η Περιφέρεια και η ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου.
Οι εν λόγω ρυθμίσεις δεν αφορούν τον τρόπο με τον οποίο καταρτίζονται οι δασικοί χάρτες, γιατί κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό όταν έχει γίνει ήδη ανάρτηση στο 52% της χώρας. Οπως ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός, οι υπό επεξεργασία πρωτοβουλίες αφορούν την υπέρβαση ατελειών του θεσμικού πλαισίου σχετικά με τη μη ισχύ του τεκμηρίου κυριότητας του Δημοσίου στις Κυκλάδες, τη δυνατότητα μεταβιβάσεων σε μεικτές εκτάσεις που έχουν αγροτική, χορτολιβαδική ή δασική χρήση, όπου εκκρεμούν πράξεις μεταβίβασης, καθώς και την εφαρμογή των διατάξεων περί φρυγανικής βλάστησης σε εκτάσεις των νησιών του Αιγαίου.
Σχετικά με τα ζητήματα που αφορούν την επιγενόμενη βλάστηση, ο κ. Φάμελλος υποστήριξε πως αποτελούν νομολογία του ΣτΕ και κακώς κάποιοι κάνουν σπέκουλα για μικροπολιτικά συμφέροντα και χρεώνουν ευθύνες στην κυβέρνηση, διότι αυτά τα προβλήματα δημιουργήθηκαν από την αβελτηρία των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Τι προτείνουν στην κυβέρνηση οι αρμόδιοι φορείς
Πέρα από τη συμμετοχή τους στην επιτροπή του υπουργείου Περιβάλλοντος, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Περιφερειακή Ενωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου κατέθεσαν στο ΥΠΕΝ πρόταση νομοθετικής διευθέτησης του ζητήματος που έχει ανακύψει με την εφαρμογή του Π.Δ. 32/2016. Σκοπός της αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου είναι να αποτρέψει την απαξίωση της συνταγματικά κατοχυρωμένης ιδιωτικής περιουσίας στα νησιά των οποίων οι δασικοί χάρτες δεν έχουν αναρτηθεί ακόμη, αλλά και να θεραπεύσει τις τεράστιες αδικίες στα νησιά, για τα οποία οι δασικοί χάρτες αναρτήθηκαν ήδη, διαμορφώνοντας εξωφρενικές καταστάσεις.
Οπως αναφέρουν, βάσει της πρότασης επιβάλλεται άμεσα:
1) Να καταργηθεί ή να αναμορφωθεί η διάταξη της παρ. 1 του άρθρου 5 του Π.Δ. 32/2016, ως κινούμενη εκτός νομοθετικής εξουσιοδότησης, ώστε είτε να επανισχύσει είτε να εναρμονιστεί με την προηγούμενη διάταξη του άρθρου 3 του ν. 998/1979 όσον αφορά τις χορτολιβαδικές - δασικές εκτάσεις, αφού ουσιαστικά επιφέρει στο σύνολο σχεδόν αυτών απόλυτη αφαίρεση του δικαιώματος κυριότητας και εξουσίας επί των εκτάσεων των περιοχών μας. Περαιτέρω και μέχρι της ολοκλήρωσης της σχετικής νομοθετικής διαδικασίας, να ανακληθεί και να μην εφαρμοστεί το με αριθμ. 27639/2018 έγγραφο του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου.
2) Να αποσαφηνιστεί νομοθετικά ότι η επιγενόμενη δάσωση δεν αφορά ούτε τις τελεσίδικες πράξεις χαρακτηρισμού ούτε κυρωμένους δασικούς χάρτες, αλλά μόνο εκκρεμείς υποθέσεις οι οποίες έχουν χρονίσει με ευθύνη του πολίτη και όχι της Πολιτείας.
3) Να τακτοποιηθεί το μαζικό φαινόμενο που προέκυψε από τους δασικούς χάρτες σε βάρος των ιδιοκτησιών μεικτής μορφής, οι οποίες πλέον δεν δύνανται να μεταβιβαστούν.
4) Να νομοθετηθεί ότι δεν κωλύεται η μεταγραφή ή η καταχώριση συμβολαιογραφικών πράξεων στα βιβλία του αρμόδιου υποθηκοφυλακείου ή του γραφείου κτηματογράφησης για ακίνητα στις περιοχές των εξαιρέσεων από το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου στα δάση και στις δασικές εκτάσεις, ακόμη κι αν δεν προσκομίζεται διοικητική πράξη ή τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
5) Ομοίως, να αρθεί και για την περιοχή της Δωδεκανήσου το κώλυμα που δεν επιτρέπει τη μεταγραφή των πράξεων ή των συμβολαίων μεταβίβασης της κυριότητας.
Βγαίνουν παράνομοι οι αγρότες και στην ηπειρωτική Ελλάδα
Τα νησιά του Αιγαίου δεν είναι, φυσικά, οι μοναδικές περιοχές της χώρας που... υποφέρουν από την ανάρτηση των δασικών χαρτών. Σε Λάρισα, Βόλο, Πήλιο, Τρίκαλα και σε άλλες περιοχές της Θεσσαλίας, στην Πελοπόννησο και τη Χαλκιδική δεκάδες χιλιάδες αγρότες βρέθηκαν προ εκπλήξεων, βλέποντας τις εκτάσεις τους να αποτυπώνονται στους χάρτες ως δασικές. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι ότι οι δασικοί χάρτες έφεραν στην ίδια μοίρα ανθρώπους που όλα αυτά τα χρόνια καλλιεργούσαν παράνομα εκχερσωμένες δημόσιες εκτάσεις με εκείνους που κατέχουν νόμιμα έγγραφα (στοιχεία για παραχωρητήρια, εποικιστικά, κληροτεμάχια, ανταλλάξιμα), τα οποία απλώς δεν ελήφθησαν υπόψη γιατί δεν προβλεπόταν στις προδιαγραφές των χαρτών! Ετσι, πολλοί αγρότες βρέθηκαν παράνομοι χωρίς να είναι και κινδυνεύουν να χάσουν τις περιουσίες τους, αν δεν υποβάλουν αντιρρήσεις ή αιτήσεις εξαγοράς.
Σε πρόσφατη εκδήλωση του παραρτήματος Κεντρικής Ελλάδας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων επισημάνθηκε πως έχουν παρατηρηθεί πολλές περιπτώσεις λανθασμένων αποτυπώσεων στους δασικούς χάρτες, πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει μια σειρά προβλημάτων σε όποιον κατέχει τίτλους με λανθασμένες αποτυπώσεις, με το κυριότερο από αυτά την απώλεια της περιουσίας του. Υπογραμμίστηκε, επίσης, πως όσοι δεν υποβάλουν αντίρρηση, κινδυνεύουν να χάσουν τις επιδοτήσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Εντονος προβληματισμός επικρατεί και σε εκατοντάδες παραγωγούς του Πηλίου από τη μειωμένη επιδότηση που έλαβαν λόγω των αλλαγών που υπήρξαν με τους δασικούς χάρτες. Σύμφωνα με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Πηλίου και Βορείων Σποράδων, πάρα πολλοί αγρότες στο Πήλιο, στη Μαγνησία αλλά και πανελλαδικά έχουν δει επιδοτήσεις να μειώνονται, γιατί πολλά κτήματά τους φαίνονται ως δασικά. Οι παραγωγοί ταλαιπωρούνται βγάζοντας σωρηδόν τοπογραφικά και δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους. Κινδυνεύουν να χαθούν δεκάδες χιλιάδες ευρώ από τις επιδοτήσεις και υπάρχει ανησυχία να υπάρξει τελικά και πλήρης απώλεια της έκτασης για ορισμένους παραγωγούς.
Ανάρτηση
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής σε όλη την Ελλάδα έχει αναρτηθεί ή έχει κυρωθεί περίπου το 50% των δασικών χαρτών, με 800.000 καλλιεργούμενες εκτάσεις να εμφανίζονται ως δασικές. Οι επιδοτήσεις που δεν διατέθηκαν, επειδή οι καλλιεργούμενες εκτάσεις εμφανίζονται ως δασικές, ανέρχονται μόνο για την πρώτη δόση στα 10.000.000 ευρώ. Από την πλευρά του, ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποστηρίζει ότι το πρόβλημα με τις επιδοτήσεις αφορά περίπου 310.000 στρέμματα και περισσότερους από 36.000 παραγωγούς, οι οποίοι δεν μπορούν να εισπράξουν προκαταβολές από κοινοτικές ενισχύσεις. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι αγρότες είναι να σπεύσουν να ασκήσουν τα προβλεπόμενα ένδικα μέσα, δηλαδή τις αντιρρήσεις, τα πρόδηλα σφάλματα και την εξαγορά εκτάσεων, ώστε να λάβουν τις προκαταβολές σε μία από τις τρεις επόμενες πληρωμές. Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μέχρι τον Ιούνιο του 2019 προγραμματίζονται άλλες τρεις πληρωμές, όπου σταδιακά όποιος ασκεί τα ένδικα μέσα θα ενσωματώνεται η πληροφορία και θα πληρώνεται στις τρεις επόμενες πληρωμές.
Παράταση για τις αντιρρήσεις
Οι αντικειμενικές δυσκολίες που δημιουργήθηκαν για τους πολίτες λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών από τα μέσα Δεκεμβρίου μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, αλλά και τα προβλήματα που αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια της ανάρτησης των δασικών χαρτών, έφεραν παράταση της προθεσμίας για την υποβολή αντιρρήσεων σε επτά περιφερειακές ενότητες της χώρας.
Ως νέα καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 29η Μαρτίου 2019 για τους κατοίκους εσωτερικού αλλά και εξωτερικού.
Η παράταση αφορά τις εξής περιοχές:
1) Ανατολική Αττική: Δήμοι Αγίας Παρασκευής, Βριλησσίων, Ηρακλείου, Ανθούσας, Γέρακα, Αμαρουσίου, Νέας Ιωνίας, Καισαριανής, Ζωγράφου, Βύρωνα καθώς και δημοτικές ενότητες Παλλήνης, Ν. Ψυχικού, Φιλοθέης, Πικερμίου, Ραφήνας και Νέας Μάκρης.
2) Δυτική Αττική: Προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Ελευσίνας, Μαγούλας, Ν. Περάμου, Οινόης, Ερυθρών, Βιλίων, Μεγαρέων και Κορυδαλλού.
3) Τρίκαλα: ολόκληρη η περιοχή αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Δασών Τρικάλων.
4) Καβάλα: οι τοπικές κοινότητες Αγίου Κοσµά, Γέροντα, Γραβούνης, ∆ιποτάµου, ∆υσβάτου, Ελαφοχωρίου, Ερατεινού, Ζαρκαδιάς, Κεχροκάµπου, Λεκάνης, Μακρυχωρίου, Πέρνης, Πετροπηγής, Πλαταµώνος, Ποντολίβαδου, Χρυσουπόλεως και Χρυσοχωρίου του Δήμου Νέστου.
5) Κυκλάδες: οι πρώην ΟΤΑ Ανω Μεράς Μυκόνου, Αδάμαντα Μήλου, Ανάφης, Ανω Μεριάς και Φολεγάνδρου της Φολεγάνδρου, Σικίνου, Οίας, Ημεροβιγλίου, Βουρβούλου, Θήρας, Καρτεράδου, Μεσσαριάς, Βόθωνα, Εξω Γωνίας της νήσου Θήρας και Θηρασιάς.
6) Δράμα: οι τοπικές και δημοτικές κοινότητες της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, εξαιρουμένων των Προκαποδιστριακών ΟΤΑ Δράμας, Κεφαλαρίου, Καλαμπακίου, Καλαμώνος, Αγίου Αθανασίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου.
7) Κοζάνη: ο προκαποδιστριακός ΟΤΑ Κοζάνης του Δήμου Κοζάνης.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Κατέρρευσε στο νοσοκομείο ο Μένιος Φουρθιώτης...
- Ιδού πως ο Τ.Σόρος αγόρασε τη Μακεδονία από τον ΣΥΡΙΖΑ: Η έκθεση ντοκουμέντο της “Open Society”
- «Φέτος τα Χριστούγεννα ήταν σκοτεινά, δεν είχαμε φωτάκια, κάθισα μόνος μου με τις αναμνήσεις και φώναζα…»
- Το αποτρόπαιο έγκλημα της Ρόδου που εξιχνιάστηκε με καθυστέρηση δύο ετών
- Αυτή η ηθοποιός παρακαλάει τον πατέρα του παιδιού της να την παντρευτεί
- Αναδρομικά: Πότε και πώς θα πληρωθούν – Τα ποσά – Τα σενάρια – Τα Δώρα
- Επτά νεκροί από τον ιό της γρίπης- Κλειστά σχολεία στην Ιθάκη
- Η απάντηση της Άντζυ Σαμίου στον Ζόραν Ζάεφ μετά το tweet για τη «Μακεδονία»
- Νέα στοιχεία για την εξαφάνιση της 76χρονης στην Κρήτη
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Dimokratianews

- Τελευταία Νέα Dimokratianews
- Χάνονται χιλιάδες περιουσίες
- Το πρωτοσέλιδο της «κυριακάτικης δημοκρατίας» (27/01/2019)
- Aπειλές για νέες γεωτρήσεις από την Αγκυρα!
- Ρεκόρ συμμετοχής στη συζήτηση για Πρέσπες
- Νέος αρχηγός ΓΕΕΘΑ ο Χρ. Χριστοδούλου, ο Γ. Καμπάς αντί του Αλ. Στεφανή στο ΓΕΣ
- Ψυχρολουσία χθες στα ΑΤΜ για 16.553 συνταξιούχους
- Ιδού τι ψήφισαν! Για νίκη Ελλήνων και... Μακεδόνων μίλησε ο Ζάεφ!
- Φεύγει ο «Φοίβος» κι αφήνει πίσω του συντρίμμια
- Το σκίτσο της «δημοκρατίας» 26/01/19
- ΠΕΡΑΣΤΕ, ΚΟΣΜΕ!
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Σπύρος Χαριτάτος: Επιστρέφει στον τηλεοπτικό αέρα!
- Βούτσιτς: Συγχαίρουμε τα Σκόπια και την Αθήνα
- Ν. Κακλαμάνης από Τρίπολη: «Ο αγώνας για την Μακεδονία μας ξεκίνησε»
- Σήμερα το τελευταίο αντίο στον Θέμο Αναστασιάδη
- Ανεβαίνει ξανά η ένταση στο ελληνικό πρωτάθλημα
- Αναδρομικά: Πότε και πώς θα επιστραφούν δώρα και συντάξεις – Αναλυτικά τα ποσά
- Captain «Greek Freak»: Το αφιέρωμα του NBA για τον Γιάννη Αντετοκούνμπο (video)
- Πάιατ: Νέες επενδύσεις στην Ελλάδα σε ναυπηγεία και ενέργεια
- «Μην παραχαράζετε την ιστορία, η Μακεδονία είναι μία» – Φρενίτιδα με το remix, τι λέει η δημιουργός και ο ιερέας
- Ο τελικός των τελικών: Ναδάλ εναντίον Τζόκοβιτς στο αυστραλιανό Open [βίντεο]