Χαρίζουν τη Forthnet στον Μαρινάκη

Χαρίζουν τη Forthnet στον Μαρινάκη06.09.2019Πρόσωπα

Οι τράπεζες προσφέρουν «κούρεμα» δανείων 80% στον εφοπλιστή, ενώ δεν έπραξαν το ίδιο με Vodafone και Wind

Με «κούρεμα» δανείων που φτάνει το 80% διαπραγματεύεται ο όμιλος του Βαγγέλη Μαρινάκη την εξαγορά της Forthnet

από τις πιστώτριες τράπεζες, με τις πληροφορίες να αναφέρουν, όπως είχε αποκαλύψει και το newsbreak.gr, πως οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο.

Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι πως οι τράπεζες προσφέρουν σήμερα στον όμιλο Μαρινάκη το «κούρεμα» δανείων 80%, το οποίο δεν προσέφεραν όταν οι Vodafone Ελλάδος και Wind Hellas επεδίωκαν την εξαγορά της Forthnet.

Το σύνολο των δανειακών υποχρεώσεων της τελευταίας φτάνει τα 320.000.000 ευρώ, ενώ περίπου άλλα 200.000.000 είναι οι υποχρεώσεις προς προμηθευτές κ.λπ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο όμιλος Μαρινάκη επιδιώκει να αποκτήσει, αντί περίπου 40.000.000 ευρώ, ποσοστό κάτω του 33,3% της Forthnet, σε πρώτη φάση, ώστε να μην είναι υποχρεωμένος να καταθέσει δημόσια προσφορά για την απόκτηση των υπόλοιπων μετοχών, με βάση τη χρηματιστηριακή νομοθεσία.

Έτσι, με ένα πολύ μικρό ποσό θα βρεθεί να ελέγχει την εταιρία τηλεπικοινωνιών και συνδρομητικής τηλεόρασης (Nova), ενώ ανά πάσα στιγμή θα μπορεί να αυξήσει το ποσοστό του έως το 68%-70%, μετατρέποντας σε μετοχές τις ομολογίες που θα αγοράσει (δηλαδή, των δανείων).

Oι μέχρι πρότινος διεκδικητές (Wind και Vodafone) κρατούν στάση αναμονής, προσδοκώντας ότι θα πάρουν τα «ιμάτια» της Forthnet που τους ενδιαφέρουν στη συνέχεια. Πιθανόν να θέλουν να αγοράσουν μόνο τον κλάδο της τηλεφωνίας από τον νέο ιδιοκτήτη, προσφέροντας υψηλότατο τίμημα, αλλά αποφεύγοντας τα χρέη.

Σε αυτή την περίπτωση ο κ. Μαρινάκης θα κρατήσει το κομμάτι της εταιρίας που τον ενδιαφέρει (NOVA), βγάζοντας ίσως και... κέρδος από το κόλπο της διπλής πώλησης.

Οι πληροφορίες περί συζητήσεων για απόκτηση της Forthnet/Nova προκαλούν ήδη σοβαρές αντιδράσεις μεταξύ των ποδοσφαιρικών παραγόντων και φιλάθλων, καθώς ο Βαγγέλης Μαρινάκης θα βρεθεί να είναι ταυτόχρονα και πρόεδρος ποδοσφαιρικής ομάδας και ιδιοκτήτης συνδρομητικής πλατφόρμας που μεταδίδει αγώνες αντιπάλων του.

Η Forthnet, παρά τα πολυετή προβλήματα ρευστότητας, διαθέτει ακόμα σοβαρό πελατολόγιο σε συνδρομητική τηλεόραση και τηλεπικοινωνίες. Πρόσφατα υπέγραψε συμφωνία με τη Vodafone, ώστε να δραστηριοποιηθεί και στην κινητή τηλεφωνία ως «εικονικός πάροχος», δηλαδή να πουλάει υπηρεσίες με βάση το δίκτυο της πρώτης.

Οι διαπραγματεύσεις

Οι συζητήσεις αποτελούν ένα ακόμα επεισόδιο στην πολυετή προσπάθεια των τραπεζών, που άρχισε από τα μέσα του 2016, για την πώληση της Forthnet.

Πριν από την εμφάνιση της πλευράς Μαρινάκη, οι τράπεζες βρίσκονταν σε συζητήσεις με τον όμιλο Κυριακού (ΑΝΤ1), καθώς στην ουσία είχαν αποσυρθεί οι Vodafone Ελλάδος και Wind Hellas, οι οποίες επεδίωκαν να καταθέσουν κοινή προσφορά.

Η περίοδος αποκλειστικής διαπραγμάτευσης με την πλευρά του ομίλου Κυριακού έληγε στα τέλη Ιουλίου, πήρε παράταση ενός μηνός και τελικά υπήρξε άκαρπη.

Η πλευρά του κ. Κυριακού είχε θέσει σειρά όρων, ενώ οι τράπεζες εκτίμησαν πως κατά κάποιον τρόπο «έπαιζε καθυστέρηση». Λίγο νωρίτερα είχαν αποσυρθεί, όμως, και οι Vodafone και Wind.

Η μητρική εταιρία της Wind, η Crystal Almond Holdings, ελέγχει το 22,17% της Forthnet, το δημόσιο της Τυνησίας το 15,19% και ο Αραβας κροίσος Abdulaziz Al Ghurair το 14,42%.

Οι τρεις μεγαλύτερες πιστώτριες τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική και Alpha) ελέγχουν συνολικά περί το 33%, ενώ, αν προστεθεί και η Attica Bank, το ποσοστό των τραπεζών προσεγγίζει το 36%.

Η Vodafone Ελλάδος διατηρεί περί το 4,1%, ενώ άλλα ποσοστά έχουν διάφοροι φορείς, όπως το Ιδρυμα Τεχνολογίας Ερευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη.

Η τελευταία προσπάθεια πώλησης της Forthnet ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2016, όταν το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας τηλεπικοινωνιών αποφάσισε την έκδοση Μετατρέψιμου Ομολογιακού Δανείου (ΜΟΔ), το οποίο καλύφθηκε τον Οκτώβριο της ίδιας χρονιάς από τις τέσσερις τράπεζες (Πειραιώς, Εθνική, Alpha και Attica Bank) με την ίδια αναλογία κατά το ποσοστό που συμμετείχαν στον δανεισμό της Forthnet. Ετσι, οι τράπεζες απέκτησαν τον πρώτο λόγο στις όποιες μετοχικές εξελίξεις της εταιρίας.

Περίπου 13 μήνες αργότερα, τον Νοέμβριο του 2017, η Τράπεζα Πειραιώς, η Εθνική Τράπεζα, η Alpha Bank και η Attica Bank μετέτρεψαν, επίσης κατά την ίδια αναλογία του ποσοστού κάλυψης του ΜΟΔ, μέρος των ομολογιών που κατείχαν, αποκτώντας συνολικά κάτω από το 33% των μετοχών της εταιρίας.

Πριν από λίγους μήνες αύξησαν το ποσοστό τους στο 36%, με μετατροπή επιπλέον ομολογιών. Από τα μέσα του 2017 είχαν εξουσιοδοτήσει την ιαπωνική επενδυτική τράπεζα Nomura International να αναζητήσει στρατηγικό επενδυτή για τη Forthnet.

Η προσπάθεια της Nomura δεν απέδωσε, επειδή οι Vodafone και Wind, που εμφανίζονταν ως πιθανότερες αγοράστριες της Forthnet, είχαν θέσει αυστηρές προϋποθέσεις και ζητούσαν μεγάλο «κούρεμα». Στο τέλος, οι τράπεζες πήγαν σε διαδικασία εκτός της Nomura για να πωλήσουν την εταιρία.

Keywords
Τυχαία Θέματα