Χάος με τον επαναπατρισμό των Ελλήνων από το Ισραήλ

Οι πρώτοι 81 κατάφεραν να επιστρέψουν στη Θεσσαλονίκη, αλλά οι υπόλοιποι 69 έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους σύμφωνα με καταγγελίες των συγγενών τους

Επιτελικό μπάχαλο επικρατεί στο κομμάτι του επαναπατρισμού των Ελλήνων που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο πολεμικό μέτωπο που έχει ξεσπάσει στη Μέση Ανατολή ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους. Από τους περίπου 150 Έλληνες που βρέθηκαν στο Ισραήλ, οι 81 εξ αυτών κατάφεραν να φτάσουν τα ξημερώματα της Δευτέρας

στην Ελλάδα.

Ωστόσο, φαίνεται πως δεν ισχύει το ίδιο για τους υπόλοιπους 69 Έλληνες που έχουν μείνει εγκλωβισμένοι στο Ισραήλ, με το ελληνικό κράτος μάλιστα να τους κλείνει την πόρτα και στην πραγματικότητα να τους λέει να βρουν οι ίδιοι τρόπο να διαφύγουν από το πολεμικό μέτωπο. Επίσημα η κυβέρνηση, που έχει γνώση των καταγγελιών των συγγενών, δεν έχει πάρει θέση, ωστόσο ανεπίσημες πηγές του υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαιώνουν στη «δημοκρατία» ότι ο επαναπατρισμός των ανθρώπων αυτών από το Ισραήλ καθυστέρησε λόγω της έλλειψης πτήσεων και των υψηλών κοστών των υπαρχόντων εισιτηρίων.

Ωστόσο, και με δεδομένο πως το πολεμικό μέτωπο αναμένεται να φουντώσει ακόμα περισσότερο, μοιάζει ακατανόητο γιατί η κυβέρνηση δεν μερίμνησε ώστε αυτοί οι άνθρωποι να εγκαταλείψουν το πολεμικό μέτωπο με όποιο μέσο διαθέτει η ελληνική κυβέρνηση. Οι δικαιολογίες πως δεν μπορεί να πετάξει στρατιωτικό αεροπλάνο διότι χρειάζεται ειδική επιχείρηση μοιάζει φαιδρή, καθώς η χώρα μας αποτελεί πάγιο σύμμαχο του Ισραήλ και προφανώς δεν θα έφερε αντιρρήσεις σε μια επιχείρηση διάσωσης αμάχων. Η μητέρα μίας εκ των εγκλωβισμένων Ελλήνων μίλησε στο tvxs.gr και, μεταξύ άλλων, η Κ.Τ. ανέφερε τα εξής: «Η κόρη μου παντρεύτηκε πρόσφατα και πήγε με τον άντρα της και τα δύο κοριτσάκια της στο Ισραήλ για ταξίδι του μέλιτος.

Οταν άρχισαν οι επιθέσεις, ακυρώθηκε η πτήση τους. Ηρθα σε επαφή με το προξενείο μας στην Ιερουσαλήμ και τους είπα ότι η πτήση τους ακυρώθηκε. Τους παρακάλεσα να τους βάλουν σε λίστα για επαναπατρισμό. Μου είπαν εντάξει, ζήτησαν ονόματα, αριθμούς διαβατηρίων, τα έδωσα όλα». Στη συνέχεια προσθέτει: «Χθες βγήκε ανακοίνωση από το υπουργείο ότι θα επαναπατριστούν όλοι. Τους πήρα αμέσως τηλέφωνο, δώσαμε ξανά ονόματα και διαβατήρια. Στείλανε στην κόρη μου κάποια στιγμή ένα μήνυμα ότι δεν υπάρχει προγραμματισμένη πτήση. Τους ξαναπαίρνω, μου λένε τελικά ότι υπήρχε πτήση για χθες βράδυ 10 παρά και μου έδωσαν κωδικό να μπω να κλείσω θέσεις. Ομως αυτοί φρόντισαν μόνο για τα δύο γκρουπ της Aegean που περιελάμβαναν προσκυνητές.

«Ποια κριτήρια»

Κάλεσα την Aegean και ρώτησα με ποια κριτήρια έδωσαν προτεραιότητα, είπε πως δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι για τους υπολοίπους χωρίς εντολή από το ΥΠΕΞ. Η κόρη μου πήρε ξανά το προξενείο και της είπαν: “Βρείτε μόνοι πώς θα φύγετε, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για την ώρα”». «Είμαστε ανήσυχοι, εξοργισμένοι, τρία άτομα πάνω από τους υπολογιστές να ψάχνουμε τρόπο. Ομως ακόμα κι αν βρούμε, πράγμα δύσκολο, πώς θα πάνε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο, αν δεν βοηθάει το προξενείο σε τίποτα;» αναρωτιέται η Κ.Τ., η οποία ετοιμάζει επιστολή προς το προξενείο στην Ιερουσαλήμ. «Τους γράφω ότι θεωρώ ανήθικη τη διακριτική μεταχείριση ταξιδιωτών και την όλη συμπεριφορά» καταλήγει.

Στο πλευρό του Τελ Αβίβ Μητσοτάκης – Δένδιας

Υπέρ της αυτοάμυνας του Ισραήλ τάχθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με δηλώσεις του μετά την τριμερή συνάντηση με τους ομολόγους του της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Ο πρωθυπουργός τόνισε πως τη συνάντησή τους σκιάζει η τρομοκρατική επίθεση που δέχτηκε το Ισραήλ στο έδαφός του και τόνισε: «Οπως η Ευρώπη και όλος ο πολιτισμένος κόσμος, καταδικάζουμε τις φρικτές εικόνες με πυρά εναντίον αμάχων, ακόμα και με περιστατικά σκύλευσης νεκρών. Αναγνωρίζουμε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Αυτό το μακελειό να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν».

Στο μεταξύ, χθες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Αμυνας του Ισραήλ Γιοάβ Γκάλαντ και του εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας. Σε ανάρτησή του στο X ο κ. Δένδιας ανέφερε -μεταξύ άλλων- ότι εξέφρασε τη συμπαράσταση της Ελλάδας «στο Ισραήλ για τις επιθέσεις που δέχθηκε, ιδίως εναντίον αμάχων και παιδιών».

«Για την Ελλάδα η προστασία των αμάχων, όπου και αν βρίσκονται, παραμένει ύψιστη προτεραιότητα» υπογράμμισε. «Στο ίδιο πλαίσιο», συνέχισε ο κ. Δένδιας, «είχα επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρέσβη του Ισραήλ Νόαμ Κατζ, στον οποίο μετέφερα τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια για τα θύματα και ευχήθηκα ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Σήμερα στις Βρυξέλλες γίνεται έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για την κατάσταση στο Ισραήλ, όπως ανακοίνωσε ο αρμόδιος επίτροπος κ. Μπορέλ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στο Ισραήλ και στην περιοχή. Οπως εξήγησε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο, η συνεδρίαση θα είναι άτυπη και θα πραγματοποιηθεί στο Μουσκάτ, όπου βρίσκονται ήδη ορισμένοι υπουργοί για το συμβούλιο Ευρωπαϊκής Ενωσης – Συμβουλίου Συνεργασίας Κόλπου (GCC).

Keywords
Τυχαία Θέματα